Ioana-Maria Crasan este o tânără argeșeancă de 21 de ani, studentă în anul III la Facultatea de Biologie din cadrul Universității din București. Recent, în cadrul unui eveniment online, aceasta a fost selectată să reprezinte Universitatea din București la finala națională a competiției FameLab. Evenimentul, organizat de British Council România și de Cheltenham Science Festival, în parteneriat cu UB și cu alte universități și organizații de știință din țară, se află la a XII-a ediție în România și se desfășoară în peste 20 de țări.
La evenimentul moderat de Ada Roseti, prezentatoare radio și TV cu pasiune pentru știință, au luat parte cinci concurenți, care au avut la dispoziție doar 3 minute pentru a fascina juriul cu o prezentare a unui subiect științific, fără a se folosi de prezentări tip PowerPoint sau de alte resurse.
Primul loc a fost ocupat de Ioana-Maria Crasan, care a discutat despre „o problemă actuală regăsită în special în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 4-17 ani: boala celiacă și statusul scăzut al vitaminei D, respectiv influența unei diete deficitare în nutrienți”.
Ioana va reprezenta astfel România la finala globală FameLab International, organizată în toamna acestui an. De asemenea, finaliștii vor avea șansa de a afla de la unii dintre cei mai buni comunicatori de știință din lume, prin participarea la un masterclass de comunicare, de ce este importantă interacțiunea cu publicul.
Nu în ultimul rând, prin participarea la competiție, concurenții vor avea șansa de a întâlni alți pasionați de știință și de a intra în rețeaua FameLab România și FameLab International, de a participa la evenimente de promovare a științei în rândul publicului din România, precum și de a-și dezvolta considerabil abilitățile de prezentare.
Reunind peste 10.000 de studenți, cercetători sau profesioniști în discipline STEM din universități, organizații și centre de cercetare din întreaga lume, FameLab este cea mai mare competiție globală de comunicare a științei. Despre reușita tinerei din Argeș, subiectul pe care l-a abordat în cadrul concursului, dar și ce alte pasiuni are am aflat în următorul interviu.
„O problemă actuală”
-Cum ai luat decizia de a participa la concursul FameLab?
-Am considerat că ar fi o oportunitate excelentă de a-mi expune studiile și de a vorbi despre acest lucru într-o manieră care să fie pe înțelesul tuturor.
-Ai avut la dispoziție doar 3 minute pentru a fascina juriul cu o prezentare a unui subiect științific. Ce subiect ai ales?
-Prezentarea mea este strâns legată de o problemă actuală regăsită, în special, în rândul copiilor cu vârsta cuprinsă între 4 și 17 ani. Astfel, tema prezentată a fost despre boala celiacă și statusul scăzut al vitaminei D, respectiv influența unei diete deficitare în nutrienți.
-Te așteptai ca tu să fii câștigătoare? Cum ai primit vestea?
-Am concurat alături de alți colegi din domeniul științelor, unii dintre ei aveau multă experiență, fiind deja în cadrul doctoratului. Mi-am dorit enorm să câștig, am dat tot ce e mai bun din mine și am devenit reprezentantul Universității din București la faza națională a concursului FameLab. Am fost surprinsă la aflarea rezultatului, încercam să-mi stăpânesc lacrimile de fericire și încercam să realizez ce mi se întâmplă.
-În toamnă vei reprezenta țara noastră la finala globală FameLab International. Ce sentimente ai în legătură cu acest eveniment?
-Sunt determinată să câștig finala națională și să devin reprezentantul României la finala globală din toamnă. Sunt nerăbdătoare, am emoții pe care le folosesc în mod constructiv.
-Ce înseamnă pentru tine FameLab și ce amprentă a pus asupra ta?
-Data de 09.04.2021 reprezintă pentru mine prima realizare în lumea științei. Cuvintele nu pot exprima tot ce am simțit când am aflat că sunt câștigătoarea concursului și ce simt în continuare. Știu doar că n-o să mă opresc aici!
„Îmbin latura artistică cu latura științifică”
-Care sunt pasiunile tale?
-Îmi place să călătoresc, să dansez, să socializez. Sunt o fire tare curioasă și-mi place să cunosc cât mai multe din domeniul științelor. Pot spune că îmbin latura artistică cu latura științifică.
-Ce planuri și dorințe ai pentru viitoarea ta carieră?
-Pe viitor aș vrea să devin profesor sau cercetător. Cred că cele două cariere mi s-ar potrivi de minune, deoarece se completează una pe cealaltă.
-Care crezi că sunt calitățile care ți-au adus prima poziție în cadrul competiției FameLab?
-Cred că este vorba despre cei 3 C: conținut, claritate și carismă.
Un Comentariu
Delia Dumitrica
Bravissima, Ioanaaaa! Este o mare realizare si te felicit! Cu siguranța i-ai cucerit pe toți cu ai tāi “trei C” . Îți doresc mult succes în continuare , formidabila noastră argeșeancă ! Te susțin cu mare drag !