Cristina Cioacă, Amalia Ioan, Limuzina Nicolae și Mihai Necula, studenți la departamentul Drept și Administrație Publică, au reușit să reprezinte cu succes Universitatea din Pitești la Sesiunea de Comunicări Științifice a Studenților și Studenților masteranzi, organizată de Facultatea de Drept și Științe Sociale a Universității „1 Decembrie” din Alba Iulia. Am reușit să stăm de vorbă cu cei patru studenți care ne-au povestit despre experiența concursului.
Despre avantajele și dezavantajele educației online
O să începem cu Cristina Cioacă și Amalia Ioan. Acestea au obținut premiul II, având o lucrare comună. Cristina-Ionela Cioacă are 20 de ani și este studentă la Facultatea de Știinte Economice și Drept, specializarea Drept.
– Cum ai decis să participi la Sesiunea de Comunicări?
– Pe parcursul anilor de facultate am mai participat la conferințe stiințifice studențești organizate în cadrul UPIT. Îmi doream ca și anul acesta să trăiesc o asemenea experiență, iar în momentul în care am primit invitația la această sesiune am spus că este o oportunitate și ar trebui să profit de ea.
– De ce ai ales să faci echipă cu Amalia?
– Pe lângă faptul că Amalia este o prietenă specială, este o persoană implicată, știam că o să reușim să realizăm împreună un articol interesant. Este foarte inteligentă, are multe idei și o exprimare deosebită. Am lucrat împreună și pe parcursul anilor, în cadrul facultății, la diverse proiecte și lucrări, așa că am decis să facem echipă în cadrul acestui proiect. Nu aș fi putut alege un partener mai bun, ne-am decis să lucrăm împreună în continuare și să realizăm articole interesante pe viitor.
– Ce temă ați ales?
– Tema pe care am ales-o este intitulată „Învățământul online, limitare a dreptului la învățătură?”. Lucrarea își propune să analizeze avantajele și dezavantajele educației online, conceptul și efectele acestui fenomen. Prin această temă am vrut să transmitem faptul că pandemia are un impact considerabil atât asupra sistemului educațional din România, cât și asupra elevilor, deoarece au fost nevoiți să treacă de la un sistem tradițional la unul digitalizat.
– Cum descrii experiența concursului?
– Experiența a fost una de nedescris, în ciuda faptului că aceasta s-a desfășurat în mediul online, emoțiile și trăirile au fost prezente în sufletele noastre, dar nu ne-au influențat într-un mod negativ, dimpotrivă, au fost constructive. Scopul acestei conferințe a fost de a face schimb de informații privind educația, cercetarea, aplicațiile și evoluțiile în domeniul Dreptului.
– Ai mai participa pe viitor la astfel de evenimente?
– Cu siguranță aș repeta această experiență, consider că este un mod de dezoltare profesională, întrucât o conferință nu este o simplă adunare a celor care activează într-un anumit domeniu. Aceasta reprezintă locul în care pasionații și profesioniștii se întâlnesc pentru a face schimb de idei, pentru a oferi soluții la problemele cu care se confruntă Dreptul. Totodată, reprezintă o oportunitate unică de învățare și dezvoltare a carierei.
„Experiența a fost una specială”
Amalia-Maria Ioan are, de asemenea, 20 de ani și este studentă la Facultatea de Științe Economice și Drept.
– Cum ai luat decizia de a participa la Sesiunea de Comunicări din Alba Iulia?
– Decizia a fost cumva luată pe repede înainte, am descoperit invitația la sesiunea de comunicări de la Alba Iulia și mi-am spus „de ce nu?”. M-am hotărât să particip deoarece mi-am dorit să mă dezvolt profesional și să am oportunități unice de învățare. Experiența a fost una specială, pe care nu am mai trăit-o în nicio altă situație. Au fost emoții foarte multe și trăiri puternice. Este un eveniment care m-a îmbogățit și m-a ajutat să fiu resursă pentru ceilalți. Sesiunea de comunicări științifice a studenților și studenților masteranzi de la Alba Iulia s-a desfășurat online, dar cu toate acestea emoțiile și entuziasmul au fost la fel de intense.
– Te-ai așteptat că lucrarea voastră va fi printre cele mai apreciate?
– Nu, în niciun caz nu ne-am închipuit ca lucrarea noastră va fi în topul celor mai apreciate. Noi am participat cu gândul de a trăi o experiență unică, de a învăța lucruri noi și de a ne dezvolta profesional. Ne-am gândit că din momentul în care ne-am decis să participăm deja câștigasem ceva. Am lucrat la acest articol cu pasiune și cu foarte multă dedicare, știam că vor participa alături de noi și alți studenți din ani mai mari, cu o mai multă practică și dezvoltare în redactare.
– Ai mai repeta experiența?
– Aș repeta experiența de fiecare dată când aș avea ocazia și mai ales alături de Cristina. Personal, am rămas de la această conferința cu idei, abordări și resurse noi care mă ajută la reorganizarea și reinventarea mea. Și, mai ales, la conferințe am posibilitatea să întâlnesc persoane care mă inspiră și colegi cu experiențe diferite. Așadar, n-aș rata nicio ocazie.
Pasiune pentru drept penal
Limuzina Nicolae are 20 de ani și este studentă la Facultatea de Științe Economice și Drept, obținând premiul II pentru lucrarea prezentată.
– Ce te-a făcut să participi la Sesiunea de Comunicări?
– Știu că este prea devreme pentru a mă pronunța cu privire la ce mi-aș dori să fac în viață, dar obiectivul meu este să devin judecător. Pentru a îndeplini această profesie trebuie să mă pregătesc, să învăț și să muncesc. Încrezătoare și plină de dorință, mi-am găsit curajul de a participa la Conferința Studențească, crezând că mă va ajuta să dobândesc îmțelepciune pentru a îndeplini profesia pe care mi-o doresc.
– Ce temă ai prezentat?
– Tema aleasă de mine a fost „Regimul răspunderii penale a minorului în legislațiile europene”. La baza alegerii mele a stat pasiunea mea pentru dreptul penal, care m-a fascinat încă din primul semestru de studiu a acestei materii. Am avut norocul să fiu înconjurată de profesori de la care am de învățat foarte multe și le mulțumesc pentru îndrumare și susținere, în special domnului coordonator lector univ.dr. Cătălin Bucur. Prin articolul făcut de mine am vurt să abordez evoluția delincvenței juvenile în lume, în diversitatea formelor prin care se manifestă. Dimensiunea istorică a reglementărilor pentru minor ce nu poate fi desprinsă de civilizația și cultura juridică europeană, incluzând experiența românească.
– Credeai că lucrarea ta poate fi printre cele mai bune?
– Nu m-am așteptat ca lucrarea mea să fie în topul celor mai reușite. Momentul în care au fost anunțate premiile a fost unul în care m-am simțit incredibil de ușurată, îndeplinindu-mi o mare dorință. În primul an de facultate i-am privit cu admirație pe colegii care participau la asemenea sesiuni și nu mi-a venit să cred că și eu mi-am putut atinge obiectivul. Consider că am realizat un pas spre deschiderea viitorului și acum am puterea de a-mi atinge toate obiectivele.
„Dreptul este în ADN-ul meu”
Mihai Necula are 20 de ani și este student în anul II la Facultatea de Științe Economice și Drept. Tânărul a obținut premiul III în cadrul Sesiunii Științifice.
– Ai mai participat la astfel de concursuri?
– Particip încă din anul I de facultate la Sesiunile de Comunicări Științifice de Drept și Litere (limba engleză) unde am fost premiat. În acest an am participat la Sesiunea de Comunicări Științifice de Drept organizată de Universitatea „Valahia” din Târgoviște, unde am fost premiat, și la cea organizată de Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, unde am obținut locul al III-lea. Participarea la Sesiunile de Comunicări Științifice mă responsabilizează. Dreptul este în ADN-ul meu și nu mă văd decât profesând în domeniu.
– Ce temă ai ales și ce scop are?
– Tema aleasă de mine a fost „Votul electoral online în contextul pandemiei de Covid-19”, având în vedere condițiile actuale. Sesiunea a fost online și au participat studenți din mai multe județe cu teme interesante. Lucrarea mea a fost actuală și bine structurată, fapt pentru am crezut încă de la înscriere că mă voi situa pe podium. Dorința de a-mi completa bagajul de cunoștințe juridice mă determină să particip și la următoarele Sesiuni de Comunicări Științifice.