Dragoș Predescu este avocat stagiar încă din 2019, atunci când a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității din București. La 25 de ani a depus jurământul în calitatea de subprefect al județului Argeș, demonstrând curaj, implicare, deschidere și inspirație pentru tinerele generații. Începând de astăzi, Dragoș Predescu a fost numit în funcția de director al Cancelariei Prefectului. Experiența pe care a căpătat-o ca și subprefect îi va folosi, cu siguranță, în noua misiune, pentru a comunica eficient cu instituțiile, dar și în relația cu presa, după cum spune prefectul Radu Perianu. Despre pasiune, puterea exemplului, dar și sinceritatea care vine la pachet cu riscuri, Dragoș ni s-a destăinuit în următorul interviu.
-Cine este tânărul Dragoș Predescu?
-Întotdeauna mi-a fost greu să vorbesc despre mine, dar ce vă pot spune, în cateva cuvinte, este că tânărul Dragoș Predescu este un tânăr ca oricare altul, un tânăr care provine dintr-o familie piteșteană ca oricare alta, care a învățat și a făcut niște studii la vremea lor, are o profesie, iar astăzi face cu pasiune politică.
-Care sunt pasiunile tale?
-Când vine vorba de pasiuni, am mai spus-o de câteva ori, una dintre ele este istoria, poate de aici și atașamentul pentru Partidul Național Liberal. Însă, sunt câteva pasiuni sau plăceri ale vieții care mi-au fost răpite de activitatea pe care o desfășor și de responsabilitățile pe care le am.
„Am vrut să fac Academia de Poliție”
-Ai absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității din București. De ce ai ales acest domeniu?
-Să știți că dacă ați pus problema în felul acesta, e un lucru pe care nu l-am spus public până acum. Inițial, am vrut să fac Academia de Poliție, asta fiind mai pe la începutul liceului. Ulterior, m-am hotărât să dau la Facultatea de Drept din cadrul Universității București și să devin avocat dintr-un singur motiv: întotdeauna am crezut în ideea de dreptate, de justiție, de echitate. Și întotdeauna mi-a plăcut să pledez pentru o cauză în care am crezut.
-Cum descrii experiența de avocat stagiar în cadrul Baroului Argeș?
-Profesia de avocat este frumoasă, interesantă, cu multe provocări, la care sper să mă întorc cândva și o voi face cu siguranță. Nu m-am născut în funcții publice, nu vreau să mor în funcții publice. Să știți că, astăzi, când vorbim, îmi este dor să îmbrac roba de avocat și să intru într-o sală de judecată.
-Care este parcursul pe care l-ai urmat pentru a ajunge într-o funcție atât de importantă, precum cea de subprefect?
-Aici am să vă spun un lucru în care cred cu tărie și astăzi și reprezintă, în fapt, ce m-a călăuzit pe mine în a face pasul spre politică și, ulterior, în a ocupa o funcţie publică. Noi, și aici mă refer la generația din care fac parte, am fost nemulțumiți de clasa politică. Și această nemulțumire, supărare, indignare m-a determinat să intru în politică, pentru că am înțeles că lucrurile nu se pot schimba decât din interior. Sigur, ulterior am făcut parte din structurile de conducere ale Tineretului Național Liberal și ale Partidului Național Liberal. Dar mereu am spus ceea ce am gândit chiar și atunci când, să spunem, am criticat. Nu m-am ferit niciodată de asta și întotdeauna, chiar dacă am deranjat, am spus ce gândeam, am spus crezul meu și am vorbit despre așteptările mele de la clasa politică. Din această cauză, în 2019, Adrian Miuțescu a încercat să mă dea afară din Partidul Național Liberal.
„Noi suntem cei care pot să construiască România de mâine”
-De ce consideri că tinerețea este un atu atunci când vine vorba despre cariera politică și profesională?
-Dintr-un singur motiv care este destul de simplu: tinerii au tenacitatea, perseverența și ambiția să ducă lucrurile la bun sfârșit, fără să se abată de la drumul lor. În altă ordine de idei, noi suntem cei care pot să construiască România de mâine, pentru că doar noi știm cum arată aceasta. În plus, vorbim despre o generație născută în libertate, după 1989, o generație neatinsă de deprinderi și apucături demult apuse.
-Care sunt pașii primordiali pe care un tânăr trebuie să-i urmeze spre o carieră de succes?
-În primul rând, trebuie să învețe, să facă studii serioase și să aibă curajul să facă un pas spre politică. Să se gândească la faptul că țara aceasta va fi în mâinile lor la un moment dat, iar ce s-a întâmplat în ultimii 30 de ani cu clasa politică nu trebuie să se mai repete.
„Sper ca la un moment dat să revin în avocatură”
-Ce sfat/mesaj ai pentru elevii și studenții argeșeni?
-Așa cum vă spuneam mai devreme, să învețe, să facă studii cu seriozitate și să se implice în orice tip de activități de voluntariat.
-Spune-ne 3 cărți pe care consideri că trebuie să le citească orice persoană spre dezvoltarea sa.
-Nu îmi permit să spun eu ce ar trebui să citească orice persoană. Fiecare citește ce îi place, dar dacă ar fi să fac niște recomandări, aș recomanda „Arta războiului” de Sun Tzu, „Principiul micului pinguin” de Denis Doucet și „John Fitzgerald Kennedy” de Marilena Gala.
-Care sunt planurile și dorințele tale pentru viitor?
-Niciodată nu știm ce ne rezervă viitorul, dar planurile mele pentru viitor țin de ceea ce se întâmplă în prezent, în sensul în care îmi doresc să rămână ceva în urma mea, în urma mandatului meu de la Prefectura Argeș. Sper ca la un moment dat să revin în avocatură!