Pentru a cunoaşte viaţa unui popor, nu e de ajuns să-i ştim istoria sau venitul pe cap de locuitor, ci trebuie să intrăm şi în amănuntul vieţii zilnice a acelui popor. Acest amănunt creionează condiţia fiecărui om care aparţine poporului respectiv. Iar pentru a cunoaşte astfel de amănunte, ca jurnalist, trebuie să mergi, fără să te grăbeşti, printre locuri şi oameni necunoscuţi. Eu am mers prin astfel de locuri şi am aflat, între două ţigări fumate, că o bătrână a fost păcălită chiar de Direcţia de Sănătate Publică Argeş, nefiindu-i compensată reţeta de medicamente. Fiul ei s-a adresat acestei direcţii şi a recuperat banii abia după trei sau patru luni. Însă, astăzi, dacă te plângi de o nedreptate, devii suspect de serviciu. Aşa că dacă îi ceri unei instituţii să respecte legea, eşti suspect. Toţi suntem suspecţi. Şi eu sunt suspect, pentru că am sfătuit un om să-şi apere drepturile la judecătorie, căci numai aceasta este instituţia competentă. La fel, am cunoscut un câmpulungean care se luptă de ani buni împotriva abuzurilor unor instituţii locale. Tot el mi-a povestit cum o primărie rurală i-a furat din pământul moştenit de la tatăl său. Cum a fost folosit în lupta dintre doi preoţi, fiindu-i furată identitatea. Cum a fost chestionat la DNA Piteşti cu privire la un denunţ despre care nu avea habar etc. Ce am putut să aflu de la acest om m-a făcut să cred că la noi condiţia umană este deosebit de ieftină, în cazul în care nu dispui de bani. Dar ceea ce mi se pare şi mai interesant este faptul că acest om, după o astfel de experienţă, îi ajută pe alţi semeni ai lui să lupte împotriva abuzurilor puterii locale, oficiale sau mafiote, devenind un adevărat luptător pentru drepturile omului.
Pe de altă parte, pentru a înţelege mai bine cum se naşte suspectul de serviciu, vin cu un exemplu istoric. În şedinţa parlamentară din 15 februarie 1862, Barbu Catargiu spunea că „sunt alegători din toate colţurile judeţului Argeş care vin şi zic guvernului că ceea ce s-a spus aici nu e exact. Ascultaţi ce zic aceşti oameni! Nu-i mai consideraţi suspecţi de serviciu, pentru că aceşti oameni fac parte din corpurile de unde derivă puterea noastră” (Discursuri parlamentare, p. 284). Drept care, ne-am obişnuit de prea mult timp cu toate nedreptăţile şi cu toate ingratitudinile unora dintre semenii noştri. Nu a mai rămas nimic din ceea ce înseamnă sentiment de onoare, de cinste, de onestitate, de mândrie sufletească. Şi astăzi destinele judeţului nostru sunt date pe mâna unor oameni care nu înţeleg nimic din complexul gravelor probleme politice aflate la ordinea zilei. Este ca pe timpul lui Barbu Catargiu. Nu avem oameni cu instinct politic, nici cu carismă, ci doar politicieni cu interese personale şi de partid. Or, dacă omului de pe stradă nu-i pot pretinde mai multe cunoştinţe politice decât acelea pe care le obţine de la televizor şi din ziare, pe un politician aflat în fruntea unui judeţ am dreptul să-l întreb ce ştie despre cum se guvernează un judeţ.
Prin urmare, nu pot să mai cred într-un judeţ în care trăieşte, poate, cea mai detestabilă şi coruptă administraţie din ţară, în care oamenii se zbat în sărăcie, în care mizeria a devenit regulă endemică, în care abuzul de încredere a devenit o regulă politică de un sfert de veac. Iar afirmaţia aceasta nu este una gratuită, o pot dovedi cu faptul că judeţul nostru se plasează pe locul al treilea la tăieri ilegale ale pădurilor. Mai mult, de ce oare merele care se distribuie elevilor în şcoli sunt aduse de prin Polonia, Ungaria sau de prin alte părţi ale lumii, numai din livezile argeşenilor nu? La fel şi laptele, până şi cornul. Cum poţi să reprezinţi un judeţ şi să închei contracte astfel încât firmele străine să-ţi aducă aceste mere, în condiţiile în care tone de mere zac prin depozitele argeşenilor. În acest judeţ unii primari îşi permit să nu pună în aplicare hotărâri judecătoreşti definitive. Ei îi angajează în primăriile lor numai pe cei care îi susţin sau le sunt rude, dând dovadă de un puternic spirit de familie. Aş putea să dau sute de astfel de exemple. Şi, în calitate de sociolog, încep să cred – culmea sociologiei – că ne-ar fi mai bine dacă ne-am lipsi cu totul de astfel de politicieni. Iată cum am ajuns şi eu suspect de serviciu!
