Elevii care au absolvit clasa a VIII-a au pus punct evaluării naţionale ieri, după ce au susţinut proba scrisă la matematică. La ieşirea din sălile de examen, mulţi copii au răsuflat uşuraţi fiindcă subiectele au fost, ca şi la română, accesibile.
La Şcoala „Ion Pillat” Piteşti am surprins mai multe stări de spirit ale candidaţilor. La capătul treptelor care duc la unitatea de învăţământ din buricul Piteştiului o fetiţă plângea fiindcă şi-a dat seama că nu a rezolvat corect câteva subpuncte. În dreptul porţii dinspre strada Armand Călinescu o altă copilă a oftat din toţi rărunchii atunci când mi-a răspuns „n-a fost foarte greu, dar n-o să iau 10”. Optimismul l-am găsit în rândul băieţilor. Îmbrăcat cu două rânduri de haine („Ştiu că e foarte cald, dar am vrut să port la examen geaca norocoasă…”), un puşti este sigur că va obţine „un scor bun la examenul naţional ca să-şi ocupe un loc la mate-info”.
Se anunţă bătaie pe locuri
Subiectele la matematică – inclusiv exerciţiile din geometrie care, de obicei, erau cele mai dificile – au fost „comestibile, fără chichiţe şi mai uşoare decât cele de anul trecut”.
De data asta, primele două subiecte au avut cerinţe de aritmetică şi algebră, iar la ultimul, elevii au avut de calculat, pe baza unei figuri, aria laterală a unui cilindru, valoarea sinusurilor unui unghi, perimetrul unui dreptunghi. În plus au trebuit să demonstreze că două drepte sunt perpendiculare.
După propria evaluare făcută „la cald”, numeroşi candidaţi argeşeni speră să obţină (şi la această ultimă probă) nota maximă. În acest caz, bătaia pe locuri va fi… cruntă la liceele de top. „Fiecare sutime contează, mai ales pentru elevii care vor să ajungă la licee de top, unde media de admitere depăşeşte 9,80”, a comentat un părinte.
M. NEAGOE