…Este, de fapt, titlul unei piese muzicale a compozitorului rus Alfred Musorgski. Acele miniaturi muzicale te pot însoţi într-o expoziţie rară aflată în Olanda, în oraşul de baştină al pictorului de excepţie Hieronymus Bosch, care a murit în urmă cu 500 de ani. Este o excursie în trecut, în epoca medievală, când Ţările de Jos se aflau în războiul de eliberare împotriva Spaniei. Artistul a dezvoltat o sociologie picturală a activităţilor umane, având tendinţa de a prezenta scene fantastice cu monştri şi draci, dar şi cu îngeri şi sfinţi. Figurile sugerează iluzii, dar şi halucinaţii, coşmaruri şi, din acest program de contraste, ca în viaţă, s-a născut încercarea de a explica ce e sfânt şi nevinovat, urât şi întunecat, oameni între cer şi iad, dominaţi de avariţie, beţie, lăcomie, viciu.
Câţiva experţi de renume mondial au studiat în detaliu timp de şase ani opera artistului renascentist şi au pregătit respectiva expoziţie. Dintre cele 45 de opere păstrate, 17 s-au întors la locul în care au fost create. Oraşul natal al pictorului este situat în provincia Brabant şi se numeşte Hertogenbosch. În piaţa oraşului pitoresc şi decorat festiv se află statuia celui care te priveşte critic şi inspirat şi care nu şi-a părăsit postul de observator şi creator de opere unice, mai actuale ca oricând. Tabloul este dominat de „St.-Jan-Kathedrale”, cea mai frumoasă biserică gotică din Olanda. La 8 mai s-au închis porţile expoziţiei jubiliare. Itinerariul continuă la Prado şi apoi la Muzeul Metropolitan.
Dr. Mariana CLEMENS
Mariana Clemens s-a născut la Piteşti. A absolvit cursurile Şcolii Nr. 3, ale Liceului „Zinca Golescu” (promoţia 1966) şi ale Facultăţii de Medicină generală, profil Pediatrie, din Bucureşti. S-a stabilit în Germania în 1982, unde s-a mai specializat în organizare sanitară şi sănătate publică, precum şi în medicină tropicală (secundar). Este în continuare cu tot sufletul alături de România.