Gheorghe SAVU
11 Comentarii
Marian
Este normal, ca cetăţeanul care sesizează o instituţie a statului să devină suspect.
În momentul în care îţi cauţi dreptatea şi conteşti deciziile Statului (ale mafioţilor Statului) înseamnă că eşti contra Statului Mafiot şi drept urmare eşti luat în vizor şi introdus în baza de date a instituţiilor specializate deoarece reprezinţi un risc major pentru sistem, un posibil incitator împotriva (ne)democraţiei.
Serviciile de informaţii au ca primă prioritate urmărirea şi ţinerea sub control a suspecţiilor de serviciu, aceştia fiind prioritari chiar şi în faţa unor eventual acţiuni teroriste.
Există riscul ca suspecţii de serviciu să îmbolnăvească şi pe alţii de o astfel de boală netratabilă şi drept urmare, musai acest cancer trebuie ţinut sub control sub orice formă.
Directorii de instituţii sunt special instruiţi pentru a:
– denigra activităţiile suspecţilor de servici
– anihila sub orice formă şi mijloc suspecţii în cauză.
De aceste activităţi de înăbuşire a acţiunilor suspecţilor de serviciu, nu este străină nici tagma popilor, care îşi continuă nestingheriţi activităţile desfăsurate şi înainte de 89 sub tutela Securităţii.
Petre
Apropo de mere şi pere.
95% din petiţiile care sunt adresate instituţiilor Statului şi se referă la mere primesc răspuns despre pere. Este normal să fie aşa, atâta timp cât funcţionarii din aceste instituţii obţin (sub diverse forme) beneficii de pe urma „importului de mere”.
Firmele de import de mere sunt ale diverşilor politicieni sau oameni de ai lor, care aduc sistemului sume frumuşele numai din plimbarea unor facturi. (Nu mai vorbim de merele care sunt aduse din afară, fără documente, care fie vorba între noi sunt tot ale politicienilor).
Ce beneficiu ar avea politicianul de pe urma merelor româneşti? Răspunsul este simplu: niciunul. Merele româneşti nu aduc parandărătul aşteptat (de rigoare).
Despre aceste afaceri cu mere mai multe detalii ne pot da informaţii la prima mână, oamenii direct implicaţi precum vecinu Costică care a lăasta afacerea pe mâna lui nenea Manu, s.a. Străin de această acţiune nu este nici mai marele.S.J.- ului, care între două oferte de posturi în învăţământ se ocupă şi de afacerea două mere.
Nicu
În țară asta toți suntem suspecți de serviciu pentru că și noi îi suspectam pe toti
Maria
Da, dar contează foarte mult cei care sunt luaţi în evidenţe de către STAT.
Elena Delia
Mai degraba inteleg situatia in care o persoana este suspecta pentru o actiune a sa, decat situatia in care devine suspecta pentru o…inactiune, pentru o abtinere. Deci si cand ne abtinem, poate neavand o opinie bine conturata, devenim suspecti unora. E mai dureroasa, zic eu, decat prima. Pentru mine este clar ca fiecare sistem de conducere are la baza, desi nu o recunoaste, principiul „Cine nu e cu noi e impotriva noastra.”. Deci ce sanse avem sa fim noi insine?
Iulia
Va răspunde dl Savu in articolul anterior
Marin
În România, cine nu este fură şi nu face parte din găştile politice este considerat suspect.
Se merge pe principiu că cine nu fură nu este cu ei, în concluzie este contra şi deci este normal să fie trecut pe lista suspecţilor.
Mihnea
Statul este tot timpul cu ochii dupăm furat din buzunarul omului de rând.
În general Statul nu fură şi nici nu doreşte (în general) să recupereze prejudiciile aduse (Statului) de către directorii de instituţii publice.
În general, Camera de Conturi Argeş cade la învoială cu pungaşii statului (bineânţeles nu gratis, ci contra comision gras) pentru a nu vedea furturile consistente din banul public. Ceea ce vedem prin Rapoartele Camerei de Conturi sunt nişte frimituri.
Suspecţi ar trebui să fie conducătorii de instituţii care fură fără nicio jenă din banii publici şi nu cetăţeanul de rând care sesizează neregulile şi abuzurile comise de cei de sus.
Ioana
Cine nu este cu noi, este contra. În concluzie: nu mai este suspect, ci este vinovat.
Vali
Toti sunt niste hoti
Victor Viorel
Ce va spune declaratia lui Nicolae Vacaroiu despre o comuna unde s-au sustras ilegal 800.000 lei din taxele si impozitele platice de cetateni?