Nu ştiu cum aţi suportat zăpuşeala de la mijlocul săptămânii trecute, că eu unul n-am mai rezistat şi am lăsat în… soare munca de teren (adică pavelele din centru, gunoaiele din Războieni şi traficul sufocant la ore de vârf) ca să mă răcoresc. Combinaţia câştigătoare a fost că nu mi-am luat zi liberă, nici măcar nu m-am învoit, dar m-am dus la ştrand să „produc” un reportaj. Am ales plaja de lângă Bazinul Olimpic, fiindcă e mai puţină aglomeraţie decât în Trivale, iar din punctul meu de vedere asta înseamnă un risc mai mic de furt.
Pază şi supraveghere video
Încă de la intrare eşti informat că zona e supravegheată video; cu toate acestea, un plus de vigilenţă nu strică, în special dacă mergeţi neînsoţiţi. Există şi un agent de pază de la o firmă privată care colaborează cu administraţia locală. Nu e el chiar la prima tinereţe, dar pare că a tras de fiare cândva şi, după cum am observat, este foarte atent la ce se întâmplă în zonă. Are în dotare un fluier de arbitru prin care le atrage atenţia celor care fac manevre riscante, cum sunt de obicei tinerii extravaganţi. Pe aceştia din urmă i-am văzut cum execută acrobaţii periculoase, singuri sau în grup, riscând să alunece şi să se accidenteze. Şi eu sunt de părere că e interzis să mergi la ştrand ca să-ţi spargi capul de ciment, iar cei care nu conştientizează acest risc sunt luaţi în colimator şi muştruluiţi de respectivul agent.
Cică ar fi angajat şi un salvamar; eu nu l-am identificat la momentul vizitei.
Curăţenie şi preţuri decente
În ceea ce mă priveşte, mă declar mulţumit de temperatura apei (un pic rece la 22 de grade Celsius, dar o prefer aşa, pentru că dezvolţi o capacitate mai mare de efort decât la 30 de grade, cum e la SPA), de curăţenia lună atât pe spaţiul verde, cât şi la nisip şi de preţurile decente de la terasă. Apa şi sucurile costă 3-5 lei, berea 4-5 lei, covrigeii şi alte snacks-uri de la 2 până la 7 lei. Dacă doriţi o masă mai consistentă, puteţi apela cu încredere la grataragiul din ştrand care vă oferă mici şi cârnăciori la preţul de 3 lei bucata. Nu am gustat micii, dar tot ce pot să vă spun e că miros bine. Iar eu am un simţ olfactiv extrem de ascuţit, capabil să depisteze dacă respectivul produs e din carne de vită, oaie sau câine… Ăştia din ştrand erau de porc.
Loc pentru cei mici
Plaja de la Bazinul Olimpic e potrivită şi pentru copiii mici de până la 7 ani. Au la dispoziţie două spaţii cu locuri de joacă (nu foarte diversificate aparatele, însă suficient cât să-i ţină în priză 30 de minute – o oră) şi o minipiscină unde se pot bălăci în siguranţă. Apa e încălzită pe la 28 de grade Celsius, iar spaţiul este împrejmuit de un gard cu o poartă care se poate închide în aşa fel încât picii să nu dea cumva fuga şi să cadă în bazinul mare, cu adâncime de doi metri. Cu toate acestea, eu zic că e obligatoriu ca măcar un adult să se afle în perimetru şi să-i observe.
Un alt lucru bun e că în zona de plajă există şi ceva copaci care asigură spaţii umbrite – pentru cei care nu suportă statul îndelung în soare. La nisip se poate face plajă pe jos (pe prosop, pe cearşaf, pe ce vreţi voi), dar aveţi şi posibilitatea de a închiria un şezlong. Preţul este de 5 lei (de luni până vineri), iar sâmbăta şi duminica – 10 lei.
Nu în ultimul rând, grupul sanitar şi cabinele de schimb sunt curate. E de văzut dacă se păstrează aşa şi în zilele de weekend, când vine mult mai multă lume la ştrand. Eu, după cum v-am spus, am fost în timpul săptămânii şi am chiulit de la muncă. Vă recomand să faceţi la fel dacă doriţi mai multă linişte la plajă, altfel sâmbăta şi duminica sunt potrivite pentru distracţie.
Preţul unui bilet este de 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii.