Nu-i nicio noutate! De aceea, mă repet: se exagerează, în competiţia pentru prezidenţiale, iar candidaţii continuă să promită (cu o paranteză: continuă să mintă), atârnând, ca şi altădată, covrigi în coada câinilor.
Se exagerează cu rolul preşedintelui, deşi noi nu suntem o republică prezidenţială: Vă închipuiţi ce-ar fi… să fie?!? Am auzi, neapărat, formularea „statul sunt eu!”, comportament care există la Cotroceni, fără însă a avea recunoaşterea acestei etichete.
V-aş ruga să faceţi un exerciţiu: priviţi lista celor 15 candidaţi (Iohannis + 14) şi-i veţi da dreptate lui Theodor Paleologu. Adică – susţine acesta – candidaţii bat câmpii şi nu abordează frontal, responsabil şi unanim, o temă majoră: schimbarea unor prevederi ale Constituţiei. Aceasta, cu imperfecţiunile ei, legate cu fişa postului de preşedinte şi atribuţiile sale, de putere, în raport cu prim-ministrul, cu Guvernul, Parlamentul şi Justiţia.
România este în criză. Preşedintele este în conflict cu doamna Dăncilă, cu Justiţia, cu Parlamentul. Instituţii fundamentale ale statului nu mai au titulari, ci interimari: Justiţia, Educaţia, Parchetul General, DIICOT, DNA. De ce? Lipseşte avizul Cotrocenilor…
Preşedintele, în interpretarea aceleiaşi Constituţii, este, cum a declarat, adeptul unui partid – PNL – şi instigă clasa politică şi strada împotriva PSD. Mai este el al tuturor românilor? Întrebarea nu-l vizează doar pe cel care azi este la Cotroceni… Sunt notorii conflictele Constantinescu – Radu Vasile, Iliescu – Năstase, Băsescu ‒ Tăriceanu, Băsescu – Ponta şi Iohannis – Dăncilă şi precedenţii. De ce? Paleologu trimite la o dezbatere serioasă, la măsuri (ce au în vedere un interval de timp destul de îndelungat) ce ar implica responsabilitate faţă de instituţiile statului şi, în final, faţă de naţiune.
Traian Băsescu este cel care a relativizat atribuţiile tuturor instituţiilor statului, inclusiv pe cele privitoare la Parlament, care este reprezentant suprem al democraţiei. Fostul preşedinte, căruia abia acum o parte a instituţiilor statului îi enumeră actele de abuz, a deschis un comportament cezaric, deasupra tuturor, chiar deasupra legii supreme – Constituţia. El n-avea decât o… supunere – vă amintiţi? – aceea faţă de „licuricii” cei mari, aflaţi însă dincolo de fruntariile ţării!
Statisticile nu… ponegresc România, aşa cum o fac unii politicieni, aflaţi la braţ cu diferite Casandre. Diabolizând tot ce are România, ei promit. Aşa fac din ʼ90 încoace, nerecunoscând un fapt major care ne trage mereu înapoi: clasa politică românească, prin cei care ocupă spaţiul public, suferă de „sindromul C”: continuitate, consecvenţă, credibilitate, caracter, carismă, competenţă, conjunctural, copy-paste, combinaţii, cameleonism, conştiinţă alunecoasă, comisionari ai duplicităţii, cultură după ureche, cultul persoanei şi… n-am epuizat Dicţionarul la fişa „C”.
O observaţie şi nu neapărat un parti-pris: discursul cel mai articulat, elevat, cultural şi la obiect îl are Theodor Paleologu. JOCUL ELECTORAL, dincoace şi dincolo de Dunăre, nu-l dă însă învingător. Şi totuşi, un îndemn: mai priviţi lista 14+1!
Auzindu-i vorbind şi promiţând, de parcă ar da din moşiile lor, evaluându-i după grila postului, ai adesea sentimentul că ne cred proşti. Oricum, nişte „suflete la preţ redus”, ca să reiau aici un titlu de roman (Eugen Radu Chirovici), atât de semnificativ în aceste zile… Ceva de folos doar la urne…
5 Comentarii
Goargăș
Da, de la Traian ni se trag toate nenorocirile dar nu este vorba de imperatorul întemeietor (,,de la Râm ne tragem”) ci de împăratul din țara orbilor care, pupat în…frunte și susținut necondiționat de niște elitiști/’telectuali, a distrus încrederea în instituțiile statului. Paleologu ăl mic, cam traseist și imberb politic (d’aia și-lăsat barbă), puțin filfizon (amețit de Udrea, pe care o numea Porumbița) are un important ,,atu”: este propus de Băsescu. În plus, apare o mare dilemă: pe cine vor vota/ susține ,,intelectualii”? Pe sas sau pe românul cu strămoși proveniți din insula Lesbos?
Anonim
E atât de „doctorală”/”scuipată” (de …sus !), dar şi recurentă, această „opinie” (a lui T. Ulmeanu)… pe post de „editorial” într-un ziar şi pe un site, „Argesul”, totuşi, citit/e de „mulți”, dar şi de unii „obisnuiti” cu mass-media româneşti („de ştiri şi opinie” de toată jena, deontologic vorbind !), încât , chiar dacă , pe fond, îi dai „dreptate” editorialistului în „demersul” său analitic (corect), eşti tentat (şi o şi faci !) , să nu-i accepți , ca cititor/”consumator”, CONCLUZIA, pentru că o livrează …”un arogant”/”nepopular”! Adică…”e prea deştept …dar ştie şi EL… asta”! )…E ca PSD (mierea&laptele!) …E prea bun, (dar)…”prea ca de la țară”!
Riciu
M-a întrebat un vecin dacă licuricii au organ sexual. Au, i-am răspuns eu, dar numai ăia mari…🤔 😂
Anonim
Probabil, de la aceşti vecini & vecine a ieşit celebra imprecație : „să trăiți bine şi să mâncați caRiciu”!
Riciu
,,O rezolvăm noi și cu Secția specială!”.
,,’Rați-ai dracu’ melcii voștri!” Prost e dulapul, proști votanții! Aș zice din toți rărunchii un hoooooo! sănatos dar nu e frumos, fac rău ziarului.