Ieri, echipe de poliţişti, procurori şi mascaţi au descins în mai multe judeţe din ţară, inclusiv în Argeş, la locuinţe şi firme ale unor suspecţi de evaziune fiscală.
Descinderi în zori
La primele ore ale dimineţii de ieri, sute de poliţişti însoţiţi de procurori au efectuat percheziţii în 80 de locaţii reprezentând sedii sociale şi puncte de lucru ale unor societăţi comerciale, precum şi la locuinţe aparţinând persoanelor care coordonează activitatea acestora. Descinderile au fost făcute de către lucrători ai Poliţiei Sectorului 1 din Capitală, Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, cu sprijinul colegilor de la Direcţia Generală de Poliţie Bucureşti şi ai unităţilor subordonate, respectiv din cadrul inspectoratelor judeţene de poliţie Dâmboviţa, Argeş, Braşov, Sibiu, Mureş, Vrancea, Călăraşi şi Teleorman. În Argeş, oamenii legii au descins la 13 adrese din Piteşti, Ştefăneşti, Suseni, Merişani, Albeştii de Argeş, Bradu etc, la firme care activează în domeniile construcţii, colectare şi reciclare deşeuri metalice şi creştere a porcilor.
Dosar instrumentat de Parchetul General
Acţiunile au avut loc în cadrul unui dosar penal deschis de procurori ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia de urmărire penală şi criminalistică, având ca obiect infracţiunile de evaziune fiscală şi de folosire, cu rea-credinţă, a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul propriu al administratorilor.
Gaură în buget
Din probatoriul administrat în ceea ce priveşte infracţiunea de evaziune fiscală, a rezultat că în contabilitatea a 12 societăţi comerciale care îşi desfăşoară activitatea în domeniile construcţii, facility management (domeniu interdisciplinar dedicat întreţinerii clădirilor comerciale şi instituţionale, precum mall-urile, clădirile de birouri şi parcurile de afaceri, parcuri logistice, hoteluri, staţiuni, şcoli, arene sportive, centre de congres etc), prelucrare deşeuri şi creşterea porcinelor, în perioada 2010-2016, în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat, au fost evidenţiate cheltuieli nereale. Aşa se face că, potrivit anchetatorilor, s-a ajuns la prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 39.873.671 lei, echivalentul a 9.079.017 euro, din care 15.815.202 lei reprezintă impozit pe profit diminuat şi 24.058.469 lei TVA dedus nelegal. În vederea garantării recuperării acestuia, s-au instituit măsuri asigurătorii asupra unor bunuri imobile şi conturi bancare.
Cercetările continuă în cauză pentru lămurirea tuturor împrejurărilor de fapt şi în vederea stabilirii răspunderii juridice, urmând ca procurorii Parchetului General să stabilească dacă se impune sau nu reţinerea ori arestarea vreunuia dintre suspecţi. Întrucât ancheta este la început, procurorii nu au oferit detalii suplimentare cu privire la suspecţi, dar una dintre firmele călcate de mascaţi la Teleorman aparţine fiului liderului PSD şi preşedinte al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.