- Ieri, Curtea de Apel Piteşti a amânat cauza până la 15 februarie
Emoţiile continuă pentru soţii Carmen şi Klaus Iohannis, după ce, ieri, pe rolul Curţii de Apel Piteşti a fost un nou termen în procesul privind casa din Sibiu pierdută de familia prezidenţială. Întrucât reprezentantul familiei Iohannis nu a depus documentele solicitate luna trecută de instanţă, magistraţii curţii piteştene au amânat cauza, stabilind termen de control ziua de 15 februarie, când se va decide dacă procesul se poate judeca sau va fi suspendat.
Solicitarea instanţei
La termenul anterior, din 7 decembrie 2016, instanţa a admis cererea de amânare formulată de avocatul familiei prezidenţiale, pentru a o putea introduce în dosar pe Carmen Iohannis, care e parte în proces, în calitate de moştenitor al mamei sale, Georgeta Lăzurcă, la rândul ei parte în proces, care între timp a decedat. La acea dată, instanţa le-a pus în vedere contestatorilor, prin apărător, să depună certificatul de deces al contestatoarei Georgeta Lăzurcă, să indice moştenitorii în timp util în vederea citării acestora pentru următorul termen şi să depună dovada calităţii de moştenitor.
„Ce facem? Aşteptăm un an?”…
Ei bine, ieri, apărătorul soţilor Iohannis nu a fost în măsură să depună decât certificatul de deces. În ceea ce priveşte calitatea de moştenitor a primei doamne, avocatul a precizat că este în posesia unui document prin care arată că s-a deschis procedura succesorală la un birou notarial din Sibiu. În replică, apărătorul chiriaşilor cu care se judecă şeful statului a considerat că este încă o dovadă de tergiversare cu rea-credinţă a judecării dosarului. „Aşa cum am mai spus, unicul moştenitor al Georgetei Lăzurcă este fiica sa, Carmen Iohannis, dovadă în aces sens fiind actele din dosar, din care rezultă relaţia de succesiune. Nu ştim când va dezbate succesiunea Carmen Iohannis şi, atunci ce facem, aşteptăm un an până când se va clarifica acest aspect? În altă ordine de idei, v-am ruga să emiteţi o adresă către Primăria Sibiu, pentru a transmite când s-a depus cererea de succesiune şi cine sunt moştenitorii, precum şi la notarul unde se află lucrarea, acelaşi care a făcut toată această şmecherie”, afirma avocatul chiriaşilor. La rândul său, juristul Ministerului Finanţelor a declarat că se opune unei eventuale suspendări şi acordării unui nou termen, solicitând să se acorde cuvântul pe fond.
Să restituie banii!
La ieşirea din sala de judecată, avocatul Octavian Popescu, reprezentantul soţilor Iohannis, nu a făcut nicio declaraţie. În schimb, avocatul Virgiliu Viorel Vulcan, apărătorul chiriaşilor, a spus că familia prezidenţială a recurs la contestaţia în anulare, care este o cale de atac extraordinară deloc justificată în cazul de faţă, în încercarea de a-şi păstra locuinţa pierdută irevocabil prin hotărâre judecătorească. „În opinia mea contestatorii n-au nicio şansă, mai ales că am câştigat şi procesul prin care fuseseră anulate contractele de vânzare-cumpărare a locuinţelor pentru care chiriaşii au fost daţi în judecată de familia Iohannis şi recursul este pe rol la Curtea de Apel Alba-Iulia. În altă ordine de idei, cred că statul român, prin Ministerul Finanţelor, ar trebui să-i oblige pe soţii Iohannis să restituie sutele de mii de euro încasate de la o bancă pentru spaţiul închiriat în imobilul în litigiu”, a declarat avocatul Vulcan.
Nemulţumirea unui preşedinte
Vă reamintim că soţii Iohannis au formulat contestaţie în anulare împotriva deciziei din noiembrie 2015 a Tribunalului Braşov, prin care cei doi soţi au pierdut, definitiv, un imobil aflat în centrul Sibiului. Instanţa supremă a admis atunci o cerere depusă de familia Iohannis, prin care s-a solicitat strămutarea procesului de la Curtea de Apel Braşov şi dosarul a ajuns la Curtea de Apel Piteşti. Klaus Iohannis a reclamat în cererea de strămutare faptul că hotărârea îl nemulţumeşte, că judecătorii din Braşov nu îndeplinesc condiţia de independenţă şi imparţialitate ca urmare a presiunii exercitate de mass-media asupra lor în cei 10 ani cât a durat procesul. Carmen şi Klaus Iohannis susţineau că, în urma articolelor apărute în presă, pe plan local s-a creat un curent nefavorabil lor, aspect de natură a afecta, cel puţin la nivel de aparenţă, imparţialitatea judecătorilor.
Circuitul tranzacţiei
Casa, aflată pe strada Nicolae Bălcescu din Sibiu, la nr. 29, a trecut în proprietatea statului român iar în anul 1997 imobilul a fost cumpărat de chiriaşi. În anul 1999, contractele prin care chiriaşii au cumpărat casa au fost anulate în instanţă, la cererea fiului lui Nicolae Baştea, acesta din urmă fiind nepot al soţilor Maria şi Eliseu Ghenea, proprietarii iniţiali ai imobilului. Casa ajunge apoi în proprietatea familiei Iohannis, care a cumpărat partea urmaşilor lui Nicolae Baştea. Foştii chiriaşi au deschis procese în instanţe, pentru anularea contractelor prin care familia Iohannis a intrat în posesia imobilului din Sibiu, contestând calitatea de urmaş de drept a lui Nicolae Baştea.
Val. NICOLAU