# Economia judeţului pare să renască, dar sângele său e străin
Azi, la Ştefăneşti a avut loc un eveniment pe care l-am dori repetat cât mai des în Argeş: inaugurarea unei fabrici. Nu este vorba despre orice unitate, ci despre fosta Ana IMEP, cumpărată în anul 2016 de japonezii de la Nidec Global Appliances. Evenimentul de ieri s-a bucurat de o prezenţă de înaltă ţinută: ambasadorul SUA, Hans Klemm, al Japoniei, Kisaburo Ishii, precum şi preşedintele fondator al Nidec, Shigenobu Nagamori. În condiţiile în care multe unităţi simbol ale Argeşului au fost demolate sau închise, o astfel de investiţie nu poate fi decât dătătoare de speranţă.
Locuri de muncă
Valter Taranzano, preşedintele Nidec Global Appliance Division din cadrul Nidec, precum şi Shigenobu Nagamori au prezentat fabrica şi strategia. Concret, numărul angajaţilor fabricii a crescut de la 250 la 500 şi se are în plan un număr de 1.000 de angajaţi până în 2020. Vechi clădiri au fost demolate, au fost construite altele noi, iar liniile de producţie au tehnologii de vârf. Până în anul 2020, japonezii vor să mai facă în zonă construcţii de 10 milioane euro şi să investească încă 50 milioane euro în tehnologii şi echipamente. Nidec a fost fondată în anul 1973, iar în prezent operează în peste 40 de ţări, având peste 110.000 de angajaţi. La Ştefăneşti va fi păstrat specificul tradiţional al fabricii – producţia de micromotoare pentru diverse domenii de activitate.
Copos
Ieri s-a aflat la „locul faptei” şi fostul patron al fabricii, George Copos. Părând să nu fie marcat de anii petrecuţi după gratii, Copos s-a întreţinut îndelung cu ambasadorul SUA, Hans Klemm, alături de care a asistat la prezentarea investiţiei. Muncitorii au privit şi ei, cuminţi, deşi i-am auzit pe unii spunând: „Bine că au venit japonezii; Copos aproape ne omorâse!”.
Elicopter în curte
Hans Klemm a ajuns la fabrică înainte de ora programată şi a fost pus la curent în legătură cu investiţia. SRI, Poliţia, Jandarmeria – structuri importante de securitate – au fost mobilizate la Ştefăneşti şi în fabrică. În ciuda acestui lucru, atmosfera a fost relaxată. La un moment dat, rumoare: mulţi au ieşit în fugă în curtea fabricii să vadă cum patronul japonez Nagamori şi însoţitorii săi coborau dintr-un elicopter cu care veniseră în Argeş. După ce a ţinut discursul, patronul s-a înclinat adânc în faţa mulţimii, apoi a mers să taie panglica inaugurală, după care toată lumea a putut vizita fabrica.
Aducere aminte…
Ne-au revenit în minte unităţile de elită ale economici româneşti din Argeş care au fost puse pe butuci sau care sunt acum „în conservare”. ARO a dispărut, Grulen la fel, Fabrica de Bere aşişderea, industria textilă e la pământ, Arpechim e divizat, iar pe platformă nu se mai lucrează… De ce oare nu s-or fi găsit investitori şi pentru aceste unităţi? Pe de altă parte, nu putem să nu observăm că marii agenţi
economici din Argeş au ajuns pe mâna străinilor: Automobile Dacia la francezi, Ana IMEP la japonezi, Arpechim la austrieci, băncile, aproape toate, au capital de peste hotare… În plus, cumpărăm alimente şi alte produse din mari lanţuri de magazine străine, la Căteasca şi Oarja se construiesc noi fabrici, dar tot de către străini. Economia Argeşului pare să renască, dar sângele său e străin…
Un Comentariu
edi
Intr-o lume globalizata mai are vreo importanta ca investitorii sunt straini?
Important este ca investec si angajeaza oameni aici si isi aduc aportul la ecomonia judetului/a tarii.
Sa nu uitam ca oamenii de afaceri autohtoni nu au depasit in general stadiul de butic.