Printre cele mai populare materiale întâlnite sunt plasticul, lemnul sau inoxul. Acesta din urmă se dovedește a fi o materie primă valoroasă ce este utilizată în numeroase domenii și industrii. Prin urmare, merită să cunoști câteva informații de bază despre inox și modul în care poate fi sudat.
Sudarea inoxului – informații despre material
Apreciat pentru proprietățile sale incredibile, inoxul își găsește aplicabilitate în multe industrii, grație caracteristicilor și proprietăților speciale de care dă dovadă – rezidență la agenți corozivi, durabilitate, flexibilitate, aspect estetic plăcut, posibilități numeroase de personalizare ale structurilor. Oțelul austenitic este des întâlnit în atelierele și fabricile de prelucrare, fiind foarte ușor de sudat și are o deformabilitate ridicată. Des utilizat este și oțelul feritic, caracterizat printr-un conținut scăzut de carbon, motiv pentru care se poate întări cu ușurință prin tratament termic.
Fabricile de prelucrare moderne folosesc și amestecuri din ambele oțeluri menționate, numite austenitic-feritic. Aceasta are multe avantaje – este rezistent, are plasticitate ridicată și se comportă excelent în ateliere, procesul de sudura inox fiind executat cu ușurință de specialiști, iar această caracteristică se dovedește a fi utilă, în special în cazul structurilor complexe.
Metode de sudare a inoxului
Sudarea de precizie a inoxului este o modalitate eficientă de îmbinare a diferitelor elemente din oțel. În cazul oțelului inoxidabil se pot folosi mai multe metode de sudură, iar criteriul de selecție de bază este analiza proprietăților materialului de bază, în special a compoziției sale chimice, dar și a produselor care se doresc a fi executate, de exemplu un bazin inox. Adoptarea tehnicii corecte depinde de aceasta. Prin urmare, sudarea oțelului inoxidabil se realizează de obicei folosind următoarele metode:
• GTAW/TIG – o metodă bazată pe utilizarea unui arc în scutul de gaze inerte (heliu sau argon) folosind un electrod nefuzibil din wolfram. Avantajul său este capacitatea de a suda în diferite poziții și întregul proces este simplu.
• MIG/MAG – sudura cu arc folosind un electrod consumabil (așa-numitul fir de sudură) într-un ecran de gaz inert sau activ (de exemplu, dioxid de carbon). O trăsătură caracteristică a acestei metode este calitatea înaltă a sudurii rezultate.
• PAW – sudura cu arc folosind un electrod de tungsten neconsumabil într-un ecran de gaz inert.
• GMAW – sudura cu arc cu electrod metalic continuu, realizată într-un scut de gaze inerte
• FCAW – sudura cu arc folosind o sârmă cu miez de flux, cu un scut sub formă de flux plasat în sârmă.
• LBW – cu laser folosind un fascicul de lumină special care este focalizat pe îmbinare.
Indiferent de metoda de sudură a inoxului aleasă, este recomandat să se țină cont de toate recomandările specialiștilor, pentru ca rezultatele să fie de cea mai bună calitate.