Tărâmul poveștilor în Piața Primăriei din Piteşti.
Sub bolta de luminițe multicolore care se întinde de la Curtea de Apel până la Teatrul „Al. Davila”, cei mici păseșec într-un ținut al basmului. Aici întâlnesc prințese, privesc uluiți statuia vivantă își pot pune imaginația la lucru într-un atelier, se învârt în carusel și, cel mai important, îl întâlnesc pe Moș Crăciun cu care se pozează. O atmosferă dominată de spiritul apropiatelor sărbatori de iarnă.
Ca-n copilărie
Ca un preambul, până să ajungem la spectaculosul Târg de Crăciun, traversăm centrul urbei. Strada Mare este ideală pentru promenadă la ceas de seară. Trecem laolaltă cu grupuri de tineri, ori cu venerabili care merg alene oprindu-se la răstimpuri, spre Piața Primăriei. Pe sub bolta luminoasă te simți deja într-un alt spațiu, atipic. Colindele răsună din dispozitivele de amplificare înșirate de-a lungul arterei pietonale. Ici-colo ne întâmpină câte-un înger de lumină a cărui siluetă este sugerată de sute de beculețe. Ramurile de brad împletite pe arcade metalice își împrăștie mireasma pădurii. E o plăcere să străbați distanța dintre Catedrala Sf. Gheorghe și clădirea administrației locale. Mult tineret gălăgios, fete și băieți cu chipuri senine. Vârstnici pășind încet, privesc bolta pe sub care trec precum ar traversa printr-un tunel al timpului.
Oricine, indiferent de vârstă, dacă mai are suflet de copil, își bucură ochii înaintând spre locul de maxim interes pentru piteșteni, în această perioadă: Piața Primăriei! Un tărâm al poveștilor de care micuții se minunează. Copilandri, cu inocența lor, își exprimă cum pot uimirea. Ceilalți, maturii, în centrul Târgului de Crăciun, vor fi simțind și ei, măcar pentru câteva clipe, întorcându-se în timp, atmosfera vechilor „Orășele ale Copilului” în care urcau în carusel, călărind ponei albi într-un galop imaginar.
„Festival” foto-video
Înaintăm cu greu prin mulțimea de piteșteni care își petrece seara în Târgul de Crăciun. Așa este în fiecare zi după lăsarea întunericului. Din cartierele urbei dar și din comunele învecinate, oamenii vin din toate direcțiile. Ce-i atrage? S-a dus vorba și mai ales, au zburat…imaginile pe Internet Din seara deschiderii oficiale, nu mai contenesc scenele în care vizitatorii se pozează. Un „festival” de fotografii și mici filmulețe video pe care l-a sesizat însuși primarul Cristian Gentea. Este semn bun. Dovada faptului că oricui imortalizează momente și locuri, îi place ceea ce vede. La tot pasul, prieteni care se fotografiază reciproc. Alții, singuri, își fac selfie lângă diferite „obiective”. Și ele nu lipsesc. Fetițele mai ales se lipsesc de statutele care înfățișează prințese. Îmbrățișarea cu ele este surprinsă de părinți cu telefoanele. Alți prichindei se opresc la „Atelierul lui Moș Crăciun” unde pot da frâu liber imaginației cu diverse jocuri și improvizații artistice. Caruselul cu animale fantasmagorice și personaje de desen animat, trenulețul de lângă soclul lui Mircea cel Bătrân ori bradul înalt de peste 10 metri, împodobit cu globuri mari argintii și roșii, apar cel mai des în postările pe care le-au făcut pe rețelele de socializare cei care au trecut prin Târgul de Crăciun.
Ofertă bogată
Ispitele în Piața Primăriei sunt multe. Vizuale și olfactive deopotrivă. În căsutețe de lemn, comercianții și-au expus marfa. Diversă și îmbietoare. Globuțe, beteală și alte decorațiuni pentru „pomul” de Crăciun, accesorii vestimentare precum mănuși, căciuli, eșarfe și fulare dar și lănțișoare, mărgele, medicamente și tincturi bio, turtă dulce în forme diverse, halviță, baclavale etc.
