În Lunea albă, se stropeşte casa cu agheasmă şi se dă de băut la rude
Astăzi este Lunea Albă. Fiind prima zi după Duminica Paștelui, este considerată ziua în care se deschid porţile Raiului şi ale iertării, astfel că orice persoană care moare în această zi nu mai trece prin Judecata de Apoi. Tradiţia spune că trebuie să stropeşti casa cu agheazma şi să dai de băut la rude.
În Marţea Albă nu se spală, nu se calcă, nu se face curat
Marţea din Săptămâna Luminată se mai numeşte şi Marţea Albă şi este impusă drept zi nelucrătoare. Nu se spală, nu se calcă, nu se face curat. Femeile din multe zone rurale dau de pomana în această zi pasca rămasă de la Paşte şi vin roşu.
Marțea Albă poartă în tradiția populară românească și numele de Matcălăul, Marțile Oprite, Marțea Dracului sau Oloagele.
Marțea Albă era considerată „a fi ruptă din Înviere”, fiind consacrată pomenirii celor vii, dar și celor morți, ocazie cu care, după ce lumea se ducea la biserică și se dădea de pomană celor sărmani, fețele bisericești se așezau la o masă festivă, împreună cu femeile și copii din familia lor.
De Sfânta Mercurie, doar bărbaţii se duc să muncească la câmp
Miercurea din Săptămâna Luminată poartă numele de Sfânta Mercurie. Bărbaţii se duc să muncească la câmp, însă femeile au interdicţie. Conform tradiţiei, nu e bine a munci de „nunta şoarecilor”. Asta ar însemna să aduci rozătoarele în casă şi să te lipseşti restul anului de bucate pe masă.
„Joia Rea” cere un ritual al morţilor
Joia din Săptămâna Luminată mai e numită şi Joia Verde, o zi în care se cinstesc holdele, grădinile şi grânele. Cine munceşte în această zi aduce asupra casei nenorocul, seceta şi dăunătorii în livezi. „Joia Rea”, cum mai este denumită această zi, cere un ritual al morţilor. 44 de găleţi cu apă sunt cărate de o persoană, 2 lumânări se aprind la toate cele 4 capete, iar apa astfel „sfinţită” se varsă apoi în fântâna din curte.
Vineri este Izvorului Tămăduirii
Vinerea din Săptămâna Luminată poartă numele de Vinerea Scumpă sau Fântăniţa. Este sărbătoarea Izvorului Tămăduirii.
Mirela NEAGOE