Trei tabere şcolare din cele cinci câte au existat în Argeş sunt lăsate, de ani buni, în paragină. Acestea se găsesc la Păuleasca, Valea Mare şi Stoeneşti, cea din urmă fiind retrocedată după ce a fost câştigată în instanţă de urmaşii proprietarilor. Clădirile părăsite sunt devastate, dezmembrate sau incendiate… Culmea este că, deşi sunt nefuncţionale, ruinele uşurează buzunarele DJST Argeş de sumele reprezentând lefurile unor salariaţi (doi paznici şi un administrator).
În activitate au rămas doar taberele şcolare de la Corbeni (52 de locuri disponibile) şi Nucşoara (40), clienţii fiind recrutaţi din rândul elevilor sărmani, care reprezintă cazuri sociale, ne-a informat Gabriela Punea, administrator în cadrul DJTS Argeş.
La centrul de agrement din Corbeni, care îşi deschide porţile la 5 iulie, se derulează şi patru proiecte naţionale pentru copiii pasionaţi de meşteşuguri populare, şah, pictură şi teatru. Alte câteva serii de copii cu dizabilităţi şi-au rezervat locuri în tabăra de la Nucşoara.
Funcţionale ori ba, problema comună a taberelor din Argeş (exceptând-o pe cea de la Corbeni) este că pământul de sub ele nu se află în domeniul public sau privat al statului, deci nu sunt intabulate. Problema îşi găseşte rezolvare doar în instanţă, prin implicarea directă a ministerului de resort, a arătat Laurenţiu Achimescu, directorul DJTS Argeş. Nu am pârghii legale să îndrept lucrurile, întrucât DJST Argeş nu are calitate procesuală pasivă., a spus L. Achimescu.
În 2010, DJTS Argeş a preluat doar clădirile taberelor. Tabăra de la Stoeneşti nu este nici în căruţă, nici teleguţă… Deşi a fost restituită, iar hotărârea este irevocabilă, paznicul de acolo îşi ia în continuare salariul de la stat. De ce păzeşte omul DJST Argeş proprietatea altora? Pentru că nu a fost făcut procesul de predare-primire a obiectivului revendicat. L. Achimescu susţine că urmaşii proprietarilor ţin pe loc procedura întrucât dumnealui, în calitate de director, nu are voie să întocmească documentul fără ca aceştia să-şi plătească înainte cadastrul. În joc sunt 300.000 lei, reprezentând cheltuielile de publicitate imobiliară. Până se rezolvă problema, paznicul taberei de la Stoeneşti este menţinut în schemă, aşa că salariul plătit degeaba face… în mod legal gaură în buget.
Tabăra de la Păuleasca a fost la un pas să fie mistuită în flăcări, incendiul fiind provocat intenţionat. Dărăpănăturile de aici înghit două salarii plătite unui paznic şi unui administrator. Anul trecut a ieşit la pensie gardianul taberei de la Valea Mare. Postul a fost scos la concurs, dar nu s-a prezentat nimeni să îl ocupe, iar acum este blocat. Obiectivul a rămas pradă hoţilor de fier vechi…
Un Comentariu
Salva Vișeu
Taberele sunt ale socialismului hulit, jos cu ele…și jos au ajuns!