Diana Bucur are 24 de ani şi este un novice dedicat în ceea ce priveşte vastul domeniu al muzicii populare. Aceasta a absolvit secţia Canto Popular în cadrul Şcolii Populare de Arte din Piteşti, iar de atunci fiecare zi este pentru ea doar cântec şi repetiţie. Despre pasiunea ei, dar şi ce planuri are, Diana ni s-a destăinuit în următorul interviu.
De unde vine pasiunea ta pentru muzică?
Pasiunea pentru muzică este înnăscută, ascult muzică şi cânt de când mă ştiu. Să fi fost cântecele de leagăn ale mamei un început? Nu ştiu, însă mă identific cu fiecare ritm şi notă pe care le cânt.
Dar de ce ai ales muzica populară?
Dragostea pentru muzica populară a început mai târziu, după ce am devenit conştientă de tradiţie şi de faptul că o moştenire etnografică trebuie păstrată intactă şi dusă mai departe. Să ne păstrăm identitatea înseamnă să nu distrugem ce am primit în dar de la strămoşi şi să ducem mai departe tezaurul neamului ce îl reprezentăm. Muzica populară cuprinde toată sfera noastră ca naţie: o regăsim la hore, la cumetrii, lucrând la câmp, la bocitoare, în momentele cele mai diverse ce marchează evenimente importante din viaţa satului, din viaţa noastră, a tuturor. Şi după cum spunea marele Lucian Blaga, „Veşnicia s-a născut la sat”. Să nu uităm nici de complexitatea costumului popular care nu a cucerit doar România, ci o lume întreagă, a fost imortalizat de marele pictor Matisse în „La blouse roumaine”, face parte din marile colecţii de modă şi ar trebui să fim mândri pentru asta.
Cu ce alte lucruri îţi place să te ocupi?
Muzica e arta sufletului şi o îmbin cu alte forme de artă, îmi mai plac pictura şi dansul. Nu pot spune că le practic zilnic, însă dacă reducem cumva dansul la mişcare scenică, aceasta face parte indiscutabil din fiecare reprezentaţie a mea.
Cum a luat naştere proiectul „Cutiuţa muzicală a Dianei”?
Cutiuta muzicală a luat naştere în anul 2016. Este un spaţiu unde încarc mici înregistrări şi pot spune că a fost un mod de a împărtăşi cu ceilalţi pasiunea mea pentru muzică. Într-adevăr, dacă analizăm faptul că este un canal de socializare modern, poate nu îi găsim puncte comune cu muzica populară şi tot ceea ce înseamnă tradiţional, însă, oricum ar fi, trebuie să fim conectaţi la realitate şi să ne mişcăm în acelaşi ritm cu ea.
Care sunt cele mai importante realizări ale tale?
Despre realizări personale nu am să aduc în discuţie diplome şi hârtii, acestea trec, însă pot povesti ore în şir despre emoţii şi trăiri. Mi-am dorit să fac oamenii să simtă acel ceva atunci când cânt şi am avut onoarea să simt acele emoţii. Eu zic că asta este cea mai importantă realizare: să îi faci pe oameni să vibreze odată cu tine, muzica se simte, nu se ascultă. O altă reuşită a fost atunci când am ajuns să cânt alături de oameni talentaţi, alături de care simt că evoluez, depăşindu-mi zona de confort.
Tinerii din zilele noastre ar trebui să asculte mai mult folclor?
Tinerii din ziua de azi ar trebui poate să rămână mai conectaţi la rădăcinile lor, să ştie de unde a plecat totul şi faptul că în folclor găsim cu siguranţă răspunsul la multe dintre frământarile interioare şi chiar la întrebarea, un pic filozofică: Cine sunt eu?
Ce dorinţe ai pentru viitor?
În viitor îmi doresc să consolidez proiectele pe care le-am început şi să le propulsez, împreună cu oamenii alături de care lucrez, cât mai sus. Visez, de asemenea, şi evenimente publice la care aş vrea să particip, să fiu împreună cu oameni, să le dau din emoţia mea, să trăim muzica.
2 Comentarii
Andi
O artistă desăvârșită, o voce rară și minunată, un talent înnăscut și o persoană cu sufletul curat.
Am avut privilegiul să o ascult și îi mulțumesc pentru zâmbetul și buna dispoziție ce inevitabil te cuprinde și pune stăpânire pe tine , mulțumim ca exiști Diana și îți dorim succes in carieră și în tot ce îti propui pe viitor!
Anonim
Mult succes Diana in carieră și tot ce-ți propui in viitor să ti se îndeplinească.