Ministrul afacerilor interne, De Maiziere, a prezentat recent noul concept de protecţie civilă, parte componentă a sistemului securităţii naţionale, care este în mod evident preventivă şi participativă. Conceptul prevede măsuri severe în cazul unei catastrofe naturale, ca şi al unui atac terorist sau cibernetic. Populaţia este rugată să-şi depoziteze rezerve pentru cinci zile, constând în doi litri de apă pe zi, de persoană, alimente şi medicamente, până când vor fi „mobilizate” măsurile oficiale. În plus, sunt prevăzute un sistem de alarmă, depozite de combustibil şi capacităţi de decontaminare pentru spitale. Sunt depozitate şi mobilizate vaccinuri împotriva variolei, antibiotice şi preparate din iod. Vor fi editate broşuri cu instrucţiuni şi sfaturi practice. Se subliniază necesitatea cunoştinţelor de prim ajutor (instructaj) şi alimentarea telefoanelor mobile.
Un exemplu e dat de o posibilă paralizare în alimentarea cu curent electric şi cu apă. Vulnerabilitatea societăţilor moderne cu infrastructură deosebită arată cât de mare este dependenţa de resurse şi câte puncte critice există.
Oficialităţile accentuează că nu e vorba despre măsuri împotriva unui pericol iminent, ci reprezintă mai degrabă o conştientizare a populaţiei de necesitatea unei pregătiri împotriva dezastrelor naturale sau a unor circumstanţe neprevăzute. Este de presupus că unele state sau grupări încearcă să testeze cât de mare este rezistenţa Germaniei la o pană de curent.
Conceptul respectiv nu este nou, ci este rezultatul unei reactualizări periodice a unor recomandări definite de guvern. Ultima versiune a acestuia a fost elaborată în 1995. Vizitând regulat Elveţia, am fost constant surprinsă de existenţa unor adăposturi subterane la blocuri şi case particulare şi de depozitele de alimente de acolo. Oricum, „paza bună trece primejdia rea”, spune un proverb.
Dr. Mariana CLEMENS