Astăzi, mesele cu podoabe de sezon au fost instalate pe platoul încă presărat cu petice de zăpadă. Însă peisajul împestriţat de omăt a fost ultima grijă a comercianţilor.
Oamenii care au închiriat spaţii de vânzare au început sezonul cu alte supărări. De pildă, i-a nemulţumit faptul că municipalitatea le-a interzis să-şi instaleze corturi sau pavilioane de comerţ stradal. Sau, au avut un gust amar legat de preţul perceput pe metrul pătrat – a fost scumpit de circa trei ori, comparativ cu anul trecut. Şi numerotarea locurilor a fost blamată de negustorii cărora le-au revenit poziţiile marginale, dezavantajaţi fiind cei orientaţi cu tarabele în dreptul stâncii ornamentale sau în zona scenei.
Dârdâind de frig, micii întreprinzători şi-au aranjat standurile cum au ştiut ei mai bine. Chiar dacă mulţi clienţi au plecat doar în recunoaştere, pentru a se familiariza cu oferta, unii dintre ei şi-au scos portofelele şi le-au făcut safteaua comercianţilor.
Mărţişoarele cu cristale Swarovski, placate cu aur au… furat, în prima zi a târgului urban, cele mai multe priviri (15 lei-30 lei). Broşele-mărţişor lucrate manual, placate cu aur de 24 de karate, au luat, de asemenea, ochii cumpărătorilor (6 lei-16 lei). Un miros îmbietor i-a atras pe curioşi la standul cu levănţică decorat cu gust, în nuanţe de albastru şi mov, de două cumnate care cultivă această plantă aromatică la Hârseşti (18 lei aranjamentul floral accesorizat cu un mărţişor croşetat). În calcul au fost luate cănile personalizate create cu meşteşug pentru cea mai bună mamă, cea mai bună soră, cea mai bună soţie, cea mai bună bunică (12 lei).
În vizorul cumpărătorilor s-au aflat şi mărţişoarele handmade create de Mihaela din imortele, iută, alune şi alte materiale naturale (2 lei-3 lei).
Balerinele din strasuri (7 lei), pandantivele cu simboluri religioase (6 lei), brăţările cu zodii (2 lei) s-au bucurat de atenţia cuvenită.
Anul trecut, pe vremea aceasta, aceiaşi comercianţi s-au ales cu praful de pe tobă din cauza codurilor meteo de vreme rea. În 2018, Târgul de Mărţişor a fost păgubos întrucât, la finele lui februarie şi la începutul lui martie, gerul, ninsorile şi viscolul abătute şi peste meleagurile noastre au culminat cu închiderea şcolilor şi grădiniţelor. Cursurile fiind suspendate, copiii şi părinţii lor au lăsat-o mai moale cu târguiala, iar bilanţul vânzărilor a fost negativ, la ediţia de anul trecut, ca şi temperaturile de afară…