Invitat la o emisiune de la Digi24, şeful Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV), colonelul doctor Valeriu Gheorghiţă, argeşean de origine, a afirmat că valul 4 al pandemiei se propagă mai rapid decât se estimase. Potrivit specialiştilor, în următoarele patru săptămâni se poate ajunge la 2.000 de cazuri zilnic față de prognoza iniţială 1.500-1.600 cazuri/zi, însă asta nu va reprezenta vârful maxim al actualului val pandemic.
Oamenii nu percep realitatea
„Oamenii nu înțeleg beneficiile reale ale vaccinării și nu percep realitatea în care ne aflăm. Suntem în plină pandemie, suntem la peste 1.000 de cazuri raportate în fiecare zi şi, practic, persoanele care nu au niciun fel de imunitate, nici post-boală, nici post-vaccinare, au cel mai mare risc să se infecteze în perioada următoare. Aş putea spune că acest risc este cu siguranță atât de mare, încât toate persoanele – mai ales din marile aglomerări urbane – care n-au niciun grad de imunitate se vor infecta în lunile următoare. Este un lucru anticipat, pe care deja îl cunoaştem”, a subliniat Valeriu Gheorghiță.
Potrivit spuselor sale, se constată o mobilitate şi o interacţiune ridicată a persoanelor combinată cu respectarea extrem de scăzută a măsurilor de prevenţie. Tocmai de aceea în perioada următoare evoluţia epidemiologică nu va fi mai bună ci, dimpotrivă, situaţia se va înrăutăţi pe fondul faptului că şi în România varianta Delta devine dominantă. De altfel, în ultimele trei luni Delta a ajuns deja la peste 20% din totalul variantelor virale care au fost depistate în urma testelor de secvenţiere făcute săptămânal, unde peste 95-96% din teste sunt pozitive pentru această variantă.
Risc ridicat de infectare
Întrucât există un număr important de persoane care nu au niciun grad de imunitate, este foarte posibil ca numărul de cazuri să crească semnificativ chiar dacă în marile aglomerări urbane rata de imunitate este undeva la 60%, dar, tradus în cifre absolute, înseamnă sute de mii de persoane care riscă să se îmbolnăvească în perioada următoare. Valeriu Gheorghiţă a precizat că peste 80% dintre cazurile noi cuprinse în raportările săptămânale sunt la persoane nevaccinate. De asemenea, la numărul de decese înregistrate, peste 97% sunt la persoane nevaccinate, restul fiind la persoane vaccinate incomplet, nu la cele care au schema de vaccinare completă. „Aceasta este situația pe care o trăim în momentul de față. Dacă o negăm, dacă o ignorăm, asta nu înseamnă că nu ne vom lovi de realitate mai devreme sau mai târziu”, a punctat Gheorghiţă.
Rata vaccinării, redusă
Făcând o comparaţie cu perioada similară a anului trecut, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid spunea că amplitudinea numărului mediu de cazuri pe săptămână este la circa 66% din situația săptămânii din 2020. Practic, vorbim de o medie de circa 780 cazuri/zi faţă de 1.170 cât erau raportate în săptămâna corespondentă a anului trecut. „Erau mai multe cazuri anul trecut, când nu aveam vaccinare, și este un beneficiu care se vede. Dacă media la şapte zile a deceselor în momentul de față este 15, în aceeași săptămână a anului trecut era de circa 45, ceea ce înseamnă că, acum, decesele ar fi cam la 33% faţă de cât erau în săptămâna corespondentă din 2020. Categoric, avem beneficii vizibile, în condițiile în care rata vaccinării este undeva la 31% din populația eligibilă rezidentă în România cu vârstă mai mare de 12 ani”, a arătat Valeriu Gheorghiță.
În opinia lui, populaţia trebuie să înţeleagă necesitatea şi beneficiile vaccinării ca fiind cea mai bună soluţie pentru limitarea numărului de cazuri grave, al pacienților care ajung la terapie intensivă și nu în ultimul rând al deceselor.