Ștefania Șerban este una dintre elevele din Argeș cu media 10 la bacalaureatul din acest an. Aceasta a fost elevă a Colegiului Național „I.C. Brătianu” din Pitești, fiind la profilul matematică-informatică. Despre cum a reușit această performanță, cum își imaginează cariera perfectă, dar și ce sfaturi le dă tinerilor care urmează să susțină examenele de bac, Ștefania ne-a vorbit în următorul interviu.
„Pregătirea, de când eram mică”
-Când și cum au început pregătirile pentru examenele de bacalaureat?
-Pregătirile au început încă de când eram mică și am pășit pentru prima dată pe poarta școlii, nu doar pentru examenul de bacalaureat, ci pentru viitor. Fiecare cărămidă pe care am adăugat-o de-a lungul timpului în zidul ce constituie cunoștințele mele m-a ajutat să trec cu bine peste acest examen al maturității, atât din punct de vedere emoțional, cât și al rezultatelor. Când vine vorba punctual de probele scrise pe care le-am susținut: la Limba și literatura română, Matematică și Fizică, am început să mă pregătesc cu puțin timp înainte de debutul clasei a XII-a, în vara de dinaintea acesteia. Am început prin a recapitula materia studiată până atunci și rezolvarea câtorva exerciții introductive în ceea ce înseamnă examenul de bacalaureat.
„Planificare, exerciții scrise, dar și pauze”
-Care consideri că sunt cele mai eficiente tehnici de a învăța?
-În ceea ce mă privește, tehnicile cele mai eficiente, care m-au ajutat să învăț, s-au dovedit a fi planificarea anticipată a sarcinilor pe care trebuia să le îndeplinesc în fiecare zi, dar și repetarea periodică a cunoștințelor asimiliate până în momentul respectiv. Totodată, exercițiile scrise, dar și pauzele luate atunci când oboseala își spunea cuvântul m-au ajutat în pregătirea pentru bacalaureat.
-Spune-ne despre pasiunile pe care le ai.
-Fiind o fire curioasă, mă pasionează călătoriile, descoperirea locurilor și a oamenilor. Sunt gata oricând să trăiesc experiențe de neuitat, să învăț lucruri noi și să leg prietenii. Pentru mine, să călătoreşti înseamnă să iubeşti, să descoperi și să te bucuri, de aceea, ori de câte ori am avut ocazia, am participat la schimburi de experiență internaționale, tabere sau excursii, unde am schimbat idei și opinii și din care am avut multe de învățat.
Grad de dificultate mediu
-Cum ți s-au părut subiectele de la bac și cum ai reușit să-ți ții emoțiile în frâu?
-Subiectele de la bac au avut, din punctul meu de vedere, un grad de dificultate mediu, exercițiile propuse fiind accesibile tuturor elevilor care s-au pregătit pentru acest examen. Câteva dintre subiecte necesitau, într-adevăr, atenție sporită și concentrare, dar nu au fost diferite de modelele publicate în acest an de Ministerul Educației. Când am primit subiectele, am început să le rezolv treptat, fără a citi înainte toate cerințele, pentru a mă putea concentra pe fiecare exercițiu, fără să mă gândesc la ce urmează să am de făcut mai departe, fapt ce m-a ajutat să-mi stăpânesc emoțiile.
,,Mă așteptam la o notă mare”
-Te așteptai la un asemenea rezultat – 10 pe linie?
-10 este nota pe care, ca orice elev, mi-am dorit-o la acest examen, de aceea m-am pregătit, exersând constant. De-a lungul acestui an școlar, am susținut cu ajutorul profesorilor, cărora le sunt extrem de recunoscătoare, o mulțime de teste, cu fiecare dintre ele reușind să evoluez, iar înainte de examenul de bacalaureat m-am apropiat sau chiar am atins nota maxima. Așadar, mă așteptam la o notă mare, pe măsura muncii depuse, dar nota 10 pe linie a venit ca o răsplata a efortului furnizat și ca un sentiment de bucurie nemăsurată.
-Care sunt planurile tale, la ce facultate urmează să studiezi?
-Următoarea etapă din viața mea este facultatea și am ales să studiez la Universitatea Politehnica București, Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia informației, pentru care am optat datorită pasiunii mele pentru matematică și fizică, alături de toate științele exacte. Îmi doresc să particip la diferite activități, să mă implic în campanii de voluntariat și să acumulez cât mai multă experiență, care să mă ajute atât în viitorul profesional, cât și în cel personal.
-Cum arată cariera perfectă pentru tine?
-Imaginea unei cariere ideale este următoarea: un loc de -muncă în care să-mi valorific pasiunile, înconjurată de oameni cu aceleași interese și scopuri. Îmi doresc să evoluez într-un domeniu care presupune să fac ceea ce îmi place și care îmi va oferi provocări și oportunități de a mă dezvolta în fiecare zi.
„Să se bucure de acest ultim an”
-Și pe final, ce sfaturi le dai elevilor care urmează să susțină examenele de bacalaureat?
-Cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe viitorii candidați este acela că studiul pentru examenul de bacalaureat trebuie îmbinat cu relaxarea, distracția și odihna. Indubitabil, clasa a XII-a necesită multă muncă, multe ore petrecute învățând, dar elevii trebuie să-și acorde timp liber, pentru că fără un echilibru între școală, hobby-uri și odihnă, rezultatele nu vor fi unele mulțumitoare. Așadar, îi sfătuiesc pe elevii care urmează să susțină examenul maturității să se bucure de acest ultim an de liceu și să-și cultive pasiunile, bineînțeles, fără să neglijeze studiul și pregătirea pentru bac.