Cristina Ionela Cioacă, Amalia-Maria Ioan, Ioana Nicolae și Mihai Necula, cu toții studenți la Facultatea de Drept a Universității din Pitești, au fost premiați în cadrul sesiunilor de comunicări științifice din București (CONSTANT) și la cea organizată de UPIT, secțiunea Drept. Despre cum au decis să participe, ce teme au ales, dar și cum a fost experiența concursului ne-au vorbit în următorul interviu.
Munca în echipă, o serie de avantaje
Începem cu Cristina-Ionela Cioacă, în vârstă de 21 de ani, studentă la Facultatea de Știinţe Economice și Drept, Specializarea Drept. Aceasta, făcând echipă cu Amalia-Maria Ioan, a participat la conferința studențească CONSTANT din București, dar și la Sesiunea de Comunicări Științifice organizată de Universitatea din Pitești. Ele au obținut premiile II, respectiv III.
Cristina a decis să participe la Sesiunile de Comunicări Științifice deoarece aceste manifestări reprezintă un bun prilej de familiarizare cu activitatea de elaborare a unei lucrări științifice și dezvoltarea abilităților de comunicare: „Am ales să facem din nou echipă, întrucât funcționăm foarte bine împreună, ne completăm, ne folosim abilitățile pentru a ajunge la obiectivul final. Noi am ajuns la concluzia că munca în echipa ne aduce nenumărate avantaje printre care: facilitarea schimbului de experiență și cunoștințe, dezvoltarea abilităților de comunicare, precum și stimularea spiritului competițional”.
Cum a fost afectată viaţa de familie
Tânăra spune că a ales tema „A fi sau a nu fi proprietar, în contextul pandemic actual” la îndrumarea profesorilor coordonatori: lector univ. Andra-Nicoleta Puran, lector univ. Adriana-Ioana Pîrvu. „Având în vedere efectele pe multiple planuri ale pandemiei generate de virusul SARS-CoV2, scopul nostru a fost să abordăm în ce măsură a fost afectată viața de familie, cotidiană, precum și piața economică și imobiliară, în această perioadă. Considerăm că acest subiect este unul de actualitate care provoacă controversă atât în mass-media, cât și în rândul specialiștilor, populația fiind foarte afectată după această criză globală”, a spus tânăra.
Dată fiind pandemia, sesiunile de comunicări științifice studențești s-au desfășurat în mediul online: „Deși nu a fost prima conferință la care am participat, emoțiile au fost la fel de intense și plăcute. Aceste manifestări îți oferă o experiență unică, reprezintă locul în care pasionații și profesioniștii se întâlnesc pentru a face schimb de idei și pentru a oferi soluții problemelor actuale. Consider că aceste sesiuni îți oferă o oportunitate de dezvoltare profesională, cu o experiență de neuitat”, a mai adăugat aceasta.
Cristina a mai participat de-a lungul timpului la astfel de concursuri și consideră că îi oferă încredere și motivație: „Nu mi-am imaginat faptul că articolul nostru va fi în topul celor mai apreciate, am muncit din greu și cu multă perseverență pentru realizarea acestor articole, însă eram conștiente de gradul ridicat al concursului. Noi participăm la sesiunile de comunicări științifice cu scopul de a realiza un schimb de informații privind educația, cercetarea, aplicațiile și evoluțiile în domeniul juridic. Aceste premii ne oferă încredere în noi, ne ambiționează și ne determină să continuăm acest proces de cercetare. Această veste ne-a luat prin surprindere, dar am primit-o cu multă bucurie, ne-a confirmat faptul că munca noastră a fost răsplătită și apreciată de comisie”.
Scopul: a învăţa ceva nou
Continuăm cu cealaltă parte a echipei, Amalia-Maria Ioan, studentă în anul II la Facultatea de Știinte Economice și Drept, specializarea Drept.
Tânăra spune că participă la sesiunile de comunicări științifice pentru că „mă ajută să evoluez, să mă dezvolt pe plan profesional și datorită lor dobândesc noi abilitați. Eu și Cristina ne înțelegem excelent, avem o comunicare foarte bună și ştim să ne expunem opiniile în așa fel încât, la final, rezultatul să fie unul nemaipomenit. Am avut rezultate foarte bune când am făcut echipă la diverse activități, iar toate aceste lucruri m-au determinat să continui colaborarea cu ea”.
„Temele articolelor au fost alese împreună cu profesoarele care ne-au coordonat lucrările. În articolul susținut în cadrul Universității din Pitești, scopul nostru a fost să abordăm în ce măsură a fost afectată viața de familie, cotidiană, sănătatea mentală și viața privată. În articolul susținut în cadrul sesiunii CONSTANT, scopul nostru a fost să analizăm în ce măsură a fost afectată piața economică și imobiliară, având în vedere criza creată de Covid-19”, a precizat aceasta.
Cât despre procesul de lucru, Amalia consideră că a fost foarte mult de muncă: „Nu știu exact cât a durat tot acest proces, însă toate eforturile au meritat. Munca noastră la aceste articole a fost susținută de către doamnele profesoare Andra Puran și Adriana Pîrvu, care ne-au fost alături cu sfaturi și idei. Ținând cont de munca în echipă, eu și Cristina nu am întâmpinat dificultăți, cum am precizat mai sus, noi două știm cum să ne completam ideile și să avem un final pe măsura așteptărilor”.
