Dacă fotbalul nostru intră greu în Europa, se face mult mai ușor cunoscut prin scandaluri. Mai precis, prin încăierări între galerii, pe stadioane sau pe străzi, prin asalturi împotriva forțelor de ordine, sau prin întreruperea meciurilor, din cauza materialelor pirotehnice care umplu arenele de fum, sau provoacă incidente prin petarde ce ard pe teren, atingând, nu o dată, și fotbaliști. Ce fel de controale se fac la intrare în arene? Etapa trecută a fost dominată de huligani. Aceștia s-au bătut realmente cu jandarmii, la meciul Dinamo-Steaua (Liga a II-a), au aruncat cu scaune și cu petarde; adevărat război! Au provocat scandal la meciul U. Craiova 1948-Rapid…
Fenomenul „hooligans” a început să tulbure sportul în Europa. Deși pe stadioane sunt apeluri la nonviolență, la oprirea gesturilor antirasiale, la promovarea fair-play-ului, incidente violente pun în pericol integritatea corporală a suporterilor, a sportivilor, a forțelor de ordine. A rămas în istorie, ca o pagină neagră, „tragedia Heysel”, când au murit oameni în încăierare și mulți au fost răniți. A fost o perioadă, după interzicerea echipelor englezești în competițiile continentale, când totul părea a se fi liniștit. A fost doar o iluzie!
Observați, în campionatul nostru, dar și în Anglia, în Italia, în Spania, sectoare ocupate de grupuri ce-și zic „ultrași”, „hooligans”, „brigăzi”, „gruppo…”; de aici pornesc manifestări violente – antirasiale, bătăi, incendierea gradenelor, distrugerea scaunelor și aruncarea lor în spațiul de joc, folosirea fumigenelor, a stroboscoapelor etc. A devenit… spectacol în spectacolul sportiv încăierarea cu stewarzii, sau cu forțele de ordine, echipate, totuși, cu mijloace ce ar trebui să potolească zelul huliganilor.
Stadioanele românești tind să devină, după modelul recent, al etapei trecute din Liga I de fotbal, un loc al infracționalității, un loc ce este din ce în ce mai mult cucerit de bătăi, injurii, comportamente extremiste. Sunt grupări cunoscute, cu insemne la vedere, ce se laudă pentru forța lor destructivă…
Cum se poate stopa huliganismul pe stadioane? Simplu, prin respectarea legii, prin aplicarea ei. Legea 4, promovată de D. Dragomir, ce viza huliganismul pe stadioane, a fost luată în derâdere.
Ca reflex al decredibilizării instituțiilor statului, jandarmii intervin cu jumătăți de măsură, intimidați de… „societatea civilă”, care critică aplicarea regulamentelor, intervențiile hotărâte. Asta în timp ce, în Occident, vedem altceva: la violență, măsuri severe!
Se mai întâmplă ceva ce ține de oportunismul politicianist: nu se aplică pe de-a-ntregul legea, de teamă că… se pierd viitoare voturi!!! Și asta nu numai pe stadioane, ci și pe arterele urbane. Cum-necum, mulți dintre acești „hooligans” pot fi recunoscuți, prin organizarea lor paramilitară, la diferite manifestații politice, la mitinguri, marșuri, asalturi ș.a.m.d. Toate acestea, când, de fapt, față de huliganism trebuie manifestată toleranță zero! De ce legea nu funcționează pe stadioane, devenite, ca urmare, locuri extrem de periculoase?!?