Tânăr din Pitești, dublu campion național la planoare radiocomandate.
Ștefan-Sorin Răcășanu are 20 de ani și, de mic copil, aviația a fost marea lui dragoste. Acesta practică aeromodelismul de la vârsta de opt ani, având norocul de a-l avea ca antrenor pe Popescu Marian, profesor doctor și antrenor emerit. Tânărul este dublu campion național la planoare radiocomandate.
Ștefan și-a dezvoltat înclinația spre ramura tehnică, orele de lucru petrecute în atelier reprezentând activitatea preferată. Ajungând la vârsta de 16 ani, a parcurs următorul pas în această minunată lume a aviației, și anume înscrierea la cursurile de planorism. Încă de la primele clipe petrecute în aer, în planor, a știut că asta vrea să facă pentru tot restul vieții. Alte pasiuni ale lui Ștefan sunt robotica, fizica și videografia.
Ștefan este student fruntaș la specialitatea piloți elicoptere, din cadrul Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă” și legitimat la Clubul Sportiv Universitar Pitești. A participat, în perioada 15-17 iulie, la trei campionate naționale pe aerodromul Sânpetru din județul Brașov, obținând următoarele rezultate: campion național (locul I) la clasa Optimist Electric (motoplanoare electrice radiocomandate), campion național (locul I) la clasa Optimist Termic (motoplanoare termice radiocomandate); locul al III-lea la clasa F3 R.E.S. (planoare radiocomandate). Mai multe despre campion aflați din următorul interviu.
– Cum ai decis să alegi specializarea piloți elicoptere la Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă”?
– Știam că vreau să devin pilot. Nu am dorit să plec peste granițele țării, întrucât este cunoscut la nivel internațional că România formează unii dintre cei mai buni piloți din lume. Mi-am analizat posibilitățile și am ajuns la concluzia că Academia Forțelor Aeriene este locul unde vreau să studiez. Mai aveam de lămurit un singur aspect: pilot de avion sau pilot de elicopter? Deși am fost înconjurat de avioane toată viața și, în plus, dețin și licență de pilot planor, răspunsul nu a fost unul ușor. Elicopterele SMURD m-au fascinat și, astfel, am optat pentru un loc de pilot de elicopter, în cadrul Ministerului de Interne, aceasta fiind cea mai bună alegere pentru mine.
– Când și cum ai început să participi la campionate naționale?
-Am debutat în 2012, la Pitești, la campionatul național de acrobație. Fiind prima participare, nu am obținut un rezultat remarcabil, însă am primit din partea organizatorilor diploma pentru cel mai tânăr concurent. Nu m-am descurajat, continuând să particip la competiții naționale și etape de Cupa României, unde am reușit să obțin numeroase clasări pe podium. Primul meu titlu de campion național a fost obținut în 2015, la clasa F1B, fiind unul dintre cele mai fericite momente din parcursul meu sportiv, de până atunci. Fiind o categorie dragă mie, m-am antrenat mult și am reușit să îmi mențin titlul de campion national la juniori cinci ani la rând. Tot în 2015, am obținut titlul de campion național și am câștigat și Cupa României, la clasa F3P, aeromodele de acrobație indoor.
– Care este drumul către performanță?
– Rezultatele apar proporțional cu efortul depus. Nu există altă cale. Mai devreme sau mai târziu, orele petrecute în atelier, construind modele, cât și la antrenament, perfecționându-mi tehnica, mi-au adus rezultate. Trebuie să îți placă ceea ce faci, să fii dedicat și, probabil cel mai important, să îți setezi obiective înalte. Pentru acest lucru îi sunt recunoscător domnului Popescu, care îmi spunea mereu să lucrez modelele și să mă antrenez cu mare atenție și cu multă implicare, fără compromisuri, exact cum ar trebui să facă un campion. A porni pe drumul performanței cu această mentalitate reprezintă o mare parte din succes.
– Care consideri că sunt cele mai mari reușite ale tale?
– În primul rând, faptul că am reușit să îmi transform pasiunea într-o viitoare profesie și, totodată, să am profesia ca și pasiune. Consider că timpul trece altfel atunci când faci ceea ce îți place și sunt fericit că am ocazia să profesez în domeniul aviatic, exact așa cum am visat de mic copil. O altă mare reușită este că am familia și prietenii alături de mine pe acest drum; suportul lor de-a lungul timpului a contat enorm. Nu puține au fost momentele când am anulat vacanțe, întâlniri de familie sau ieșiri cu prietenii, pentru a participa la competiții sau la antrenamente. Obținerea licenței de pilot planor reprezintă o reușită de care sunt mândru, iar dacă ar fi să vorbesc despre performanțele la aeromodelism, obținerea titlului de campion european, în anul 2019, în Macedonia de Nord, împreună cu distincția de maestru al sportului reprezintă, până acum, apogeul carierei.
– Ce planuri și dorințe ai pentru viitor?
– Îmi doresc să devin un pilot bun, printre cei mai buni, să-mi depășesc constant limitele și să ajut lumea prin ceea ce fac. Sper să urmez o carieră ca pilot pe elicopterele SMURD, fiind atras de diversitatea și complexitatea misiunilor, precum și de faptul că job-ul tău poate salva vieți. Vreau să continui să fac performanță în aeromodelism, acum ajungând să concurez cu toți cei pe care i-am admirat încă de mic copil. Anul acesta, am reușit să obțin două titluri de campion național la seniori. E o senzație aproape ireală să reușești să te impui în fața oamenilor care, practic, m-au format că sportiv și cărora le sunt dator pentru toate performanțele mele. Dacă ar fi să îmi setez o țintă, aceasta ar fi să devin campion mondial la acrobație și, ulterior, să ajung să antrenez lotul național de aeromodelism al României, pentru a aduce cât mai multe medalii în țară.
– Ce sfaturi le dai tinerilor care își doresc să participe la diverse campionate sportive?
– În primul rând, orice participare la o competiție este un câștig enorm. Înveți mult mai multe la o competiție, decât din antrenamente. Nu contează locul ocupat în competiție, ci doar faptul că ai fost acolo. Faptul că ai putut să împărtășești idei cu ceilalți concurenți este minunat. În al doilea rând, nimic nu se realizează fără muncă și dedicare. Combinând cele două cu pasiunea, pentru că nu poți excela într-un domeniu pentru care nu ești pasionat, ai toate calitățile necesare pentru a deveni campion.