Indiferenţi la zarva politică a zilelor noastre, sute de mii de români abia rezistă de la o lună la alta, uneori de la o zi la alta, sărăcia fiind cumplită. Unii semeni duc în spate o cruce mult prea grea, pe care nu o merită. O astfel de viaţă trăieşte Maria Micu, de 82 de ani, din Mărăcineni.
Cu cocoşul la vânzare
Am întâlnit-o ieri pe tanti Maria pe strada Mihai Eminescu, stând cuminte pe o bordură lângă un arbust de care legase un cocoş frumuşel foc. Departe şi de micropiaţa din spate de la Pensii, dar şi de Ceair, femeia încerca să vândă vietatea pentru a face rost de niscaiva bani.
„Am mai avut două găini şi mi le-au cumpărat nişte ursărese. Am mai dat nişte ceapă verde, nişte roşii din grădină de la mine, măcar să am bani să mă întorc la Mărăcineni!”, ne-a spus femeia. Cerea 40 lei pe cocoş, în condiţiile în care e crescut „în curtea proprie şi numai cu hrană naturală”.
„M-au amendat că am vrut să vând o pasăre”
Drumul cu maxi-taxi de la Mărăcineni la Piteşti şi retur o costă 6 lei. Pensia – o nimica toată: doar 280 lei.
„Nu mă plâng. Îmi place să muncesc, dar e greu, sunt văduvă de 15 ani, iar copiii nici nu mai vor să audă de mine… Mă descurc cum pot, dar e greu rău de tot… O dată, am fost într-o piaţă de Crăciun şi m-au amendat cei de acolo cu 100 lei că voiam să vând un curcan. Vă spun, am ajuns înapoi acasă, am tăiat pasărea şi am mâncat-o cu noduri de lacrimi, aşa de supărată am fost, că doar nu dădusem în cap cuiva!”, ni s-a confesat tanti Maria.
Cocoşul îşi face de lucru pe iarbă, scârmă cu pintenii în pământ şi caută râme. Nu îi pasă lui de drama stăpânei care, cum-necum, rezistă într-o lume care parcă a luat-o razna şi şi-a pierdut omenia, reperele morale şi iubirea de aproape…
Dac-o vedeţi pe bunica Maria prin târg, cumpăraţi de la ea cu încredere. Daţi astfel o mână de ajutor unui suflet chinuit. Oricum, roşiile ei sunt sigur mai bune la gust decât cele de la Kaufland.
12 Comentarii
Anonim
Buna seara ,tanti Maria nu este atat de saraca si amarata pe cat se victimizeaza.
Are pasari fara numar,casa de casa,iar copiii platesc toate utilitatile.
Gasiti alte subiecte mult mai serioase si nu mai ascultati povestile babelor….
Nouă acest subiect ni s-a părut a fi unul foarte serios. Găsim „poveştile babelor” mai interesante decât agramatismele politicienilor, de exemplu. Sunteţi sigur că e vorba de aceeaşi tanti Maria de care e vorba în articolul nostru?
Dacă da, o să rectificăm.
Anonim
Scrieti despre copiii olimpici,sportivi cu rezultate….aveti destule subiecte.Oare nu stiti ca nu mai exista pensie sub 520 lei?
Sa verificati ce?…..sigur ca este vorba de aceiasi „tanti Maria”din articolul dvs…ea de o viata vinde .Ce nu stiti ca taranii din Stefanesti si Maracineni vand de o viata in piata produse agricole?….
Puiu
Eu înclin să-i cred pe cei doi comentatori și asta pentru ca lumea este vicleana, s-au „jmecherit” cu toții. Se pune accent pe coarda sensibila. Cocosul era a treia pasăre pe care o vindea, iar vrajeala cu pensia, 280lei, când de la întâi iulie sare de la 520 la 640 nu era de” inghitit”. Cața nedreptate și la pensii, subiect de presa care interesează. Cat de idiot sa fii, și asa au fost toți, sa le dai mai mult tot celor care au!?
