Analiza noastră continuă astăzi cu o altă comună, Stoeneşti, condusă de mai multe mandate de primarul Marin Ion. Chiar în ziua în care am mers în această localitate pentru documentarea noastră despre satul argeşean, primarul Marin Ion se afla în discuţii serioase cu reprezentanţii unei firme de construcţii care modernizează o şcoală din comună. Ion Cotescu, reprezentantul firmei respective, a ţinut să ne precizeze: „Marin Ion este cel mai aprig primar pe care l-am întâlnit, nu te lasă nici să respiri. Îl am pe cap zi şi noapte… Se vede că este foarte implicat în proiectele care se desfăşoară la Stoeneşti”.
Edilul-şef ne-a făcut rapid un bilanţ al anului 2017, spunând că a fost unul foarte bun pentru comuna pe care o conduce, chiar dacă banii au fost mai puţini decât în alţi ani. El speră că în 2018 va avea un buget mai consistent, dar consideră că, indiferent cum va fi acesta, trebuie să-l gestionezi cumpătat şi să fii hotărât să faci ceva.
Comuna Stoeneşti este situată în partea de nord-est a judeţului Argeş, la o distanţă de 85 km faţă de Piteşti (reşedinţă de judeţ) şi la 25 km de Câmpulung – oraşul cel mai apropiat. Comuna se află în imediata apropiere a munţilor Leaota, dezvoltată de-a lungul văii Dâmboviţei, într-un cadru natural deosebit. Drumul Târgovişte – Braşov (DN 72A) care a constituit în trecut legătura între Ţara Românească şi Transilvania traversează comuna pe o lungime de 10 km.
Vecinii localităţii sunt: la nord – Dragoslavele, la est – judeţul Dâmboviţa, la sud – comuna Mioarele şi la nord-vest – Valea Mare-Pravăţ.
Suprafaţa comunei este de 10.921 hectare, având în componenţa sa şapte sate: Stoeneşti, reşedinţa comunei, Lunca Gârtii, Slobozia, Piatra, Bădeni, Valea Bădenilor şi Coteneşti. Distanţa faţă de satul de reşedinţă e cuprinsă între 2 km (satul Slobozia) şi 6 km (satul Valea Bădenilor). Satul Bădeni este atestat la 16 iunie 1560, Stoeneşti – la 19 mai 1565, iar Coteneşti este amintit în documente în secolul al XVI-lea. Bădeni, Coteneşti şi Stoeneşti erau sate de „plai” şi aveau obligaţia de a păzi potecile prin care se trecea în Transilvania.
Slobozia şi Piatra sunt întemeiate de români „ungureni” refugiaţi aici în secolul al XVIII-lea, de la Moeciu. Tot de ei este înfiinţat şi Bădeni Ungureni. Harta austriacă din 1790-1791 conţine din aceşti ani consemnări: Bădeni – o biserică şi 10 case; Stoeneşti – o biserică şi 22 de case; Coteneşti – 10 case, dar nu este „prinsă” biserica.
În 1838, satele comunei făceau parte din Plaiul Dâmboviţa, judeţul Muscel, şi aveau: Bădeni Ungureni – 92 familii, Bădeni Pământeni – 164 familii, Coteneşti – 65 familii.
În 1861, actualul teritoriu al comunei Stoeneşti se compunea din satul Bădeni Ungureni cu cătunele Lunca Gârtii, Slobozia, Piatra şi aveau 110 case şi 112 familii, precum şi din satul Bădeni Pământeni cu cătunele Coteneşti şi Valea Bădenilor şi care aveau 285 case şi 294 familii.
La sfârşitul secolului al XIX-lea, pe actualul teritoriu al comunei Stoeneşti erau organizate comunele: Bădeni Pământeni, cu satele Bădeni Pământeni, Valea Bădenilor şi Coteneşti, cu o populaţie de 1.399 locuitori constituiţi în 245 lamilii; şi Bădeni Ungureni, ce cuprindea satele Stoeneşti, Slobozia, Piatra, Lunca Gârtii, cu o populaţie totală de 672 locuitori constituiţi în 122 familii.
Primar: Marin Ion
Viceprimar: Luca Ion
Secretar: Lidia Stroe
Contabil: Doina Ionescu
Extravilan: 10199,43 ha
Populaţie: 4.532
Gospodării: 1.681
Număr locuinţe: 1.776
Număr grădiniţe: 6
Nămăr şcoli: 6
Activităţi specifice
* Exploatarea şi comercializarea materialului lemnos;
* Croitorie:
* Agricultură;
* Comerţ;
* Exploatare calcar;
* Creşterea animalelor;
* Alte activităţi specifice zonei de deal-munte.
Activitati economice principale
* Exploatarea şi comercializarea materialului lemnos;
* Agricultură;
* Creşterea animalelor;
* Pomicultură;
Obiective turistice
* Crucea lui Mihai Viteazul;
* Crucea ridicată în anul 2010 pe Colţii Albinei;
* Biserica cu hramul „Sfinţii Voievozi” – monument istoric, ridicată în anul 1781;
* Monumentul eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă în Primul şi al Doilea Război Mondial;
* Mănăstirea „Cetăţuia Negru Vodă”;
* Schitul „Sfântul Ierarh Modest”;
* Mausoleul „Mateiaş”;
* Masivul Vf. Leaota;
* Monumentul Eroilor Bădeni.
Evenimente locale
* Ziua comunei Stoeneşti – în ultima duminică din luna iulie;
* Ziua eroilor – 17 mai;
* Târg anual de Izvorul Tămăduirii;
* Cinstirea Fiilor satului.
Facilităţi pentru investitori
* Redevenţă minimă la concesionarea de terenuri;
* Forţă de lucru calificată;
* Posibilitatea de concesionare a suprafeţelor de teren pentru investiţii;
* Situarea localităţii pe DN 72A, cu legătura Târgovişte-Câmpulung şi Braşov
Proiecte de investiţii
* Modernizarea reţelei de apă potabilă şi de canalizare, lucrările urmând să demareze anul acesta;
* Extinderea şi renovarea Şcolii Bădeni (I-VIII) – extindere la şase săli de clasă, cancelarie şi grupuri sanitare; dotări în clase;
* Iluminatul public, în stadiu de finalizare;
* Proiect turistic Valea Bădenilor – Vârful Leaota;
Puncte tari
* 29 km de drumuri comunale modernizate;
* clădiri de interes public modernizate;
* bază sportivş multifuncţională nouă;
* loc de joacă, realizat prin sponsorizarea oferită de Holcim România;
* trei poduri peste râul Dâmboviţa;
* patru poduri peste pârâuri;
*darea în exploatare a unei cariere de argilă aparţinând Holcim;
* centre de exploatare a lemnului.
Puncte slabe
* lipsa mai multor locuri de muncă;
* absenţa centrelor de colectare şi prelucrare a fructelor de pădure.