Ieri, în prezenţa prefectului Emilian Dragnea şi a subprefectului Adrian Bughiu, colonelul dr. Gheorghe Lupescu, inspector-şef al Jandarmeriei Argeş, a făcut un scurt bilanţ al activităţii depuse de această instituţie în perioada septembrie-octombrie.
Suspiciuni la fermă
Înainte de a se intra în problematica specifică unei conferinţe de presă, prefectul Dragnea a scos în evidenţă faptul că există mari semne de întrebare cu privire la izbucnirea celor două focare de pestă porcină africană la ferma din Slobozia, care au impus sacrificarea a circa 30.000 de porci. Specialiştii nu au putut găsi o explicaţie asupra împrejurărilor în care teribilul virus a ajuns la respectiva exploataţie profesională, mai ales că pe fondul de vânătoare nu s-a găsit vreun mistreţ mort de PPA şi nici în gospodăriile cetăţenilor nu a fost înregistrat vreun asemenea caz. „Muncitorii care lucrează la acea fermă trec prin trei filtre de îmbăiere-dezinfectare înainte de a merge la locurile de muncă, iar vehiculele de transport se opresc la poartă şi sunt supuse unor operaţiuni de dezinfecţie. Sper ca în perioada următoare organele abilitate să stabilească împrejurările care au dus la contaminarea cu virusul PPA”, afirma Emilian Dragnea.
Infracţiuni constatate
„În ceea ce priveşte activitatea de prevenire şi combatere a faptelor antisociale, aceasta a fost direcţionată spre îmbunătăţirea continuă a serviciilor de ordine şi siguranţă publică prestate pentru cetăţeni şi orientată către scăderea criminalităţii stradale, ca principal indicator de eficacitate. Referitor la activitatea de constatare a infracţiunilor, în lunile septembrie şi octombrie au fost constatate independent 22 de fapte de natură penală, fiind depistaţi 23 făptuitori, şi au fost întocmite 15 dosare penale, care au fost înaintate organelor de poliţie competente teritorial. În aceeaşi perioadă au fost constatate, în comun cu organele de poliţie, 18 infracţiuni şi au fost depistaţi 20 autori”, spunea colonelul Lupescu.
În perioada supusă analizei au mai fost aplicate 416 sancţiuni contravenţionale, din care 272 amenzi în valoare de 80.000 lei şi 144 avertismente. Totodată, personalul jandarmeriei argeşene a participat la 116 activităţi de pregătire antiinfracţională şi antivictimală a populaţiei în 74 de locaţii, unde au fost prezente 3.718 persoane.
De asemenea, au mai fost puse în aplicare 103 mandate de aducere în 17 localităţi, 206 jandarmi efectuând verificări cu privire la persoanele care făceau obiectul misiunii.
Sute de jandarmi în misiune de alegeri
Pe perioada alegerilor prezidenţiale, Jandarmeria Argeş va asigura ordinea şi liniştea publică, protecţia Biroului Electoral Judeţean, protecţia a 140 secţii de votare din totalul de 520, protecţia urnei speciale (în funcţie de solicitări) în zonele urbane, protecţia a 54 locuri de depozitare temporară (primării) din totalul de 102 existente la nivelul judeţului. De asemenea, va asigura securitatea buletinelor de vot şi a celorlalte materiale necesare votării, transportului şi depozitării acestora, precum şi securitatea dosarelor întocmite de birourile electorale ale secţiilor de votare de pe raza a 18 localităţi pe timpul transportului la Biroul Electoral Judeţean. Tot jandarmii vor asigura ordinea la BEJ în momentul transmiterii proceselor-verbale la biroul electoral, iar pentru gestionarea aşteptării vor fi emise bilete cu numere de ordine. Toate aceste activităţi vor fi desfăşurate de circa 400 de jandarmi, care vor avea în sprijin (dacă situaţia o va impune) efective din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Craiova.