Anul trecut, în plină pandemie, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a decis ca tabăra școlară de la Nucșoara (rebotezată… prețios centru de agrement) să devină centru de carantină pentru argeșenii care se întorc din zonele contaminate cu noul coronavirus. Hotărârea autorității a produs valuri în comuna de la marginea nordică a județului. Nefiind de acord cu primirea suspecților de Covid, localnicii au ieșit pe stradă cu bâte și topoare, amenințând cu măsuri extreme dacă în localitatea cu aer de munte va ajunge vreun… infectat.
Un alt virus…
De la această revoltă a trecut un an și câteva luni, iar în acest răstimp centrul de carantină hulit nu a găzduit, în tabăra de la Nucșoara, nici măcar o persoană. Frământarea nucșorenilor provocată de isteria coronavirusului a fost ca o furtună într-un pahar cu apă, hotărârea CJSU fiind luată doar pe hârtie. Decizia nu a fost pusă niciodată în practică, dar nici nu a fost anulată. Tabăra de stat este contaminată de virusul ruinei nu de ieri de alaltăieri, ci de ani buni. În anul de grație 2021 a ajuns o epavă. Oare cei care au hotărât „din pix” înființarea unui centru de carantină în centrul de… agrement de la Nucșoara nu au văzut că tabăra este în cea mai mare parte a ei nelocuibilă?
Dezinteresul zgârâie retina
Cu o singură clădire funcțională (vila cu etaj – pătată de igrasie și mucegai!) și zece camere disponibile, tabăra aleasă de autorități să-i pună la adăpost pe suspecții de coronavirus ar fi putut găzdui în condițiile de siguranță sanitară de la vremea respectivă numai zece persoane, întrucât carantina presupunea ca fiecare om să fie „internat” singur în încăpere. Dar asta ar fi fost cel mai mic neajuns. Cea mai gravă problemă este starea deplorabilă în care se află întregansamblul de imobile și acareturi care formează tabăra de la Nucșoara. Restul pavilioanelor, cantina, grupurile sanitare, sălile de dușuri, punctul de prim-ajutor, terenurile de sport și tot ce vezi cu ochii acolo se află în paragină. La intrarea în tabără este agățat un baner obosit pe care stă scris „Centru de agrement Nucșoara”, iar gardul rupt îi oferă oricui prilejul să colinde prin tabăra cu peisaj dezolant. Dezinteresul statului de a readuce la viață un colț de rai zgârâie retina.
Cu alei zobite și năpădite de buruieni, tabăra de la Nucșoara este… înțelenită, de ani buni, în ruină și în rugină. Spațiile sunt improprii desfășurării activităților sanitare sau de oricare alt tip. Halal distracție pentru turiștii care au fost cazați de-a lungul timpul în centrul de agrement de la Nucșoara! Ultima serie a fost în 2019. În curtea taberei, posibilitățile de recreere sunt inexistente, mai multe zone fiind cu potențial de pericol. Cu tristețe vă spunem că beneficiarii pachetelor de vacanță au fost de cele mai multe ori selectați din familii nevoiașe sau din rândul copiilor cu handicap.
O cauză pierdută…
Ministerul Tineretului şi Sportului a alocat spre… zero lei pentru taberele de stat din Argeș aflate în paragină. Imobilele ţin de Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport (DJTS). Patrimoniul taberelor şcolare de stat, altădată valoros pentru ce le oferea elevilor, a ajuns o ruină. S-a ajuns aici pentru că descentralizarea învăţământului s-a făcut fără asumarea responsabilităţilor.
Dacă tot a venit vacanța de vară, să recapitulăm. În Argeș avem cinci tabere de stat. În cele de la Păuleasca, Valea Mare și Stoenești zbenguiala și râsetele copiilor s-au pierdut în negura timpului. Cea de la Nucșoara, care are doar vila cu etaj locuibilă, a devenit centru de carantină în era Covid. În picioare a rămas cea de la Corbeni; funcțională înainte de pandemie, ar putea să își redeschidă porțile în această vară; mingea e în terenul lui Liviu Popescu, directorul DJTS Argeş.
Liviu Popescu, directorul DJTS Argeş, ne-a oferit câteva explicații: „Tabăra de la Valea Mare nu se mai poate folosi sub nicio formă, este distrusă aproape în totalitate. Este un monument istoric în ruină. Nici în conservare nu mai poate fi numit. Tabăra de la Păuleasca? Aici e prăpădul după lume… Tabăra de la Stoenești are un regim mai complicat. Ar trebui să o retrocedăm, dar nu putem din cauza faptului că familia Negulici a câștigat-o în instanță, dar nu și-au plătit taxa de publicitate. Și atunci această tabără are un regim incert: nu e nici a ministerului, nici a celor care au revendicat-o în instanță. Se va degrada ca toate celelalte… Tabăra din Nucșoara este deocamdată oprită uzului public pentru că ea a fost selectată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Doar tabăra de la Corbeni unde erau organizate ateliere de meșteșuguri ar putea fi funcțională – se prezintă în general cel mai bine dintre toate centrele de agrement din județ. Mai deținem și Baza Turistică Pitești, care găzduiește sportivi în general, dar și muncitori. Aici sunt cazați sportivi de la cluburi de fobal, câteodată și copii care vin la olimpiadă. Taberele din Argeș au un potențial uriaș, sunt așezate în poziții foarte frumoase.
Din păcate, 1997 a fost un an în care Ministerul Educației și Cercetării a preluat aceste tabere împreună cu Agenția Taberelor și n-a mai investit nimic acolo. A dat afară și personalul. Din 2010, taberele de stat au fost preluate de Direcțiile Județene pentru Sport și Tineret. Sunt noastre taberele, dar degeaba – pentru că nu putem face nimic cu ele. Asta este situația. E o cauză pierdută. Ministerul Tineretului și Sportului excelează la proprietăți. Din păcate ocupă locul doi pe țară la capitolul imobile și terenuri, dar bani pentru a le întreține nu are. DJTS Argeş nu a avut posibilitatea să investească fiindcă este ordonator terțiar de credite și n-are nicio șansă să primească fonduri europene chiar dacă face proiecte. Doi la mână: trebuie să ai o situație juridică clară asupra terenurilor. Or, toate aceste tabere nu au situația juridică a terenurilor rezolvată nici în ziua de azi, pentru că așa le-am primit de la Inspectoratul Școlar Județean, în 2010. Nu putem să facem intabularea lor, deci nu avem proprietate asupra terenurilor și nici documente din care să rezulte că terenurile sunt ale noastre. Terenul este al nostru, pentru că nu îl revendică nimeni, dar nu putem face nimic fiindcă nu avem acte doveditoare. Noi avem bani puțini. Nu mai știm de unde să facem rost de fonduri ca să le ținem într-o stare cât de cât acceptabilă. Noi plângem după bani de când am primit taberele. Pe un teren care nu ești dovedit ca proprietar nu poți să faci absolut „ni-mic”. Totul se degradează.”
Tabăra de la Nucșoara este centru de carantină fără obiect de activitate. Tabăra de la Stoenești nu e nici cal, nici măgar. Alte două „surate” – taberele de la Păuleasca și Valea Mare – sunt în conservare, așa cum le place autorităților să denumească dărâmăturile rămase. În Argeș, doar o singură tabără de stat este mai de… Doamne ajută – cea de la Corbeni.