Examenul de bacalaureat este în plină desfăşurare. Pe rol este evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă străină. Unsprezece candidaţi argeşeni dau această probă la 1 iulie, după ce au ratat programarea iniţială, întârziind la 27 iunie, în prima zi a testului (audiţie şi scris), din motive obiective, am aflat de la Cornelia Zibileanu, vicepreşedinta comisiei judeţene de bacalaureat.
Fiind navetişti, elevii la care ne referim circulau cu mijloace de transport în comun şi, în drum spre liceu, au fost blocaţi în trafic din cauza unor evenimente rutiere. Participanţii la bac n-au fost răniţi, însă au căzut victime… fatalităţii – vorba lui Caragiale.
Cât p-aci să piardă bacul
Cei unsprezece întârziaţi au fost pe… fază; deşi au realizat că nu vor ajunge la timp în sala de examinare, ei s-au dus totuşi la şcoală şi s-au interesat ce au de făcut pentru a îndrepta lucrurile. Aşa că au depus cereri pentru reprogramarea probei şi au motivat cu acte doveditoare de la transportator ce anume i-a reţinut în trafic. În baza documentelor, comisia judeţeană a bacalaureatului a luat legătura cu ministerul de resort şi a primit aprobarea pentru evaluarea absolvenţilor care au plecat, la 27 iunie, cu… stângul din casă. Altfel spus, cei unsprezece candidaţi primesc a doua şansă vineri, sub forma unor subiecte de rezervă. Totul e bine când se termină cu bine, ar zice Shakespeare.
Proba cu… trei probe
Reamintim că, deşi nu influenţează cu nimic rezultatul, fiind imposibil de „picat”, la probele de competenţe prezenţa este obligatorie (chiar dacă elevii tac ca… peştele). Cei care le ratează „oralul” pot participa la examenele scrise care încep la 4 iulie, dar nu-şi obţin diploma de bacalaureat.
Proba de evaluare a competenţelor lingvistice la limba străină cuprinde… trei probe: una de înţelegere a unui text audiat, cu două subiecte (20 de minute), una scrisă, prin care este testată capacitatea de a înţelege un text citit şi de a scrie în limba respectivă (120 de minute) şi una orală (15 minute pentru pregătirea răspunsurilor şi 10-15 minute pentru prezentarea lor în faţa comisiei).
În funcţie de punctajul obţinut, candidaţilor li se va stabili nivelul de competenţă lingvistică astfel: 11-30 de puncte, A1 – introductiv * 31-60 de puncte, A2 – intermediar * 61-80 de puncte, B1 – nivel prag * 81-100 de puncte (B2 – avansat).
Scapă de această formalitate a probei de competenţe lingvistice cei care au certificate internaţionale, gen DELF, pentru limba franceză, sau gen Cambridge, în cazul celor care optează pentru limba engleză.
În comparaţie, evaluării competenţelor lingvistice în limba română i-au fost alocate 15 minute.
Mirela NEAGOE