Emisiunea „Subiect de presă” realizată de directorul postului de televiziune Antena 1 Piteşti, Cristina Munteanu, şi directorul nostru, Mihai Golescu, a fost focusată, ieri după-amiază, tot pe învăţământ. În platou a revenit inspectorul şcolar general Dumitru Tudosoiu, cu veşti mai bune sau mai rele specifice începutului de an şcolar. Cum stăm după prima săptămână citiţi în ceea ce urmează.
Au venit manualele
Argeşul încă mai poartă povara unităţilor de învăţământ neracordate la reţeaua de apă curentă. În judeţ încă mai sunt şcoli sau grădiniţe cu toalete în fundul curţilor. Au fost lansate şi promisiuni că, în câteva comunităţi cu restanţe la „normalitate”, lucrările de remediere sunt în toi, iar aceste neajunsuri vor fi, la 15 octombrie, de domeniul trecutului.
Din cele afirmate de inspectorul şcolar general, Argeşul stă bine şi la capitolul manualelor gratuite, inclusiv la cele destinate liceenilor din clasele terminale (a XI-a şi a XII-a), în sensul că au sosit în depozite, iar procedura de distribuţie a cărţilor şcolare în teritoriu, pentru toate nivelurile, nu a provocat mari întârzieri, termenul final fiind 5 octombrie.
Nu mai ajung banii
În trei unităţi de învăţământ din Piteşti, două grădiniţe şi o şcoală gimnazială, nu mai ajung banii, iar criza din septembrie se va repeta până la finele anului. Vestea bună este că în toată această perioadă primăriile vor demara mai din timp procedurile de asigurarea a fondului de salarizare. Din păcate, dascălii aflaţi în această situaţie neplăcută îşi vor primi lefurile pentru munca prestată cu întârziere – „nu mai mult de două săptămâni, faţă de termenul stabilit”, a dat asigurări „generalul”.
În majoritatea cazurilor în judeţul Argeş „se termină benzina” (a se înţelege banii pentru plata salariilor în sistemul de învăţământ) pe la jumătatea lui octombrie, cel târziu începutul lui noiembrie. „Cârpeala” se face cu rectificarea bugetară de la minister. Legea cu finanţarea per elev este depăşită şi creează mari probleme în sistem. Şeful Inspectoratului Şcolar Argeş a spus că şi în situaţia în care există licee cu populaţie şcolară numeroasă (1.200 de elevi şi clase a câte 32-34 de copii) nu poate fi asigurată plata salariilor, fiindcă finanţarea este insuficientă.
La această criză se potriveşte… mănuşă întrebarea retorică din editorialul directorului nostru, „Falimentul şcolii?” (12 septembrie), ce a atras numeroase comentarii din partea cititorilor virtuali, internauţii punctând şi alte rele ale sistemului.
Mirela NEAGOE
Un Comentariu
Popescu
Nu sunt bani de salarii.A trecut o saptamana si nimeni nu face nimic Trei sferturi din scolile din județul Arges nu au bani de salarii.Va rugam intervievatii pe responsabili ,avem banci de platit,cheltuieli .Se vrea performanță pe nimic