Robert Seghedi este un tânăr piteștean de 17 ani, pasionat și implicat în societate, mai ales atunci când vine vorba despre interesele elevilor. Este președintele Consiliului Județean al Elevilor Argeș, prin activitatea sa încercând să aducă schimbări în sistemul educativ, fără a ține cont de păreri politice sau alte influențe. Curajos, onest, echilibrat și sigur pe deciziile și dorințele sale, Robert a dovedit că elevii argeșeni au puterea care li se cuvine și își pot spune nemulțumirile. Despre cele mai mari probleme ale sistemului educațional, lupte, reușite, dar și planurile sale în vederea unei cariere de succes, Robert ni s-a destăinuit în următorul interviu.
„Cea mai importantă trăsătură, onoarea”
– Cine este tânărul și elevul Robert?
– Un personaj întotdeauna controversat, pus veșnic sub semnul întrebării când vine vorba despre ce și cum face. Personal, aș prefera să nu mi se aloce în spațiul public titulatura de elev, aceasta fiind din categoria zonelor sociale neglijate constant de către autorități. În timp, am dovedit, bazându-mă pe concret, ce înseamnă impunerea părerilor colective în societate, în mod special în fața celor care puneau interesul politic deasupra intereselor elevilor. Persoana mea reprezintă o amenințare pentru mulți foști parteneri și actuali parteneri – toți au văzut modul în care lucrez, au văzut că nu țin cont de păreri politice, iar datorită acestui lucru, organizația pe care o conduc a ajuns la nivelul la care este acum, având la bază doar opinia și dorințele celor pe care îi reprezint. Cea mai importantă trăsătură a mea este onoarea. Am rămăs întotdeauna loial principiilor mele și oamenilor care s-au bazat pe mine, indiferent de obstacole sau amenințări.
Cel mai probabil, dacă ați fi adresat această întrebare altor oameni, ați fi primit răspunsuri complet diferite din două motive posibile: persoanele respective ori au avut în trecut tangență cu mine și nu au reușit să obțină ceea ce își doreau, ori nu mă cunosc. Am avut întotdeauna puterea să spun nu, atunci când am simțit că îmi este atacată sau subminată comunitatea prin diverse mijloace.
– Care sunt pasiunile tale?
– Domeniul pasiunilor mele este unul foarte complex, însă cea mai importantă dintre acestea este cea pentru schimbările reale din societate. Îmi place să îmi aduc contribuția la îmbunătățirea oricărui sistem sau microsistem din societate, atât timp cât se îndreaptă în direcția cea bună. Se spune că dacă îți urmezi pasiunea, nu vei avea niciodată grija banilor sau a stresului – nu merge așa și când vine vorba despre politică. În politică, din păcate, lumea se înscrie fie pentru notorietatea sintetică, fie pentru putere, fie pentru bani. Ei bine, îmi voi exploata pasiunea prin înrolarea în politică în următorii ani, rămânând la fel de stabil pe ideile proprii, păstrându-mi verticalitatea morală și socială. Nu mă voi băga în politică pentru bani – din punctul meu de vedere, atunci când cineva intră în acest cerc din nevoia de a câștiga bani, nu își dorește cu adevărat să facă o schimbare.
Dacă ești un gamechanger, atunci cea mai satisfăcătoare răsplată este recunoștința din partea tuturor oamenilor care ți-au acordat încredere prin votul lor. Puterea democrației este subestimată total și complet neînțeleasă – oamenii reprezintă forul decizional suprem când vine vorba despre alegerea liderilor. Este nevoie să spun mai mult? Trăim într-o perioadă în care fiecare are în mână puterea de a schimba ceva, ceea ce este un mare plus pentru o societate sănătoasă și, cu toate acestea, există oameni care în continuare nu știu pe cine și de ce votează. Așadar, pasiunea mea m-a făcut să înțeleg în avans toate aceste lucruri.
„M-am ținut de promisiuni”
– De unde vine dorința ta de a te implica în societate și organizații precum Consiliul Elevilor?
-Trebuie să schimbăm ceva, cât mai rapid. În foarte puțin timp, generația noastră va trebui să preia întregul control al societății. Consiliul Elevilor este pentru mine un exercițiu democratic, birocratic și social de neegalat, care mi-a permis să îmi fac o idee despre ce înseamnă să faci schimbări reale. Nu vreau să plec din țară, dar ca să pot rămâne, trebuie să se facă niște modificări substanțiale. Dacă nu le va face actuala clasă politică, le vom face noi. Toate persoanele care „ne conduc” au uitat de etica socială – au uitat să fie oameni înainte de a lua decizii și au uitat pentru cine iau decizii.
– Cum ai ajuns în funcția de președinte pentru Consiliul Județean al Elevilor Argeș?
