# În trei ani au fost înregistrate peste 1.250 de decese
La 31 mai este celebrată Ziua mondială fără tutun. În acest an, atenţia campaniei se îndreaptă către riscurile apariţiei şi dezvoltării bolilor pulmonare, cauzate de consumul de tutun şi de expunerea pasivă la fumul de tutun. Tema este focalizată pe ravagiile acestui viciu asupra sănătăţii.
Potrivit DSP Argeş, în judeţul nostru mortalitatea în principalele boli cauzate/agravate de fumat s-a prezentat astfel, în ultimii trei ani: în 2016 au fost înregistrate 702 de decese, în 2017 – 717, iar în 2018 – 843. În perioada menţionată a crescut şi prevalenţa bolnavilor cu BPOC, la care fumatul a fost un factor de risc important (16.856 de cazuri raportate acum trei ani, 17.188 – acum doi ani şi 17.820 – anul trecut).
Campania derulată de DSP Argeş constă în popularizarea Legii 15/2016, urmărind reducerea poverii de dizabilitate şi moarte prematură în urma bolilor pulmonare legate în măsură semnificativă de fumat şi în derularea unor activităţi de educare şi conştientizare a populaţiei (cu ajutorul pliantelor, posterelor, prezenărilor PowerPoint), referitoare la riscul major pe care-l prezintă fumatul asupra sănătăţii.
DSP Argeş ne transmite: „Fumatul reprezintă principala cauză a cancerului pulmonar, responsabil pentru mai mult de 2/3 din decesele cauzate de acest tip de cancer la nivel global. Fumatul activ sau pasiv şi particulele inhalabile din ambientul căminului sunt principalii factori de risc pentru bronhopneumopatiile obstructive cronice (BPOC). Astmul, care limitează activitatea fizică şi contribuie la dizabilităţi, este exacerbat de fumat; fumatul şi astmogenii ocupaţionali au fost singurele riscuri cuantificate pentru astm. Tuberculoza este agravată de fumat, acesta putând compromite eficacitatea medicaţiei specifice. Copiii reprezintă segmentul de populaţie cel mai vulnerabil la expunerea la fumul de tutun, în special în primii ani de viaţă, prezentând riscuri crescute pentru boli ale tractului respirator superior şi inferior.”