Ieri, la Casa Cărţii din Piteşti a avut loc bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, organizată de AJOFM Argeş. Înainte ca uşile să fie deschise, peste 150 de tineri se aşezaseră la rând, iar ulterior numărul acestora s-a dublat. Pentru a nu se crea busculade, jandarmii au montat garduri metalice. La ora 10 fix, accesul a fost permis şi, din motive de siguranţă, intrau grupuri de câte 25 persoane. Pe cele trei laturi ale spaţiului zeci de angajatori aşteptau să dialogheze cu potenţialii salariaţi. Unii veniseră deja cu CV-urile pregătite, semn că erau decişi să-şi găsească de lucru, alţii completau pe loc formulare puse la dispoziţie de angajatori.
Absolvenţii, faţă-n faţă cu angajatorii
„Organizarea burselor pentru locuri de muncă este una dintre principalele noastre activităţi. Cea de azi constituie o modalitate de a-i pune faţă-n faţă pe absolvenţi cu angajatorii. Pentru primii este ceva deosebit să ia un prim contact cu ce înseamnă piaţa muncii, să afle ce profesii sunt căutate, ce condiţii trebuie să îndeplinească etc. Iar pentru angajatori, în condiţiile de criză de pe piaţa muncii, este o oportunitate să găsească tineri sau oameni pe care să-i pregătească ori să le folosească experienţa. Bursa are loc simultan la Piteşti, unde participă 45 de firme care oferă 1.063 locuri, şi la agenţia locală Curtea de Argeş, unde sunt 13 firme cu 70 de oferte”, ne-a declarat Nicolae Bădescu, directorul AJOFM Argeş.
Profesii diversificate
Locurile de muncă anunţate ca fiind disponibile erau din domenii variate, la ele având acces atât absolvenţi de studii superioare, cât şi cei cu studii liceale, respectiv gimnaziale. Astfel, în funcţie de pregătirea aplicanţilor, erau căutaţi ingineri echipamente testare, ingineri calitate, ingineri de producţie, asamblare/debitare, ingineri proiectanţi, ingineri construcţii civile, ingineri electronişti, ingineri automatişti etc, dar era disponibil şi un post de arhitect, ceea ce a constituit o premieră pentru bursa de ieri. De asemenea, îşi puteau găsi de lucru atât cei fără nicio calificare, dar şi tehnicieni, agenţi comerciali/vânzări, lucrători comerciali, vânzători, ajutori barman/ospătar/bucătar, patiseri, instalatori, strungari, lăcătuşi mecanici, contabili contabilitate primară, operatori mase plastice, agenţi securitate, conducători auto, electricieni, tâmplari, zugravi, logisticieni sau rulori auto, adică piloţi de încercare pentru care angajatorul oferea 50 de locuri, sau decontaminator ş.a.
Străinii, mai pretenţioşi
Chiar la intrare era standul Eures al ANOFM, care oferea posibilităţi de angajare în străinătate. „Condiţiile sunt impuse de angajator, noi nu intervenim asupra lor, ci doar asigurăm intermedierea. Persoanele interesate de găsirea unui loc de muncă în state ale UE trebuie să îndeplinească anumite condiţii de pregătire, experienţă profesională, vechime în specialitate, seriozitate etc. Faţă de piaţa internă a muncii, cea europeană este ceva mai selectivă, ştacheta criteriilor este mai ridicată, însă accesul nu este imposibil. Astfel, cei care consideră că îndeplinesc condiţiile generale de lucru în străinătate pot aplica CV-ul direct la angajator conform pliantelor pe care le punem la dispoziţie, sau la noi pe site-ul www.eures.anofm.ro, care este în limba română special dedicat solicitanţilor, unde le sunt puse la dispoziţie toate informaţiile necesare”, ne-a spus Dana Herişanu, reprezentantul Eures.
Şi pentru deţinuţi
Ca element de noutate, la bursa absolvenţilor de ieri a fost prezent şi un grup de deţinuţi de la Penitenciarul Colibaşi, care execută pedeapsa în regim deschis sau semideschis şi mai au puţin timp până la liberare. „Pentru noi, care în curând ne vom întoarce în mijlocul familiilor, prezenţa la această bursă poate constitui o posibilitate de reintegrare în societate. Unii aveam deja calificări, alţii s-au calificat în timpul executării ori ne-am completat pregătirea cu alte meserii, pentru că niciodată nu se ştie de unde sare iepurele. Am lăsat CV-uri la câteva firme, ai căror reprezentanţi ne-au dat de înţeles că nu sunt deranjaţi de situaţia în care ne aflăm acum şi că am avea o şansă de angajare”, ne-a declarat unul dintre cei privaţi de libertate.
Una peste alta, bursa absolvenţilor, la care au participat şi persoane trecute de vârsta tinereţii, a constituit un bun prilej de testare a dorinţei de angajare a tinerilor, dar şi de cunoaştere de către angajatori a interesului absolvenţilor pentru a-şi găsi un loc de muncă
Val. NICOLAU