
Vecinii te pot reclama dacă încalci aceste reguli. Se modifică legea, amenzi uriașe!
Guvernul sprijină proiectul care prevede amendarea oamenilor care-și deranjează vecinii cu petreceri sau muzică la volum mare, indiferent de oră. Astfel, amenzile – substanțial majorate față de cele actuale – vor ajunge la 6.000 lei, și chiar la 12.000 lei, în cazul repetării faptei.
Sancțiuni duble pentru vecini în 2025
În plus, comercianții care încalcă deciziile autorităților de suspendare a activității, după ce au fost prinși încălcând interdicțiile privind vânzarea de alcool în anumite zile, la diverse evenimente sau minorilor, vor primi amenzi duble. Și firmele amendate pentru închirierea de spații în scopuri de proxenetism, care nu respectă decizia de suspendare, vor fi amendate dublu.
În comisiile de specialitate, senatorii au decis să dubleze însă doar amenzile pentru tulburarea liniștii publice prin petreceri și nerespectarea orarului de liniște, pentru recidiva acestor contravenții, cât și amenzile pentru anumiți comercianți.
Raportul cu noile sume ale amenzilor a fost votat în plenul Senatului, iar proiectul a fost trimis deputaților pentru votul final.
Acum, Executivul a comunicat Parlamentului că este de acord cu adoptarea acestei propuneri legislative, cu mențiunea că inițiatorii trebuie să indice și un termen de începere a aplicării noilor amenzi pentru aceste fapte. Conform legii actuale, prevederile din actele normative prin care se stabilesc și se pedepsesc contravențiile devin valabile în 30 de zile de la publicare. Doar în situații urgente se poate prevedea intrarea în vigoare într-un interval mai scurt, dar nu mai puțin de 10 zile.
Reguli pentru vecini
Dacă sunteți amatori de distracție, nu exagerați cu alcoolul, nu puneți muzica la volum maxim și nu-i deranjați pe vecini, întrucât noile amenzi pentru tulburarea liniștii publice vă usucă de bani, fiind acordate după cum urmează:
- de la 4.000 de lei la 6.000 de lei – pentru organizarea de petreceri private și utilizarea de echipamente muzicale la un volum care deranjează liniștea vecinilor, în corturi, alte spații sau în aer liber, aflate în vecinătatea imobilelor rezidențiale sau sociale;
- de la 1.000 de lei la 2.000 de lei (față de 500 de lei – 1.500 de lei, în prezent) – pentru tulburarea liniștii locatarilor între orele 22:00-8:00 și 13:00-14:00 prin producerea de zgomote, scandal sau prin utilizarea oricărui aparat, obiect sau instrument muzical la volum ridicat în localurile sau sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în orice alt loc din imobile cu destinație de locuințe sau amplasat în imediata apropiere a acestora”.
De asemenea, repetarea în decurs de 72 de ore a faptelor este pedepsită fie cu amendă între 1.000 lei și 3.000 lei, fie cu prestarea de 50-100 de ore de muncă în folosul comunității.
În acest context sunt vizate următoarea fapte:
- comiterea în locuri publice de acțiuni, acte sau gesturi indecente, rostirea de insulte, cuvinte jignitoare sau triviale, amenințări cu violență împotriva oamenilor sau a bunurilor lor, de natură să perturbe ordinea și calmul public sau să provoace furia cetățenilor sau să le prejudicieze demnitatea și onoarea;
- deranjarea, fără justificare, a liniștii locatarilor prin generarea de zgomote cu orice dispozitiv sau obiect ori prin strigăte sau gălăgie.
În același timp, repetarea în decurs de 72 de ore a faptelor este pedepsită cu amenzi de la 4.000 lei la 6.000 lei ori cu efectuarea a 70-120 de ore de muncă în folosul comunității pentru:
- deranjarea liniștii vecinilor între orele 22:00-8:00 și 13:00-14:00 de către oricine, prin producerea de zgomote, gălăgie sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la volum ridicat în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în casele oamenilor sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori aflat în apropierea acestora.
