Astăzi se aude clopoţelul în aproape 520 de şcoli, grădiniţe şi licee din Argeş (202 de unităţi cu personalitate juridică şi 317 unităţi – structuri). În noul an de învăţământ păşesc 90.275 de preşcolari, şcolari din clasele I-XII şi elevi de postliceală sau încadraţi la şcoli de maiştri. Acelaşi start îl iau circa 7.000 de cadre didactice şi 1.630 de angajaţi în sistem ca personal nedidactic şi auxiliar. În spatele acestor cifre se ascund şi numeroase probleme rămase nerezolvate.
Probleme nerezolvate
În Argeş, şcoala începe, din păcate, cu unităţi de învăţământ neavizate din punct de vedere sanitar, cu şantiere în curte, fără toate manualele pe bănci (pentru clasele terminale), cu o poveste de adormit copiii: rechizitele şcolare gratuite, cu o infrastructură şcolară ce este, în mare parte, învechită, cu un abandon şcolar în… tendinţe şi, colac peste pupăză, cu un scandal ce este pe cale să izbucnească la nivel naţional privind concursurile de directori şi directori adjuncţi.
Sistemul nu e adaptat la realitate
În România, sistemul de educaţie nu este adaptat la realitatea vieţii – la piaţa muncii, la viaţa socială etc. Acest adevăr dureros l-a rostit inspectorul şcolar general Dumitru Tudosoiu joia trecută, la emisiunea de televiziune „Subiect de presă”, realizată de Cristina Munteanu, directoarea postului local Antena 1 Piteşti, şi Mihai Golescu, directorul ziarului „Argeşul”. „Şcoala românească nu reuşeşte la acest moment să conducă tânărul adolescent, copilul, viitorul adult pe drumul firesc către o ţintă clară, adică alegerea unei meserii care să-i asigure un trai decent şi să-i ofere posibilitatea întemeierii unei familii. Aici ducem lipsă de mentalitate şi, în plan secund, de orientare corectă a carierei”, a explicat „generalul”. Invitatul emisiunii a punctat şi vicisitudinile societăţii româneşti care trag în jos şcoala: familii destrămate, copii scăpaţi „din mâna” părinţilor care îşi ocupă timpul liber cu orice altceva în afară de studiu etc.
Referitor la concursul pentru ocuparea funcţiilor vacante de director şi de director adjunct din unităţile de învăţământ de stat, pe care onor ministerul l-a programat deja în octombrie, Dumitru Tudosoiu a spus: „Vom vedea dacă este doar un mod de a-i arunca pe oameni în afara sistemului. Vom trăi, poate, experienţa să nu avem pe cine pune directori la anumite şcoli…”
Mirela NEAGOE