Duminică seară, când judeţul deja se afla sub atenţionare cod galben de ger, care a doua zi a devenit cod portocaliu de temperaturi extreme, 522 de abonaţi din comuna Leordeni au rămas fără gaze şi au stat o noapte în frig. În aceeaşi situaţie s-au aflat o şcoală din localitate şi cea din satul Glâmbocata, precum şi Spitalul de Pneumoftiziologie Leordeni, unde sunt internaţi 94 de pacienţi. La locul incidentului au sosit 44 echipe de la gaze, care au intervenit pentru remedierea defecţiunii.
Situaţia, remediată
„Ţinând cont de cele întâmplate, ne-a declarat prefectul Cristian Soare, am decis ca, ieri, în cele două unităţi şcolare să nu se ţină cursuri, iar elevii au rămas la domiciliu. În acelaşi timp, încă de duminică seară am luat legătura cu furnizorul de gaze, care a trimis mai multe echipe de intervenţie. Din primele date rezultă că din cauza consumului foarte mare de combustibil în contextul temperaturilor foarte mici, presiunea în sistemul de alimentare a scăzut, iar o vană de protecţie s-a închis automat. La acest moment problema apărută a fost remediată, iar furnizorul a reluat alimentarea graduală cu gaze sub stricta supraveghere a specialiştilor. Azi (ieri, n.r.), la ora 14, voi avea o nouă întâlnire cu membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, ocazie cu care vom analiza problemele ce pot să apară în condiţiile atenţionării cod portocaliu de ger, pentru a stabili măsurile ce se impun a fi luate în zilele următoare”.
Radiatoare
La rândul său, dr Marioara Micu, managerul Spitalului Leordeni, ne-a declarat: „Întreruperea alimentării cu gaze a apărut în jurul orei 20.30 a serii de duminică, iar furnizarea a fost reluată la ora 10.15 a dimineţii de azi (ieri, n.r.). Niciun moment nu s-a pus problema transferării pacienţilor la alte unităţi din judeţ. Practic, ei nici n-au simţit că unitatea nu are gaze şi nimeni n-a avut de suferit, fiindcă spitalul este foarte bine izolat termic şi căldura în saloane se menţine fără probleme. Doar în două saloane din pavilionul nou, aflate pe colţul clădirii, am distribuit pături suplimentare şi preventiv au fost puse în funcţiune două radiatoare electrice”.
Nimeni n-a suferit
„Toată noaptea am fost prezentă în spital, pentru a ţine situaţia sub control şi afirm cu toată responsabilitatea că nici personalul, nici pacienţii n-au avut de suferit. Dimineaţă la prima oră am distribuit ceai cald preparat la aragaz cu butelie, unitatea noastră fiind dotată pentru situaţii deosebite cum a fost cea de ieri-noapte şi cu aragazuri cu butelie. Precizez că, imediat după întreruperea alimentării cu gaze, am fost contactaţi de reprezentanţi ai furnizorului, care ne-au anunţat despre ce este vorba şi ne-au rugat să supraveghem centralele termice, chiar dacă acestea se opriseră. În acest moment activitatea în spital se desfăşoară în condiţii normale”, a precizat managerul Marioara Micu.
Localnicii, atenţionaţi
În timp ce echipele de intervenţie acţionau pentru remedierea avariei, alţi reprezentanţi de la gaze au mers din poartă-n poartă prin comună pentru a-i informa pe cetăţeni că a apărut o problemă, că preţ de mai multe ore localitatea nu avea gaze şi a-i atenţiona că se impune supravegherea centralelor termice şi/sau a sobelor pe gaze. Unii locuitori au stat de vorbă cu specialiştii, alţii nu, dar acţiunea a continuat şi ieri-dimineaţă.
C.O.