- Salcâmul, frate cu elevul
La prima probă din cadrul evaluării naţionale pentru elevii de clasa a VIII-a au participat 4.845 de elevi din Argeş (85 au absentat). Gheaţa a fost spartă cu proba scrisă la limba şi literatura română.
Se aşteaptă note mari
În jurul orei 10.30, zeci de părinţi şi bunici îşi aşteptau copiii, stând ciorchine peste drum de Şcoala „Nicolae Iorga” Piteşti. Din lipsă de spaţiu, adulţii şi-au organizat „tabăra” de veghe pe trotuarul de vizavi. Primii 15-20 de candidaţi care au ieşit pe poarta şcolii şi-au îmbrăţişat în fugă mamele sau taţii, asigurându-i mai mult prin gesturi că „au făcut tot”, după care s-au dus glonţ la cel mai căutat om al zilei: profesoara de limba română. Neputându-şi stăpâni tremurul mâinilor din cauza emoţiei, muşcând din… pixuri sau frământând foaia cu subiectele de la examen, copiii au rezolvat în stradă subiectele, împreună cu doamna de la catedră, Elena Mocioc.
Storşi ca o lămâie, după efortul intelectual depus pe arşiţă, fetele şi băieţii stăteau pe lângă cadrul didactic precum puii pe lângă cloşcă…
Nerăbdătoare să afle cum i s-au descurcat „copilaşii” de la clasă, cadrul didactic s-a aşezat pe treptele unei clădiri şi i-a ascultat pe fiecare în parte, asigurându-i, la finalul verificării individuale, că vor lua note mari.
Mai toţi copiii, dar şi profesoara de specialitate au concluzionat că subiectele au fost „uşoare”. Gradul de dificultate i-a bucurat pe unii elevi, cum ar fi pe Vlad – „Iau 10, dacă nu-mi scade nota la scris, eu fiind stângaci” – dar i-a întristat pe cei de teapa Cristinei – „Nu e bine c-or să intre la liceu toţi proştii”.
A picat genul liric
„Salcâmii, arbori de câmpie/ Cu flori albe năpădite de albine,/ Voi îmi amintiţi copilăria,/ Voi sunteţi fraţi cu mine. (…)”
La primul subiect, elevii au avut de rezolvat mai multe cerinţe pe baza poeziei „Salcâmi”, scrisă de A.E. Baconski, printre care redactarea unei compuneri în care să motiveze apartenenţa la genul liric a textului.
La subiectul al II-lea, candidaţii au primit mai multe cerinţe pe baza unui text. Totodată, la ultimul punct au avut de redactat o naraţiune în care să prezinte o întâmplare reală sau imaginară petrecută într-o zonă turistică.
Cel puţin la şcoala din strada Râurilor sunt aşteptate… averse de note mari la limba română. A doua şi ultima probă scrisă, cea la matematică, se desfăşoară, în aceleaşi condiţii, mâine.
Pentru desfăşurarea evaluării naţionale au fost constituite la nivelul judeţului 126 de centre de examen şi 40 de centre de comunicare.
În vederea semnalării eventualelor disfuncţionalităţi apărute în derularea acestui examen, Ministerul Educaţiei a pus la dispoziţia publicului TEL VERDE 0800801100 (număr de telefon apelabil gratuit, disponibil pe durata desfăşurării probelor, între orele 8-17). De asemenea, poate fi utilizată în acelaşi scop şi adresa de e-mail examene@edu.gov.ro.
Mirela NEAGOE