În Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România sunt înscrişi 457 de argeşeni care se şcolarizează la „A doua şansă”, programul de educaţie fiind derulat de câteva şcoli şi licee din judeţ. Numărul beneficiarilor este în creştere; pentru sesiunea care începe în această lună s-au format câteva clase noi la Câmpulung, Costeşti şi Bradu. Petre Livezeanu, de la departamentul Minorităţi din cadrul Inspectoratului Şcolar Argeş, ne-a oferit mai multe informaţii legate de acest subiect.
Majoritatea de etnie romă
În Argeş, majoritatea elevilor înscrişi la „A doua şansă” sunt de etnie romă. Până acum au fost acoperite zonele Piteşti, Câmpulung şi Costeşti. Beneficiarii provin şi din localităţi limitrofe, cum ar fi: Ştefăneşti, Călineşti, Topoloveni, Cetăţeni, Valea Mare Pravăţ, Berevoeşti, Vlădeşti, Schitu Goleşti, Bradu etc. Sute de argeşeni cu copii sau cu fire albe în barbă s-au… luminat că le trebuie carte şi s-au înscris la şcoală, profitând de „A doua şansă”. Ce-i drept, unii au fost împinşi de la spate fie de mediatori şcolari, fie de Partida Romilor sau de alte organizaţii. Deocamdată, „A doua şansă” n-a pătruns la Curtea de Argeş; a fost luată în calcul înfiinţarea unor clase şi în această zonă, fiindcă cereri există.
Două sesiuni
Înscrierea în program se poate realiza, în fiecare an, în două sesiuni: octombrie şi februarie, a spus inspectorul şcolar Petre Livezeanu. Cursurile se pot desfăşura după mai multe variante de orar (în timpul săptămânii după-amiaza sau seara, în weekend, în timpul vacanţelor şcolare etc.), în funcţie de posibilităţile cursanţilor şi ale cadrelor didactice. Durata medie de şcolarizare este de doi ani pentru învăţământul primar, respectiv de patru ani pentru învăţământul secundar inferior. Absolvenţii au dreptul la continuarea studiilor şi pot parcurge stagiile de pregătire practică, în urma cărora au posibilitatea de a obţine şi un certificat de calificare profesională nivel 3.
Programul este structurat pe două niveluri: învăţământ primar şi învăţământ secundar inferior, acesta din urmă având şi o componentă de pregătire profesională. Nu există limită superioară de vârstă pentru cei care doresc să se înscrie la „A doua şansă”. Câteva condiţii se impun. Una ar fi ca elevii să fi depăşit cu cel puţin patru ani vârsta corespunzătoare clasei.
Şi peste 50 de ani
La Colegiul Tehnic „Dimitrie Dima” Piteşti sunt înscrişi în program 140 de elevi cu vârste cuprinse între 13 ani şi peste 50 de ani. Aceştia urmează ciclul secundar inferior, plus stagii de practică cu calificare profesională în meserii precum: mecanic, zidar, instalator în construcţii etc. Cursurile de zi durează de la ora 14 la ora 20. La Şcoala Nr. 8 Piteşti (structură a Şcolii „Tudor Vladimirescu”) există o clasă de ciclu primar şi una de învăţământ secundar inferior, cu predare în regim simultan, pentru stagiile de practică fiind încheiat un parteneriat cu Colegiul „Dima”.
Colegiul Tehnic „Armand Călinescu” Piteşti are, din noiembrie anul trecut, o clasă de învăţământ primar cu 15 elevi, înfiinţată în parteneriat cu o organizaţie a minorităţii rome. Tot aici funcţionează şi o clasă de învăţământ secundar inferior (anul III); cei 30 de elevi au şansa de a se califica profesional în ramura industriei uşoare. Şcoala „Mircea Eliade” Piteşti are două clase mixte (regim simultan) în ciclu secundar inferior, înfiinţate în parteneriat cu Colegiul Tehnic „C.D. Neniţescu” (circa 30 de elevi).
Liceul Auto – nouă clase
Cu nouă clase la „A doua şansă”, cea mai bună „producţie” o dă Liceul Auto Câmpulung care are, din această lună, pachetul complet, adică şi învăţământ secundar inferior, şi învăţământ primar. Planul de aici este să fie lărgită paleta de meserii cu specializări noi, precum cea de peisagist-floricultor.
De program profită localnici din Câmpulung şi din alte aşezări, precum: Cetăţeni, Nămăieşti, Berevoeşti, Vlădeşti, Schitu Goleşti etc. Unii cursanţi sunt angajaţi la o fabrică de matriţe ca muncitori necalificaţi şi s-au înscris la „A doua şansă” ca să-şi schimbe statutul profesional. La fel de adevărat este că mulţi dintre elevi se şcolarizează pentru a obţine mult visatul permis de conducere.
Liceul Tehnologic Stâlpeni are două clase mixte de învăţământ secundar inferior şi o clasă de ciclu primar (tâmplărie, mecanică etc.).
„Bobocii” din februarie
La Liceul Tehnologic „Astra” Piteşti, „A doua şansă” începe din februarie (o clasă de ciclu primar şi una de secundar inferior, în total 32 de elevi). Programul prinde rădăcini şi la Bradu; azi-mâine, 45 de cetăţeni, mulţi dintre ei ajunşi părinţi sau chiar bunici, îşi ocupă locul în bănci în calitate de „boboci”. Lume… nouă, din februarie, şi la Liceul Tehnologic Costeşti, unde iau fiinţă două clase la „A doua şansă” (învăţământ secundar inferior).
Argeşenii care din diferite motive au renunţat la şcoală când erau copii sunt încurajaţi să reia cursurile, chiar dacă au depăşit vârsta. Unii cursanţi sunt chiar analfabeţi. Programul le oferă multor oameni prilejul să înveţe să scrie şi să citească. Printre materiile studiate se numără româna, matematica, fizica, istoria, geografia, limbile moderne şi foarte multe discipline tehnice. La finalul fiecărui ciclu de învăţământ se primesc certificate de competenţă.
Mirela NEAGOE
2 Comentarii
Anonim
Buna ziua,as dori sa ma înscriu și eu in acest program. Ce trebuie să fac?
Anonim
Ciuca mihaela