Ieri, ne-a informat Marius Ştefan, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, au fost finalizate cercetările penale şi s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Florian Alberto Ioniţă, de 30 de ani, Renato Marius Tulli, de 33 de ani, ambii arestaţi preventiv, şi Constantin Orlando Cuşcă, de 44 de ani, pentru care s-a emis mandat de arestare în lipsă întrucât e fugit din ţară, toţi din Bucureşti, pentru comiterea infracţiunii de complicitate la tâlhărie calificată.
Jaf comis de falşi poliţişti
Din rechizitoriul procurorilor rezultă că, aşa cum de altfel am relatat în alte ediţii ale ziarului nostru, pe 9 august 2011, în baza unei înţelegeri prealabile, Florian Alberto Ioniţă şi Simion Chirilă Ip Rustem au atacat la km 83 al autostrăzii Bucureşti-Piteşti un autoturism în care erau transportate bijuterii din aur. Folosindu-se de o Honda Accord cu girofar şi utilizând un baston reflectorizant similare celor din dotarea echipajelor de poliţie, indivizii au oprit un VW Passat. Având feţele acoperite cu cagule, sub ameninţarea unui pistol, falşii poliţişti i-au jefuit pe Mihnea Alexandru Ghigeanu şi pe Huseyin Karaback de circa 22 kg bijuterii din aur în valoare de peste 2.400.000 lei, pe care aceştia le transportau la o expoziţie organizată la Sibiu. La jaf au participat şi Renato Marius Tulli şi Constantin Orlando Cuşcă, aceştia aflându-se la bordul altei maşini cu care urmăreau Passat-ul unde erau genţile cu bijuterii.
Maşină abandonată
„Cei doi, spunea prim-procurorul Marius Ştefan, s-au deplasat cu un Volkswagen Golf pe urmele maşinii firmei de bijuterii, urmărind-o din Bucureşti până la locul jafului pe A1. La kilometrul 83, cei din Honda, în care se afla Simion Chirilă Ip Rustem, au făcut semnal de oprire şi au comis jaful, apoi cu toţii au fugit către Piteşti. Autoturismul Honda a fost abandonat într-o parcare din spatele unor blocuri la intrarea în Piteşti (în cartierul Petrochimiştilor, n.r.). Geanta cu bijuterii a fost mutată în Golful pus la dispoziţie de complici, iar suspecţii s-au îndreptat către Bucureşti, dar pe ruta Câmpulung – Braşov. Astfel, autorii s-au despărţit de complici. Renato Robert Tulli, cel care condusese Golful, a plecat la Bucureşti cel mai probabil cu un maxi-taxi, în timp ce Cuşcă, cel de al doilea complice, a plecat cu o maşină de ocazie spre Bran. Credem că întreaga operaţiune a fost atent studiată, fiind planificată. Autorii ştiau că bijuteriile vor fi transportate fără o maşină securizată, ştiau despre cantitatea mare, despre locul de plecare, locul de destinaţie, modul de transport, ruta, absolut tot. Fiecare îşi avea rolul lui în timpul jafului: de urmărire a maşinii de intervenţie, de acţiune în timpul tâlhăriei”.
S-au folosit de un pistol pentru airsoft
Anchetatorii au mai stabilit că Tulli este cel care a venit cu pistolul, însă era o armă de airsoft, dar angajaţii firmei de bijuterii, care aparţine unui cetăţean turc, nu aveau de unde să ştie că nu este o armă letală. Sub ameninţarea armei, şoferul şi însoţitorul său n-au putut face altceva decât să privească la tâlharii care au spart geamurile maşinii, au furat bijuteriile şi le-au luat telefoanele mobile ca să nu poată anunţa poliţia, după care s-au făcut nevăzuţi. La acea dată, autorii jafului au fost căutaţi şi cu elicopterul, dar fără rezultat. În ceea ce priveşte bijuteriile, care nu erau asigurate, acestea nu au mai fost găsite. În martie 2014, după ce a fost condamnat definitiv la şase ani şi opt luni de puşcărie, Ip Rustem a declarat că în jaful de pe autostradă au fost implicate mai multe persoane – a şi precizat câteva nume – şi că una dintre ele ar fi cumpărat marfa şi a topit aurul.
Autor: Val. Nicolau