Pe hârtie, Argeşul are cinci tabere şcolare de stat; în realitate, numai două au rămas, cât de cât, în activitate, acestea din urmă găsindu-se la Nucşoara şi Corbeni. Cele trei centre de agrement scoase din joc, de ani buni, zac la Păuleasca, Valea Mare şi Stoeneşti. Vorbim de clădiri devastate, dezmembrate, incendiate. De parcă mâna distrugătoare a omului nu ar fi fost de ajuns, la ruinarea aşezămintelor de odihnă şi relaxare a contribuit şi furia naturii.
Imaginea dezastrului
Bunăoară, anul trecut, acoperişul taberei de la Valea Mare a zburat la furtună. Drept urmare, conacul clasificat ca monument istoric aproape că s-a dărâmat. Tabăra de la Păuleasca a fost gata să fie mistuită de flăcări, în urmă cu ceva vreme, incendiul fiind provocat intenţionat; ca o ironie a sorţii, în cabinetul medical al centrului de agrement nimicit sunt organizate, din patru în patru ani, alegeri locale. Iar tabăra de la Stoeneşti a fost retrocedată de mult timp, hotărârea fiind irevocabilă, dar nu a fost încă restituită, problemele cadastrale nefiind rezolvate nici până la ora actuală (urmaşii proprietarilor nu au plătit cheltuielile de publicitate imobiliară).
Gura de oxigen
Atunci când îşi reiau activitatea, taberele din judeţ (încă) funcţionale reprezintă o sursă de câştig pentru Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret Argeş. În cele două centre de agrement din Argeş (Nucşoara şi Corbeni), pachetul de servicii costă 75 lei/persoană (masă şi cazare pentru patru nopţi). În general, la Nucşoara sunt organizate tabere sociale şi tabere destinate copiilor cu dizabilităţi, iar la Corbeni – tabere naţionale (de meşteşuguri, şah şi teatru dramatic).
Liviu Popescu, director interimar al Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Argeş, ne-a spus că, la 13 iulie, vor sosi primele serii de copii în taberele de la Nucşoara şi Corbeni. În mai puţin de o lună, cele două centre de agrement intră în… pâine, deci trebuie puse la punct pentru ca la deschiderea porţilor să corespundă normelor impuse de Direcţia de Sănătate Publică şi de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Sumele primite de la ministerul de resort pentru renovări şi reparaţii curente sunt… ridicole.
2 Comentarii
Geo
Consiliul judetean geme de birocrati in consilii, comitete si comitii, toti cu salarii de nababi. Nu vreau sa ma gandesc cati birocrati sunt angajati pentru administrarea acestor doua tabere amarate. De unde sa mai fie bani pentru intretinerea cladirilor??
Mihnea
Toti banii la salarii nimic la investitii.Politica PSD in ultimii ani.