Peste doar trei zile începe un nou an universitar, iar în condiţiile în care şcoala românească a trecut prin ample transformări (nu tocmai grozave, din păcate), este normal ca studenţii să se întrebe „De ce aş merge la Universitatea X?” sau, mai bine spus, „De ce aş mai merge la o universitate, oricare ar fi ea?”. La această provocare delicată a răspuns ieri prof. univ. dr. Ovidiu Puiu, rectorul Universităţii „Constantin Brâncoveanu, invitat special la Antena 1 Piteşti în platoul emisiunii „Subiect de presă”, moderată de Cristina Munteanu şi Mihai Golescu.
Fuga de… cultură
„Este adevărat, există un context care nu ne este foarte favorabil. Referindu-mă la Piteşti, una dintre problemele cu care se confruntă municipiul este agenda culturală. Avem filarmonică, avem teatru, dar trebuie să şi meargă tinerii acolo. Din păcate, foarte mulţi îşi doresc să plece şi foarte puţini să rămână, ce să mai vorbim de frecventarea instituţiilor de cultură. Astfel, universităţile trebuie să vină cu o ofertă care să compenseze lipsurile, iar noi am generat politici care să atragă tinerii. Ne plasăm în topul universităţilor din punct de vedere al relaţiilor internaţionale („mobilităţi”) şi al cercetării ştiinţifice. Cred că unul dintre principalele avantaje este deschiderea noastră către aceste domenii. O contribuţie importantă o are şi conducerea judeţului, iar eu am încredere în domnul Dan Manu, deoarece a arătat că se implică în mediul universitar. De când este preşedintele Consiliului Judeţean, avem periodic şedinţe care nasc idei bune” – a spus Ovidiu Puiu.
Totul pleacă de la familie
Sigur că, în egală măsură, trăim într-un oraş „prăfuit” şi pentru că mulţi tineri au un grad precar de educaţie. Ne referim în primul rând la educaţia de acasă.
„Şcoala, universitatea, indiferent care ar fi ea, vine şi formează un tânăr care a beneficiat de un anumit tip de educaţie, iar aici, evident, familia are un rol fundamental. Cred că cine a pierdut trenul este foarte greu să-l mai prindă şi să se mai suie în el. În plus, agenda publică este dominată de tot felul de anomalii care ne fac să fim departe de Europa. Cu toate acestea, reuşim să modelăm studenţi străluciţi. Nu vreau să mă laud, dar avem sute de studenţi care au plecat în străinătate şi sunt pe picior de egalitate cu cei străini. La fel, şi cadrele noastre didactice care au efectuat stagii de practică la universităţi din Europa. Au venit cu calificative extraordinare şi, să fiu sincer, mi-era teamă că nu se mai întorc” – a continuat rectorul.
Tehnic sau umanist?
„Înclinaţia spre o anumită zonă (tehnică, spre exemplu) este dată de piaţa muncii. Dar uităm un lucru simplu: orice tânăr îşi doreşte să câştige mai mult decât existenţa, doreşte şi o calificare peste medie. Ca o paranteză, în Europa, calificarea joasă practic nu mai există – există roboţi industriali pentru aşa ceva. Revenind la calificare, noi ne-am propus ca anul acesta să venim în întâmpinarea pieţei forţei de muncă şi să lansăm o şcoală de turism la nivel european, axată pe practică. Eu cred că aşa trebuie încurajaţi tinerii să facă performanţă în carieră” – a spus dl. Puiu.
Studenţii de ieri, studenţii de azi…
„Culegem ceea ce am sădit. Consider că şcoala românească nu s-a menţinut în dinamica societăţii la nivel european şi global. Dacă noi reuşim să generăm un mecanism de funcţionare, vom avea progres. Rezultatele, indiferent care ar fi ele, se văd pe termen mediu şi lung” – a conchis rectorul Universităţii „Constantin Brâncoveanu”.
George OLTEANU
2 Comentarii
Gi Ka
„Ne plasăm în topul universităţilor din punct de vedere al relaţiilor internaţionale („mobilităţi”) şi al cercetării ştiinţifice.”
Tu cred ca traiesti in alta lume.
„Universitatea” Constantin Brancoveanu este pe locul 78 din 90 de universitati la clasificarea din 2011.
Asa ca nu mai spune minciuni.
Gogu Magazioneru
Lasa-i frate ca si asa am vazut ca bate vantul pe la „Brancoveanu”. Pustiu.
Sa dai vina pe cultura ca nu-ti vin candidati este o jignire subtila adusa argesenilor si nu numai.