#Din acest an, producătorii de usturoi din judeţ pot obţine subvenţii, ne informează Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Argeş.
Valoarea sprijinului financiar acordat beneficiarilor este de 4.650 lei/ha şi reprezintă contravaloarea în lei a 1.000 euro/ha, fără a depăşi valoarea maximă de 15.000 euro/trei exerciţii financiare/beneficiar. Plata se acordă proporţional cu suprafaţa efectiv cultivată. Pentru acordarea subvenţiei, beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii de eligibilitate: să deţină o suprafaţă cultivată cu usturoi de minimum 3.000 mp şi să obţină o producţie de minimum 3 kg usturoi/10 mp; să fie înregistraţi în registrul agricol al primăriei în a cărei rază administrativ-teritorială se află suprafeţa cultivată cu usturoi în anul de cerere; să facă dovada producţiei realizate prin documente justificative.
Până la 15 mai inclusiv, beneficiarii trebuie să depună o cerere prin care să solicite înregistrarea în registrul unic pentru accesarea programului de susţinere a producţiei de usturoi. La cerere se adaugă următoarele documente: copie a actului de identitate; copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului/Registrul naţional al asociaţiilor şi fundaţiilor sau a actului în baza căruia îşi desfăşoară activitatea, în cazul persoanelor juridice, precum şi copie a B.I./C.I. al/a împuternicitului persoană fizică, după caz; dovadă a contului activ bancă/trezorerie; adeverinţă în original care să ateste, conform înscrisurilor din registrul agricol, suprafaţa de teren utilizată de solicitant în anul de cerere, în baza oricărui act juridic care conferă dreptul de folosinţă asupra terenului în cauză; declaraţie pe propria răspundere.
Pentru obţinerea sprijinului, solicitanţii înregistraţi în registrul unic pentru accesarea programului şi verificaţi au obligaţia să depună la Direcţia pentru Agricultură Judeţeană documente justificative care să ateste valorificarea producţiei de usturoi obţinute pe terenul conform până la 29 noiembrie, inclusiv a anului de cerere. Valorificarea producţiei se face în perioada 1 iulie – 29 noiembrie, inclusiv a anului de cerere.