Se stă la rând pentru o vată pe băț (10 lei), pentru o clătită uriașă (mare și la preț, 15 lei!) ori un porumb fiert (10 lei). O pungă de pop-corn costă între 7-15 lei în funcție de cantitate. Aglomerație și la „tarabele” cu gemuri și dulcețuri, branză de burduf, telemea, urdă, cașcaval. Prețurile sunt însă prohibitive. Iată câteva exemple: ceafă de porc – 12 lei /100 gr; bulz 15 lei! O porție de 5 sarmaluțe – 25 lei; pastrama 15 lei -100 gr, mușchi afumat – 55 lei, cârnați – 50 lei/Kg , slănina – 40 lei Kg. Crăciunul îl asociem în gând cu purcelul și tradiționalele produse rezultate după tăierea lui. În toată atmosfera de poveste creată de revărsarea de lumină și sunete care domină Târgul de Crăciun, ne înălțăm spiritual dar…glandele salivare tot sunt puse la încercare. Și cum ar putea fi altfel când șoriciul, în toată splendoarea lui, se întinde pe-o masă, sub cuțitul măcelarului? La prețul de 70 lei kilogramul, privitorii doar îl pozează. E gratis.
Și totuși…se mișcă!
După ce-l admirăm pe Moș Crăciun lăfăindu-se în sania lui, un alt punct de atracție este statuia vivantă amplasată strategic, pe axa statuii lui Nicolae Bălcescu. În fiecare seară, preț de câteva ore, bărbatul „văruit” îmbrăcat după moda interbelică, stă minute în șir neclintit. „Uau! Super!” se aude în jurul lui, din grupul celor care îl înconjoară și-l privesc îndelung. Copiii, inventivi, au invițiativa de a-l trage de mânecă sau de a-i flutura pe la nas o vată pe băț spre amuzamentul general. În încremenirea sa, omul alb amușinează. Aburi încep să-i iasă pe nări, vizibili în razele de lumină ale telefoaneleor cu care este filmat. Încă un minut. Și încă unul…apoi, totuși…se mișcă! Tinerii aplaudă, copiii se bucură și se înseninează la chip. Ciudatul din fața lor le zâmbește amical și face față cu greu asaltului celor care vor să o poză cu el. În cutia din fața lui se adună câțiva lei. De incurajare. „Statuia” își mai trage sufletul apoi urcă din nou pe scaun pentru a-și relua poziția. Omul își joacă rolul perfect. Un artist vrednic de a ne reprezenta la concursurile internaționale ale statuilor vivante.
Devine tradiție
La Târgul de Crăciun din acest an s-a muncit mult. Preț două săptămâni, lucrătorii ADP și electricienii au robotit. A fost ca un furnicar. Dar munca lor nu este în zadar. Concepția de târg pe care a avut-o primarul Cristian Gentea a căpătat formă și mai ales culoare. Deși, se-nțelege, niciodată nu vor fi cetățenii mulțumiți în unanimitate, totuși, chiar și cei care privesc acum Târgul de Crăciun de la Pitești, cu ochi critic, comparându-l cu cele din mari capitale ale bătrânului continent, acceptă, păstrând desigur proporțiile, că și-al nostru este frumos, are farmecul său. Cert este că avem un târg superior celui de anul trecut. Și de la o iarnă la alta, e loc de mai bine. Importantă este continuitate și dorința de a aduce mereu îmbunătățiri, de a pune în valoare idei. Iar edilul-șef s-a străduit să facă din Piața Primăriei punctul de maxim interes al piteștenilor care nu-și permit să viziteze târgurile celebre precum cel de la Viena ori din alte zări.
De altfel, în ajunul Sfântului Andrei, înainte de a aprinde iluminatul public ornamental, Cristian Gentea, în fața câtorva mii de oameni, a spus că își dorește ca Târgul de Crăciun să devină o tradiție la Pitești. Ce și-a propus, i-a ieșit. Depun mărturie privirile copiilor care se minunează, ale tinerilor încântați care revin în fiecare seară pentru a savura o halviță, o clătită, un porumb fiert, pozându-se cu clădirea primăriei în spate. Ori a celor care, indiferent de vârstă, se întâlnesc aici pentru a tăifăsui în aburii unui pahar cu vin fiert, sub broderia de lumințe care străluceasc deasupra Târgului de Crăciun precum stelele.