Pe absolvenţii clasei a VIII-a îi aşteaptă primul examen important din viaţa de elev, evaluarea naţională şi admiterea la liceu. Adolescenţii care-şi iau zborul către liceu se pot bucura de vacanţa în care tocmai au intrat abia din a doua jumătate a lunii iulie.
4.934 înscrişi
În cataloagele anului şcolar 2015-2016 figurează 5.622 de elevi de clasa a VIII-a. La evaluarea naţională care bate la uşă s-au înscris 4.934 de candidaţi. Sute de şcolari din promoţia 2016 n-au prins… trenul examenelor de capacitate. Aceştia din urmă fie sunt corigenţi (356), fie au situaţia neîncheiată (127). Este bine de ştiut că în perioada 10-12 august se susţin corigenţele; cei care, cu această ocazie, îşi îndreaptă notele se pot înscrie la admiterea în liceu în a treia etapă, pe locurile rămase libere. Pe de altă parte, mai există şi 315 de proaspeţi absolvenţi de gimnaziu care, din diferite motive, nu au dorit să participe la evaluarea naţională, ca atare nu s-au mai obosit să se înscrie.
Probele, săptămâna viitoare
Prima probă scrisă din cadrul evaluării naţionale, cea la limba şi literatura română, va avea loc la 27 iunie, iar la 29 iunie este programat examenul la matematică; la 5 iulie vor fi afişate rezultatele finale. În perioada 8-12 iulie, elevii însoţiţi de părinţi şi asistaţi de diriginţi vor completa opţiunile privind liceele în care vor să-şi continue studiile. Prima repartizare computerizată din acest an în învăţământul liceal de stat va avea loc la 19 iulie.
La calcularea mediei de admitere vor conta: media generală de la evaluarea naţională, ce va avea o pondere de 75%, şi media generală de absolvire a claselor V-VIII (25%). Elevii vor ocupa locuri în licee în funcţie de mediile de admitere şi de opţiunile menţionate în fişele de înscriere.
A doua repartizare computerizată, din 28 iulie, este rezervată candidaţilor care fie au rămas nerepartizaţi în prima etapă, fie nu au participat la aceasta. Elevii care nu vor participa la primele două etape sau care nu se vor înscrie la unităţile la care vor fi repartizaţi şi vor solicita, ulterior, un loc în clasa a noua vor fi repartizaţi pe locurile rămase libere, în perioada 1-2 septembrie, în şedinţă publică.
840 locuri la profesională
Pentru admiterea computerizată, liceele din judeţ pun la dispoziţia absolvenţilor de gimnaziu 4.396 de locuri la liceu şi alte 840 la profesională. La aceste cifre de şcolarizare se adaugă 16 clase la vocaţional, şapte clase la seral şi două clase la frecvenţă redusă.
Potrivit calendarului admiterii în şcoala profesională de trei ani, înscrierile începute ieri au loc până la 24 iunie, la unităţile de profil care nu organizează preselecţie (pe baza fişei completate). La şcolile profesionale care organizează preselecţie, această etapă se derulează în intervalul 22-24 iunie. Meseriile şcolarizate în Argeş sunt diverse, de la mecanic, electromecanic, tinichigiu, sculer matriţer, frezor, tâmplar, zugrav şi instalator, până la brutar, ospătar şi lucrător comercial.
Mirela NEAGOE