Colegiul Naţional „Ion C. Brătianu” a fost în weekend gazda primului târg de ştiinţe organizat la nivel naţional. Ideea îi aparţine unei foste eleve a liceului, Eliza Casapopol, dar şi lui Sandor Krunk, ambii studenţi la prestigioasa Universitate Oxford.
Despre spanac, cristale şi alte minuni…
Elevi, studenţi, copii, împreună cu părinţii, cu toţii au avut ocazia să observe o serie de experimente, să descopere amănunte interesante, îmbinând învăţatul cu distracţia. Elevii colegiului au dat dovadă de organizare, receptivitate şi dorinţă de a le împărtăşi cât mai multe informaţii invitaţilor. Experimentele lor au început de la „Cum poţi vorbi cu un calculator?” şi „Proprietăţile magnetismului”, până la „Cum să creştem cristale?”.
Iată câteva dintre lucrurile prezentate de elevi în cadrul târgului.
Andrei Ioancea, 17 ani: „Experimentul meu constă în separarea pigmenţilor clorofilieni ce se găsesc în număr foarte mare în spanac. Conţine 4-5 pigmenţi diferiţi care se pot vedea. E destul de simplu, vom pisa spanacul cu acetonă ca să elibereze aceşti pigmenţi, după care sunt puşi într-o eprubetă şi îi separăm cu două picături de benzină. Scopul? Evidenţierea faptului că aceşti pigmenţi sunt de mai multe feluri, arătând cum se ajunge la această nuanţă de verde, cum diferă culorile între ele în cazul spanacului. Invitaţii noştri reacţionează surprinzător de bine, oamenii sunt foarte interesaţi”.
Andreea Gheorghe, 16 ani: „Experimentul nostru te învaţă cum să construieşti cristale. Cristalele de coral se formează foarte uşor, e nevoie doar de un pic de apă, undeva la 80 de grade; se face o soluţie saturată şi se fixează după mulaj. În cel puţin opt ore se formează cristale pe sârma pluşată, rămânând în urma lor un borcan de reacţie. Eu voiam de mult să merg la un astfel de târg. Ne-am mobilizat în trei săptămâni şi mă bucur când văd zâmbetele copiilor atât de isteţi şi de interesaţi”.
Cristina Băiaşu, 16 ani: „Mi-am dorit mult să fiu voluntară la acest târg. Mi se pare o idee frumoasă să le putem arăta oamenilor câteva experimente. Am făcut un cadru din ţevi; soluţia este din apă, detergent de vase şi glicerină. Tot principiul se bazează pe forţe de interacţiune care trag pereţii în lichidul lipit de cadru. Astfel, putem băga mâna prin cadru, fără ca bula de săpun să se spargă”.
După model englez
La final, Eliza Casapopol ne-a povestit, în exclusivitate, că totul a început acum trei săptămâni ca o idee nebună. Nu s-a aşteptat să aibă atât de mult succes. „Ideea mi-a venit datorită faptului că în Anglia sunt foarte promovate ştiinţele. Se întâmplă extraordinar de multe acţiuni pentru a transmite un alt mesaj copiilor despre ştiinţă. Sunt fericită să văd cât de mulţi elevi, dar şi profesori şi-au dorit să fie parte din proiectul acesta” – ne-a spus Eliza.
Olga ANDRONACHI