Sute de români mor din cauza consumului inadecvat de cereale.
Direcţia de Sănătate Publică ARGEȘ, organizează în luna octombrie 2022 campania de informare şi educare privind alimentația sănătoasă, respectiv semnificația consumului de cereale integrale asupra organismului.
Alimentația nesănătoasă este unul dintre cei 4 factori de risc comportamental modificabili (alături de fumat, consumul de alcool și inactivitatea fizică), care contribuie la apariția majorității bolilor cronice importante.
Pentru a sprijini țările în aceste eforturi, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) oferă cadrul de acțiune pentru dezvoltarea și implementarea politicilor de achiziții publice de alimente și servicii pentru o alimentație sănătoasă.
Statisticile recente ale Organizației Mondiale a Sănătății situează România printre țările europene cu cea mai mică speranță de viață (locul 35). Primele 5 cauze de deces se referă la afecțiuni având legătură directă cu stilul de viață și, implicit, cu alimentația: boala coronariană, accidentul vascular, hipertensiunea arterială, boala hepatică și cancerul, în cazul acestora alimentația jucând un rol important.
Conform OMS, alimentația sănătoasă include consumul zilnic a minimum 400 g (5 porții) de fructe și legume (în afară de cartofi), leguminoase, nuci și cereale integrale.
Referitor la consumul de cereale integrale, reglementările UE arată că o dietă echilibrată trebuie obligatoriu să conțină un consum mediu zilnic (în grame pe zi) de 70 de grame cereale integrale la femei și 90 de grame de cereale integrale la bărbați.
În România, datele obținute din Portalul cunoașterii pentru promovarea sănătății, arată un consum mediu de 16,4 g cereale integrale pentru femei și 17,5 g cereale integrale pentru bărbați.
Mortalitatea generală din cauza consumului inadecvat de cereale integrale pentru România este de 67 la % 1.000 locuitori . În anul 2020, România a înregistrat în medie 672,14 decese prin boli cardiovasculare la 100.000 de locuitori.
Scopul campaniei îl reprezintă creșterea gradului de conștientizare cu privire la rolul important al cerealelor integrale în nutriția umană, securitatea alimentară și sănătate, contribuind astfel la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU.
Obiectivele campaniei: Informarea populației cu privire la o alimentație sănătoasă și a beneficiilor consumului de cereale integrale; Conștientizarea populației în privința riscurilorunei alimentații nesănătoase. Îmbunătățirea stării de sănătate a populației prin reducerea îmbolnăvirilor cauzate de regimul alimentar necorespunzător, respectiv a bolilor cardiovasculare, obezității, diabetului zaharat și cancerului.
Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, asigură coordonarea la nivel naţional a acestei campanii. La nivelul județului ARGES, Compartimentul de Evaluare și Promovare a Sănătății, desfasoara activități de informare, axate pe sensibilizarea și informarea populației generale privind creșterea gradului de conștientizare in ceea ce privește rolul important al cerealelor integrale în nutriția umană inclusiv securitatea alimentară, in mediul on-line, pe website-ul DSP Arges, pe contul si pagina de Facebook “Promovarea Sanatatii Arges” .