De Paşte, stăteam într-o staţie de tramvai la Geneva şi nu mi-a venit să cred când am citit un afiş la un chioşc oarecare: „Aici se vinde canabis la liber”. De fapt, am constatat că oferta există la orice colţ de stradă şi am aflat că de şapte-opt luni în Elveţia a fost legalizat consumul de canabis. Condiţia este ca acea substanţă activă THC (Tetrahydrocannabiol) să fie sub 1%. Se pare că, iniţial, un elveţian a reuşit să „planteze” canabis biologic şi să comercializeze drogul cu aprobarea Ministerului Sănătăţii. Acest nou produs numit „Cpure” se vinde în punguliţe a câte 10 grame şi costă 24 franci elveţieni, adică 24 euro.
Dacă substanţa activă THC depăşeşte 1%, produsul intră în categoria stupefiante şi atunci este interzis. Poliţia controlează prin sondaj persoanele suspecte, cu ajutorul testelor rapide şi sunt luate măsuri corespunzătoare. Între timp, capitala Berna a iniţiat un proiect pilot prin care vor fi selecţionate ferme care să cultive cânepa care va fi vândută legal. Se estimează că în Elveţia se consumă 100 de tone de canabis anual (ilegal).
În Germania, din luna martie, medicii pot prescrie reţete de canabis ca medicament. Concentraţia de THC variază între 5%-22%. Tratamentul este supravegheat, iar doza e crescută succesiv. Rezultatele au fost testate în prealabil pe un lot de 5.540 persoane. În esenţă, indicaţia pentru tratament este strictă, dar, se pare, eficientă când este vorba despre combaterea efectelor secundare în cadrul chemoterapiei, a bolilor grave ale sistemului nervos central. Dr. Franjo Grotenhermen a publicat recent o lucrare bine documentată care se poate citi pe internet. Nu trebuie ignorat faptul că drogul trebuie luat în serios datorită potenţialului de a induce dependenţă, boli psihice sau modificări circulatorii grave. Viitorul ne va ajuta să aflăm adevărul.
Dr. Mariana CLEMENS
Mariana Clemens s-a născut la Piteşti. A absolvit cursurile Şcolii Nr. 3, ale Liceului „Zinca Golescu” (promoţia 1966) şi ale Facultăţii de Medicină generală, profil Pediatrie, din Bucureşti. S-a stabilit în Germania în 1982, unde s-a mai specializat în organizare sanitară şi sănătate publică, precum şi în medicină tropicală (secundar). Este în continuare cu tot sufletul alături de România.