– Am fost propulsat de propria ambiție – înainte să fiu președintele organizației, am fost secretarul executiv, dar am simțit că nu am suficientă putere încât să fac structura să evolueze în ritm alert, așa că am preferat să aștept și să preiau funcția principală de conducere. A fost o problemă de viziune – vechea echipă vedea lucrurile complet diferit, iar conduita lor de lucru nu respecta principiile mele. Ca să ajung în funcție, a trebuit să câștig încrederea multor reprezentanți din liceele argeșene, astfel încât să îmi ofere un vot favorabil în cursa electorală. Acum 2 ani le-am promis că vom face o reformă și că vom deveni parteneri stabili de dialog social al autorităților. Orice votant de la acea vreme poate confirma că nu își regretă votul. M-am ținut de promisiuni.
– Care au fost cele mai mari provocări, dar și cele mai mari reușite pe care le-ai obținut în calitate de lider?
– Din nefericire, cele mai mari provocări au fost relațiile politice dintre instituții. „Liderii” uită de ce are nevoie societatea și preferă să urmeze un curs politic și toxic pentru noi. Este foarte greu să combatem acest fenomen, însă de fiecare dată când ne-am putut impune, ne-am impus și am câștigat. Mandatul meu nu s-a concentrat pe acțiuni „macro”, vizibile în presă. S-a concentrat pe rezolvarea problemelor pe căi diplomatice, pentru a evita lezarea imaginii oricărui partener de dialog social. Una dintre cele mai mari reușite constă în faptul că am reușit să impun în cadrul organizației un mod sănătos de lucru, astfel încât fiecare membru să își urmeze principiile și să își păstreze verticalitatea. Toți membrii CJE Argeș au învățat ce înseamnă etica profesională și personală, iar pentru mine, acest lucru reprezintă o victorie pe plan profesional.
„Este bătaie de joc!”
– Care ar fi cele mai importante schimbări de care sistemul educațional din Argeș are nevoie?
– Problema nu este la nivelul județului Argeș, însă pentru a răspunde la întrebare, aș putea spune că avem nevoie de oameni dedicați pe scaunele directorilor. Avem un exemplu concret chiar acum – în teritoriu avem incidențe extraordinar de mari, iar cu toate acestea, în școli și licee tot nu se respectă măsurile igienico-sanitare. Există camere de supraveghere, există măsuri care se pot lua. Nu se vrea. Tot sistemul are nevoie de un plus de responsabilitate și raționament. Ca să vorbim tot pe concret, haideți să vedem ce măsuri ne-a pregătit noul ordin comun ME-MS. La 3 cazuri consecutive de COVID-19 într-o clasă, în 7 zile, clasa își va muta activitatea online. Doar dacă procentul de ocupare a paturilor (ATI) din spitale depășește 75%, școlile și liceele trec online. Este bătaie de joc, iar aceste noi condiții nu reprezintă decât o jignire imensă la adresa tuturor elevilor din România.
– Povestește-ne despre scopul elevilor argeșeni în acest moment, ce urmează după greva burselor?
– Depinde doar de autorități. Atunci când drepturile sau interesele noastre vor fi încălcate sau neglijate, vom reacționa în conformitate cu situația. Scopul actual al comunității pe care o reprezint este să rămână unită și să dea dovadă de loialitate față de principiile noastre. Nu va mai trece absolut nimic neobservat. Deocamdată, la momentul actual, încercăm să rezolvăm problema măsurilor aberante de COVID-19 din școli și licee, prin diverse mijloace de presiune publică.
– De ce ar trebui ca elevii să fie activi și prezenți în organizații precum CJE? Îi îndemni să se alăture echipei din Argeș?
– În prim plan, înscrierea în acest tip de organizații îi ajută pe elevi să se dezvolte din toate punctele de vedere, însă în mod special civic, ceea ce este foarte important, pentru că școala nu ne zice nimic legat de asta. Pe de altă parte, trebuie să înțelegem că doar prin participarea noastră activă în astfel de demersuri/activități putem genera unitate când vine vorba despre comunitatea pe care CJE Argeș a creat-o. Cât despre alăturare, categoric, orice elev din ciclul liceal poate candida pentru o funcție în cadrul CJE Argeș.
„Îmi doresc o carieră în justiție”
– Care sunt sursele tale de inspirație și cum reușești să investești în timp de calitate?
– Sursele mele de inspirație sunt 2 la număr: cărțile și societatea. Citesc foarte multă beletristică și am obiceiul uman de a observa tot ce se întâmplă în jurul meu. Pun accent pe detalii întotdeauna, iar asta îmi permite să extrag cele mai sensibile și importante informații din orice.
– Ce planuri ai? Ce fel de carieră îți dorești să îmbrățișezi?
– Îmi doresc o carieră în justiție, prin funcția de notar public. Bineînțeles, am în vedere și înrolarea în politică, gândindu-mă la un viitor în acest domeniu.