După cum v-am informat, la Muzeul Goleşti, într-o vatră a istoriei noastre, a fost aprinsă, la 23 ianuarie, Flacăra Centenarului Marii Uniri.
„Logo-ul judeţului nostru pentru Centenar este «România de la Argeş», cum foarte inspirat spunea, în perioada interbelică, Nicolae Iorga. Se va aprinde flacăra în semn de recunoştinţă şi respect pentru jertfele făcute în Primul Război Mondial pentru întregirea neamului românesc. Această flacără, odată aprinsă la Goleşti, va merge în decursul acestui an în toate localităţile din judeţ, ca semn de respect pentru toţi luptătorii argeşeni”, a declarat Dan Manu, preşedintele Consiliului Judeţean.
Cum la această manifestare au fost prezenţi în număr foarte mare elevi şi studenţi, am profitat de ocazie pentru a-i întreba cum definesc ei patriotismul şi cum s-au simţit la evenimentul dedicat Centenarului Marii Uniri. Iată câteva răspunsuri…
„Am simţit ceva unic”
Iuliana Marinescu, 20 de ani: „Pentru mine, patriotismul înseamnă să te mândreşti cu ţara ta oriunde în lume. Şi nu doar într-o zi de sărbătoare. Sincer, cu toate că a fost frig, am simţit ceva unic. M-a impresionat faptul că Muzeul Goleşti reuşeşte să reprezinte cu succes valorile Argeşului, să păstreze cu sfinţenie bucăţi importante din istoria locală, dar şi a ţării noastre”.
Iulia Lişman, 26 de ani: „Patriotismul este capacitatea de a-mi asuma valorile identitare ale poporului din care fac parte şi a le promova cu mândrie şi respect. Evenimentul de astăzi, dedicat Centenarului, este un omagiu adus celor care s-au jertfit şi au crezut în ţara lor, în ţara pe care noi o numim România”.
„Valorile ne unesc”
Magda Câmpeanu, studentă la Jurnalism: „Sentimentul de patriotism nu este ceva la îndemâna oricui. El, de fapt, se cultivă încă din copilărie. Cel mai mult simţi că eşti patriot atunci când eşti departe de ţară, sau când cineva vorbeşte de rău ţara ta. Regret ceea ce se întâmplă pe plan politic, dar asta dovedeşte că românii încă luptă pentru a fi mereu liberi şi pentru a nu fi manipulaţi. Legat de evenimentul de azi, mă bucur că am putut fi acolo. A fost multă lume, discursurile de la tribună au fost pe măsura sărbătorii, iar noi, toţi, am participat cu drag. Ar trebui să demonstrăm mai des cât ne pot uni evenimente culturale, că avem cultură, că avem valori care ne ţin legaţi de acest pământ, pe care străbunii l-au stropit cu sânge. Cuvintele sunt prea slabe pentru a defini ceea ce am simţit când s-a intonat Imnul României”.
Dragoste şi grijă
Cristi Ilinescu, 19 ani: „Patriotismul, pentru mine, înseamnă dragostea şi grija faţă de trecutul şi viitorul ţării noastre. Azi am venit în semn de cinstire şi recunoştinţă pentru cei care au luptat ca România să existe azi”.
Mari Tudor, 20 de ani: „Patriotismul este atunci când căutăm bunăstarea ţării, nu exclusiv a noastră, când ne iubim semenii şi ne respectăm istoria scrisă cu sânge de străbunii noştri. Atunci suntem patrioţi. Astăzi, m-am bucurat să văd atâţia români care îşi respectă istoria în curtea Muzeului Goleşti. Am simţit fiori atunci când am auzit fanfara şi, chiar dacă a fost frig, nu regret că am participat!”