Anonim
Pensia minimă o fi de 640 lei, dar aceasta este gargara de la TV.
Trebuie precizat pensia este minimă 640 lei, dacă sunt îndeplinite anumite condiții: un număr de 26 ani vechime în muncă efectivă etc..
Ori, dacă ai lucrat la un CAP (unde trebuia să muncești 3 zile ca să faci norma de 1 zi) de unde să aduni 26 de ani?
Din păcate, ne întâlnim și cu pensii de 100 lei.
Totuși alta este întrebarea: bătrânica vindea în piață cocoșul ei, dar „proprietarii” de țigări, țigări și alte droguri de ce nu se amendează?
Oare Poliția a dat în mintea copiilor și amendează babele în loc să amendeze pe cine trebuie?
Este necesară o anchetă asupra Poliției și în mod sigur ca rezultat o să constatăm că mulți din cei care aruncă cu bolovani într-o bătrânică sunt implicați până peste cap în infracțiuni (inclusiv polițiști).
În România s-a ajuns ca munca să fie amendată!
Anonim
Rusine acestor anomimi.Pentru ce vinde munceste din greu.
Anonim
Si tu esti un anonim,asa ca replica ta este valabila si pt.tine.Daca nu cunosti situatia nu mai comenta.
Pe aceasta femeie o cunoastem foarte bine si duce o viata foarte ok.
Popa N.
Indiferent ce pensie are aceasta batranica si ce „avere”, asa cum o descriu cei doi anonimi comentatori, povestea ei este valabila, si faptul ca a fost scrisa jurnalistic de catre redactorul Claudiu Dita, un fin observator al realitatilor cotidiene, nu poate sa il incrimineze pe acesta, ci din contra – sa-i aduca aplauzele noastre. Acesta e rostul unui jurnalist, sa stea de vorba cu „toate babele”. Chiar! cu toate babele. Ca simplu cititor, povestea ei m-a impresionat si a fost de natură să îmi pun intrebarea> Cum rezista poporul? (Si titlul a fost inspirat) Tanti Maria este o bucatica din popor. Chiar daca ea este mai avuta decat vrea sa para, sunt ferm convins ca averea ei e facuta din munca, si nu din furaciune. Fenomenul (traiul romanlor) trebuie studiat, nu punctual averea lui tanti Maria. Acesta este jurnalismul – sa iei o poveste la scara mica si sa o extrapolezi la scara mare. Imi amintesc o replica a lui Gheorghe Dinica dintr-un film>”Mana intinsa care nu spune o poveste nu primeste pomana”. Articolul care este scris fara a avea in spate o poveste, nu isi indeplineste rolul de a indrepta lucrurile. Cui ii mai pasa acum de povestile oamenilor? Nimanui. Toti le au pe ale lor. Nu-i mai intereseaza de altii. Dar politicienii trebuie sa fie atenti la povestile din presa, pentru ca presa este supapa prin care refuleaza tensiunile sociale. Presa trebuie sa aiba rolul de a indrepta raul social. Bravo jurnalistilor de la Argesul!
Puiu
Foarte corect și frumos spus,domnule Popa N.!
Anonim
D Popa N, articolul nu e semnat Claudiu Dița. Eu nu vad nicio semnătura. De unde știti ca e scris de acesta? Mister
Popa N.
Nu ca as vrea sa ma justific, dar, dle Anonim, eu am citit acest articol in ziarul tiparit, a fost pe prima pagina vineri. Chiar m-a impresionat si l-am felicitat in gand pe dl. Claudiu Dita. Imi place insa sa citesc comentariile de pe net, precum si alte articole care in ziarul tiparit nu sunt (cele de sport, mai ales, dar si interviurile cu medicii de top).
Popa N.
… Titlul mi-a placut mai mult in ziarul tiparit: Tanti Maria, „#rezist” …
Anonim
Tanti Maria este vecina mea.Acum este la azil!
Toata viata a muncit, dar nu a avut parte de nimic. Sanatate multa! Foarte mult a muncit.
Pacat ca viata este uneiri nedreapta!