# Ziua începe la amiază
# Bucuroşi de costurile reduse şi facilităţi
# Petreceri de neuitat
Energia, distracţiile, prietenii, idealurile bine definite şi în sfârşit, orele petrecute la facultate şi în bibliotecă sunt cele mai importante ingrediente ale vieţii de student. Tineri şi visători, având mai multe întrebări decât răspunsuri, studenţii sunt mereu în căutarea soluţiilor pentru asigurarea unui viitor prosper. Chiar dacă au în minte această determinare, aceştia nu au cum să nu ia în calcul faptul că fiind departe de casă şi având mai multă libertate, au în faţă cea mai frumoasă perioadă a vieţii. Pricipala şi unica regulă ar fi să trăieşti cu maximă intensitate fiecare clipă.
Se spune că nu poţi să simţi cu adevărat viaţa de student dacă nu ai stat în cămin. De ce? Pentru că numai aici înveţi să trăieşti cu adevărat în condiţiile în care cei din jurul tău devin, fără să vrei, o parte din tine. Ori, numai aici nimic nu este al tău, totul se împarte la numărul de persoane din cameră. Pentru că numai aici stingerea se dă dimineaţa, iar ziua începe, de fapt, de la amiază. Cu toate acestea, însă, studenţii sunt cei care îşi concept, de fapt, propriile reguli.
Astfel, mi-am propus să fac un sondaj de opinie și să întreb persoanl stundenții din căminele 2,3 ai Universității din Pitești de pe strada Gheorghe Doja, ce părere au despre viața din aceste cămine, ce amintiri și peripeții au avut în anii petrecuți acolo.
Rotari Daniel, anul IV, facultatea Științe, educația fizică și informatică:
“ Anii de studenție reprezintă cei mai frumoși ani din viață. O data ce ai scăpat din casa părintească, o data ce ai devenit mai independent, lucrurile deja încep a decurge cu totul altfel. Părinții deja nu mai sunt alături și automat ești nevoit să faci anumite lucruri de sine stătător. Printre cele mai importante momente din viața de cămin a studentului este faptul că înveți să te întreții singur, inclusiv chiar și faptul de ați prepara singur mâncarea. De asemenea aici te înveți să îți gestionezi corect cheltuielile, din motiv că ești pe cont propriu, într-un cuvânt te faci o persoană responsabilă din toate punctele de vedere. “
Borcea Cristi, anul IV, facultatea electronica, comunicații și calculatoare:
“ Viața din cămin mi se pare una simpla, aici în România chiar este foarte simplă deoarece, sunt costuri reduse, ai totul asigurat ne rămâne doar nouă să ne organizăm corect finanțele și timpul conform posibilităților. Noi în Pitești am avut parte de tot ce am avut, nu am dus lipsă de nimic cum ar fi: internet, cabine de duș, bucătărie, sală de lectură. Pentru mine ca un student din Republica Moldova, un cămin studențesc simbolizează ceva mai mult, din motiv că suntem departe de casa părintească, căminul pentru noi este ca a doua casă. Am o mulțime de amintiri frumoase în toți acești ani petrecuți aici: am făcut o mulțime de prieteni, cunoștințe cu alți studenți din alte țări străine, am fost prezent la majoritatea petrecerilor organizate până dimineața.
Fluierar Dorina, anul III, facultatea Științele educației, științele sociale și psihologie:
„ Pot să zic că anii de facultate și viața de cămin a fost una dintre cele mai frumoase perioade din viața mea. Noile prietenii, momentele extraordinare, succesele și insuccesele, nopțile albe, sentimentul de libertate și frica de dinaintea sesiunii, m-au adus mai aproape de ceea ce sunt astăzi și de locul unde mă aflu. Am învățat că trebuie să lupți pentru visul tău, că nimic nu-ți vine de-a gata și ceea ce îți dorești cu adevărat, mai devreme sau mai târziu se va realiza. Am învățat ca nu oricine îți zâmbește îți este și prieten și că oamenii o să profite de tine în orice moement daca au posibilitatea; că orice om apărut în viața ta poate fi o binecuvântare sau o lecție. Toată această experiență am căpătat-o pe parcursul acestor ani și nu regret nimic din cele trăite, pentru că Dumnezeu a știut exact ce este mai bine pentru mine.
Cerneleanu Sorin, anul IV, facultatea electronica, comunicații și calculatoare:
Studenția este una dintre cele mai frumoase și interesante momente ale vieții noastre, împletind adolescența cu maturitate. Traiul alături de persoane noi, cu care trebuie să împarți aceeași cameră, este plin de responsabilități. Căminul îți oferă posibilitatea nu doar să întâlnești oameni noi ci să te cunoști pe tine însuși, fiind pus în situații în care trebuie să dai dovadă de prietenie, încredere, calm, seriozitate și hotărâre. Viața de cămin te ajută să comunici mai mult, să devii mai prietenos, te învață să accepți și părerea celor din jur și totodata îți oferă încredere în forțele proprii. Când se adună mai mulți prieteni din cămin, atunci cuvântul de bază este distracția. Te distrezi, comunici, îți faci prieteni, dar și înveți. Da, viața de cămin este frumoasă, dacă știi să o faci frumoasă!
Chiriac Cristina, anul I, master, facultatea Teologie, litere, istorie și arte:
Viața de cămin nu e una ușoară, dar e una plină de peripeții. Petreceri, unde se adună lume multă și e veselie, care te ajută să scapi de monotonie și să te relaxezi după o săptămână grea de facultate, șezătorile în fața căminului unde se vorbește despre toți și toate. Fiecare dintre noi a trăit momente de neuitat în cămin, momente pe care le vom spune copiilor, nepoților. Mi-a plăcut nespus de mult viața la cămin, nu aș schimba-o pe nimic în lume. Acești 4 ani petrecuți în cămin au trecut mult prea repede ca să reușesc să savurez din plin viața din sânul familiei de pe ‘Doja’.
Dima CORNIŢEL