Cu toate acestea, nu se aștepta la rezultate atât de bune: „Sincer, nu m-am așteptat. Participam la sesiunile de comunicări științifice în ideea de a trăi noi experiențe, de a învăța ceva nou. Faptul că am obținut premii la aceste sesiuni ne determină să continuăm, ne ambiționează pe viitor și ne oferă încredere în noi. Vestea a fost una neașteptată, dar am primit-o, bineînțeles, cu multă bucurie și recunoștință.”
Violența domestică, o problemă gravă
Trecem la următoarea studentă în anul II a Facultății de Științe Economice și Drept din Pitești, Ioana Nicolae.
Aceasta a participat la sesiunea CONSTANT, obținând premiul III cu tema „Victima și agresorul – stereotipurile violenței domestice în România”: „Datorită experienței anterioare în cadrul unei sesiuni de comunicări similare mi-am dat seama că este modul cel mai eficient de a atrage atenția unei probleme de actualitate. Această problemă socială deosebit de gravă, cu profunde conotații sociale, psihologice, morale și economice, nu afectează doar cei doi participanți ai acestui proces,(victima și agresorul), ci de multe ori și copiii care sunt direct expuși la comportamente negative.
«Victima și agresorul – Stereotipurile violenței domestice în România», reprezintă tema pe care am decis să o abordez în cadrul acestei sesiuni de comunicări. În primul rând, pentru că România ocupă primul loc pe scara Europei în statistica nefastă a infracționalității domestice. În al doilea rând, cazurile de violență domestică împotriva femeilor înregistrează o creștere vizibilă în ultimii ani. Având în vedere faptul că nimeni nu beneficiază de dreptul de a abuza fizic, emoțional sau sexual de cineva, violența domestică reprezintă o problemă foarte gravă. Așadar, trebuie să conștientizăm care este rolul negativ al violenței ca și fenomen social, să ne conștientizăm comportamentul și să tindem spre îmbunătățire, să nu acceptăm și să nu perpetuăm violența.”
Experiența a fost una constructivă
Ținand cont de faptul că nu a fost prima experiență de acest gen, pentru Ioana emoțiile nu au mai fost atât de intense, expunerea acestui articol fiind una cât se poate de relaxată: „Totuși, ținând cont de importanța temei abordate, nu pot spune că emoțiile au dispărut, dar mă așteptam oarecum la ceea ce urmeză. Pentru început, comisia m-a ajutat să scap de emoții, apoi a urmat prezentarea temei, după care am răspuns la curiozitățile participanților. Experiența a fost una constructivă, convingându-mă să mai particip și la următoarele de acest gen”.
Cât despre procesul de redactare, tânăra ne spune că a durat aproximativ două săptămâni: „Nu am întâmpinat dificultăți, având în vedere că deja a devenit o obișnuintă redactarea lucrărilor de acest gen, iar munca mea a fost susținută de domnul profesor coordonator Bucur Cătălin, care m-a ajutat să fac față fiecărei nelămuriri. Deși redactarea articolului a fost una de lungă durată și a implicat resurse precum timp, atenție, devotament, eforturile depuse au generat un rezultat pe măsura așteptărilor mele. Momentul în care au fost anunțate premiile a fost un moment în care m-am simțit incredibil de ușurată, pentru că mi-am mai îndeplinit încă o dorință. Vestea a fost una îmbucurătoare și m-a ajutat să înțeleg că niciun efort nu rămâne nerăsplătit.”
„Justiția târzie este justiție nulă”
Și ultimul, dar nu cel din urmă, Mihai Necula, de asemenea student la Facultatea de Științe Economice și Drept, specializarea Drept.
Acesta ne-a dezvăluit faptul că interesul pentru creșterea performanței științifice în domeniul juridic l-a determinat să particip la Conferința studențească CONSTANT din București: „Fiind adeptul motto-ului «Justiția târzie este justiție nulă», am avut o singură opțiune și anume să urmez cursurile Facultății de Drept, știind că aceasta necesită dedicare, sacrificarea timpului liber într-o anumită măsură, disciplină, ambiție și perseverență, și, nu în ultimul rând, un psihic foarte puternic care să te ajute să faci față concurenței acerbe care există încă din primii ani de studenție. Bineînțeles că şi cadrele didactice universitare din cadrul facultății au un rolul important în pregătirea mea, care îmi insuflă cunoştinţe temeinice şi doresc să le mulţumesc pe această cale, mai ales doamnei prof. coordonator lector univ. dr. Pîrvu Adriana Ioana”.
Tema aleasă de Mihai a fost „Embrionii umani sunt titulari ai dreptului la viață?”, unde a obținut menţiune: „Am fost fericit că munca mea de cercetare a fost apreciată, având în vedere faptul că încadrarea embrionilor umani într-una din categoriile de «bunuri» sau «persoane» este o problemă disputată deopotrivă de medici, biologi, teologi, filozofi, antropologi și juriști. Și această experiență mi-a demonstrat că pot evolua foarte mult într-un timp scurt, desigur cu multă muncă. Totodată, m-a ajutat în dezvoltarea unei gândiri critice, logico-rațională și mi-a reconfirmat faptul că profesia de jurist este cea mai prestigioasă. Aștept cu nerăbdare conferința studențească organizată de Universitatea ,«Lucian Blaga» din Sibiu, la care m-am înscris și sper să obțin un rezultat bun”.