Azi, în pragul vizitei istorice pe care papa Francisc o efectuează în România, cei doi realizatori ai emisiunii „Subiect de presă” de la „Antena 3” Piteşti – Cristina Munteanu şi Mihai Golescu – au încercat să descifreze mesajul religios al evenimentului. La masa dezbaterii, invitaţi în platoul de televiziune au fost preotul conf. univ. dr. Vasile Sorescu de la Univesitatea din Piteşti, preotul George Cherecheş, păstorul sufletesc al comunităţii romano-catolice din Piteşti, şi piteşteanul Matei Pieca, student la Facultatea de Drept din Iaşi (creştin catolic).
Călătoria apostolică în România poate fi privită ca un pas făcut către unirea Bisericii Catolice cu Biserica Ortodoxă. De ce vorbim despre două biserici? Dumnezeu e ortodox sau e catolic? Ce au răspuns invitaţii care împărtăşesc bucuria credinţei, în ceea ce urmează.
„Slujim aceluiaşi Dumnezeu”
George Cherecheş: „Slujim aceluiaşi Dumnezeu. Sunt două biserici despărţite administrativ, dar unite în aceeaşi credinţă prin sacramente. Dar le celebrăm în mod separat. Eu consider că este, deocamdată, o diferenţă administrativă. Unitatea se va face când va voi Dumnezeu. Şi Dumnezeu lucrează prin oameni.”
„Credinţa ţine de libertatea omului”
Vasile Sorescu: „La baza relaţiilor interumane sunt două realităţi fundamentale: firea omenească şi credinţa. Firea omenească noi o moştenim prin naştere. Firea nu se schimbă. Cu firea rămânem aceiaşi în veşnicie. Firea ne uneşte, nu ne împarte. Noi reprezentăm Adamul pământesc, avem firea pe care a avut-o Adam în Rai şi pe care Mântuitorul apoi o restaurează. Şi în virtutea firii umane noi suntem uniţi şi, iată, convieţuim. Al doilea fundament al relaţiilor interumane este credinţa. Credinţa ţine de libertatea omului. Şi aici este cauza faptului că noi putem fi de diferite credinţe, cu toate că există un singur Dumnezeu. Vizavi de credinţă, aici lucrurile s-au împărţit. Şi anume noi, românii, am moştenit aici un pământ în sud-estul Europei. Şi odată cu pământul am moştenit şi o credinţă. Credinţa noastră majoritară a fost ortodoxă. În decursul timpului au avut loc evenimente care ne-au separat într-un fel sau altul. Toate acestea ţin de libertatea omului şi nu de voinţa omenească. Hristos a venit pe pământ şi a adus o singură credinţă, credinţa creştină. Diferenţele între cele două biserici nu sunt exclusiv administrative, ci ele apar în planul dogmatic, în planul învăţăturii, care apoi are nişte efecte în planurile spiritual, canonic şi liturgic. Această realitate, de acum, nu suprimă relaţiile interumane. Noi suntem, ca oameni de aceeaşi fire omenească, chemaţi să convieţuim unii cu alţii, iar venirea acum la noi în România a papei este un moment care, sub aspect religios, cred că are o relevanţă, cel puţin sub aspectul relaţiilor omeneşti, fireşti. Este foarte corect să putem comunica unii cu alţii.”
„Vin între voi ca să mergem împreună”
În cadrul emisiunii a fost difuzat mesajul video transmis românilor de suveranul pontif, din care spicuim: „Legăturile de credinţă care ne unesc vin încă de la Apostoli, în special de la legătura care îi unea pe Petru şi pe Andrei, cel care, potrivit tradiţiei, a adus credinţa pe pământul vostru. Fraţi de sânge, au fost fraţi şi în vărsarea sângelui pentru Domnul. Şi printre voi au fost atâţia martiri, chiar în timpurile recente, precum cei şapte episcopi greco-catolici pe care voi avea bucuria de a-i proclama Fericiţi. Faptul pentru care au suferit, până la jertfirea vieţii, este o moştenire mult prea preţioasă ca să fie uitată. Şi este o moştenire comună, care ne cheamă să nu ne îndepărtăm de fratele care participă la ea. Vin între voi ca să mergem împreună. Mergem împreună când învăţăm să păstrăm rădăcinile şi familia, când ne îngrijim de viitorul copiilor şi al fratelui de lângă noi, când ne depăşim fricile şi suspiciunile, când lăsăm să cadă barierele care ne separă de ceilalţi. Ştiu că mulţi pregătiţi vizita mea în mod intens şi vă mulţumesc din inimă. Vă asigur că vă stau aproape în rugăciune vouă tuturor şi vă dau binecuvântarea mea. Şi vă cer, vă rog, să vă rugaţi pentru mine! Să ne vedem cu bine!”.
„Mesajul păcii şi al iubirii”
Matei Pieca: „Sfântul părinte vine cu mesajul păcii şi al iubirii. Când spune iubire trebuie să ne gândim la noi, cei care convieţuim împreună de diferite religii şi apoi la cei care vin din afară. Problema emigranţilor, el mereu o scoate în prim plan. De ce? Pentru că şi el a fost într-o familie de emigranţi şi ştie care sunt problemele şi durerile acestor persoane.”
George Cherecheş: „«Să mergem împreună», acesta este motto-ul vizitei papei în România. Să mergem, aşadar, împreună pe drumul pe care îl indică Hristos. Şi să ajungem acolo unde doreşte Dumnezeu!”