Tânăra discriminată de Armata Română din cauza înălțimii este din Argeș.
O tânără de 23 de ani a fost discriminată de Armata Română, pentru că nu a primit dreptul de a studia ca să devină medic militar. CEDO a condamnat țara noastră în cauza „Moraru vs România”.
Elena Moraru a vrut să se înscrie la Academia Militară, intenționând să devină medic militar. Instiuția a refuzat să o accepte pentru studii, motivând că nu se încadrează în standardul fizic cerut. CEDO a stabilit însă că tânăra a fost discriminată, în ciuda argumentelor MapN, care a mers pe ideea că un militar trebuie să fie capabil să care în spate un echipament de 57 de kilograme, în condițiile în care Elena Moraru avea atunci o înălțime de 1,50 metri și o greutate de 44 de kilograme.
„Cazul a vizat o acuzație de discriminare în procesul de admitere pentru a deveni medic militar. În special, autoritățile au refuzat în 2018 să îi permită reclamantei să susțină examenul de admitere la școala de medicină militară din cauza dimensiunii ei. Avea 150 cm înălțime și cântărea 44 kg. Ministerul Apărării Naționale a susținut că legea impunea întregului personal militar să îndeplinească orice misiune și că asta însemna să poată transporta o trusă standard de soldat cu o greutate de aproximativ 57 kg. Curtea a constatat că motivele pentru care reclamanta a fost tratată diferit față de alte femei, care au îndeplinit cerințele privind greutatea și înălțimea, nu au fost „relevante și suficiente”, a transmis CEDO, marți, într-un comunicat.
Între timp, criteriul „dimensiunii” a fost eliminat la admitere, iar reclamanta este liberă să se înscrie, dar CEDO a stabilit că a fost prejudiciată în 2018, la momentul când criteriile erau încă în vigoare. „Curtea a acceptat că s-a aflat totuși în situația unui dezavantaj injust atunci când a aplicat în 2018”. Ea a promovat mai întâi o acțiune în justiție la noi, a pierdut inclusiv calea de atac și s-a adresat CEDO.
România trebuie să-i achite despăgubiri de 7.500 de euro, a mai decis instanța europeană.
Sursa: Pro TV