În fine, repetarea în interval de 72 de ore a faptelor atrage amenzi de la 6.000 lei la 12.000 lei sau efectuarea a 100-150 de ore de muncă în beneficiul comunității când în ecuație intră: organizarea de evenimente private și folosirea de echipamente muzicale la un nivel sonor care deranjează liniștea publică, în corturi, alte structuri sau în spații descoperite, amplasate în apropierea clădirilor rezidențiale sau sociale.
În această ultimă situație, senatorii au decis eliminarea din legea existentă a expresiei ”în mediul urban”, ca urmare a unei hotărâri a Curții Constituționale.
Amenzi usturătoare și pentru comercianți
Noi amenzi sunt prevăzute și pentru comercianți. Astfel, amenzi cuprinse între 4.000 de lei și 6.000 de lei sunt stipulate pentru neconformarea companiilor la măsura de suspendare, decisă ca urmare a săvârșirii următoarelor încălcări:
- acceptarea sau îngăduirea practicării în hoteluri, moteluri, campinguri, baruri, restaurante, cluburi, pensiuni, discoteci ori în dependințele acestora, de către patroni, administratori sau conducători ai localurilor respective, a următoarelor acțiuni: atragerea de persoane, sub orice formă, desfășurată în localuri, parcuri, pe străzi sau în alte locuri publice cu scopul practicării de relații sexuale cu acestea pentru a obține avantaje materiale, precum și îndemnul sau determinarea, în același scop, a unei persoane la săvârșirea unor astfel de fapte;
- oferirea de băuturi alcoolice consumatorilor, fie în localurile publice, fie în afara acestora, în zilele și la orele când, conform legii, sunt închise sau este interzisă vânzarea alcoolului, sau după ora de închidere specificată în autorizația de funcționare;
- servirea și consumul de alcool în localuri publice sau în alte locuri, pe durata adunărilor publice, a grevelor, a evenimentelor sportive, cu excepția spațiilor dedicate revelionului, sărbătorilor locale, evenimentelor profesionale sau pentru promovarea produselor, dar și a zonelor special create și delimitate unde se desfășoară manifestări artistice cu acces restricționat;
- vânzarea, distribuirea și consumul de alcool în spații publice, inclusiv la intrările și înăuntru lor, precum: spitale și alte unități medicale, centre pentru copii, școli, biserici și clădiri religioase aferente cultelor care interzic consumul de alcoolul în practicarea religiei respective, pe trotuare sau căi de acces;
- servirea cu alcool, în baruri și restaurante, a persoanelor aflate în vădită stare de ebrietate și a minorilor;
- utilizarea de alcool în locuri publice: drumuri publice, grădini publice, arene și terenuri de sport, instituții culturale, teatre, spații comerciale, toate vehiculele de transport în comun, autogări, gări, aeroporturi, fie publice, fie private, sau alte locuri stabilite prin lege. În interiorul acestor locuri publice, consumul de alcool poate fi permis prin amenajarea unor zone special destinate pentru consumul de alcool, prin decizia administratorilor locurilor respective. Sunt excluse localurile de alimentație publică și turism, precum: restaurante, baruri și discoteci. În locurile publice menționate, este complet interzis consumul de alcool de către persoanele sub 18 ani;
- vânzarea sau oferirea gratuită a alcoolului către minori de către unitățile autorizate să comercializeze alcool;
- deranjarea liniștii locatarilor între orele 22:00-8:00 și 13:00-14:00 de către oricine, prin crearea de zgomote, gălăgie sau utilizarea oricărui aparat, obiect sau instrument muzical la intensitate ridicată în localurile sau sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în orice alt loc din imobilele cu destinația de locuințe sau situat în apropierea acestora.
Așadar, vecinii gălăgioși, care nu respectă liniștea nocturnă sau cea de peste zi, riscă amenzi de până la 2.000 de lei, iar în caz de repetare, suma poate ajunge la 6.000 de lei.
Vecinii te pot reclama dacă încalci aceste reguli. Se modifică legea, amenzi uriașe!