
Toată România este în doliu. S-a stins o personalitate remarcabilă!
A murit Vasile Cuculeanu
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat, în urmă cu puțin timp, pe rețelele sociale plecarea în eternitate a dlui dr. Vasile Cuculeanu, o personalitate marcantă în domeniul de referință.
Domeniile de cercetare abordate pe parcursul carierei Domniei sale au fost: Fizica atmosferei și georadioactivitate; Schimbarea climei și impactul asupra ecosistemelor terestre; Studiul dinamicii seriilor de timp de date geofizice, folosind elemente de teoria complexității – haos determinist și fractali; Fizica reactorilor nucleari.
Totodată, dl dr. Vasile Cuculeanu a făcut parte din grupul de experți al Convenției Cadru pentru Schimbarea Climei a ONU. În același timp, a fost președinte la conferințe mondiale, privind radioactivitatea naturală a mediului sau calitatea aerului.
De asemenea, a fost membru al Academiei de Științe din New York, al Societății Române de Fizică, Societății Europene de Fizică, Uniunii Internaționale de Radiologie, Societății Române de Meteorologie, Societății Române de Radioprotecție și al Societății National Geographic din SUA.
Pentru întreaga sa carieră și realizările științifice deosebite, dlui dr. Vasile Cuculeanu i-au fost decernate numeroase premii și distincții.

Personalitate marcantă a Administrației Naționale de Meteorologie
„Administrația Națională de Meteorologie anunță cu regret trecerea în neființă a dlui dr. VASILE CUCULEANU, profesionist desăvârșit, director științific, în perioada 1992-1997.
Dl dr. Cuculeanu, cercetător științific, fizician membru al Academiei Oamenilor de Știință din România, a fost o personalitate marcantă a Administrației Naționale de Meteorologie.
Dl dr. Cuculeanu a activat ca membru în Academia de Științe din New York (membru activ din 1995), Societatea Română de Fizică, Societatea Europeană de Fizică, Uniunea Internațională de Radiologie, Societatea Română de Meteorologie, Societatea Română de Radioprotecție și Societatea National Geographic din SUA.
Dl dr. Cuculeanu a absolvit, în 1964, Facultatea de Fizică – Secția Fizică Nucleară, la Universitatea din București, a fost doctor în științe, specializarea Fizică, și a efectuat stagii de pregătire continuă si specializare, în cadrul unor instituții cu renume la nivel european și internațional, în domeniul de referință”, au consemnat în mesajul de bun rămas colegii de la ANM.
Conducător de doctorat, cu 23 de doctori promovați
„Ca și activitate didactică, menționăm că dl dr. Cuculeanu a activat ca profesor asociat și conducător de doctorat la Facultatea de Fizică, Universitatea București, cu un număr de 23 de doctori promovați.
A fost cercetător științific principal III, Institutul de Fizică Atomică, 1964-1972; cercetător științific principal II, IRNE (Institutul de Reactori Nucleari Energetici), 1972-1979; cercetător științific principal I, INMH (Institutul Național de Meteorologie și Hidrologie), 1990-2002; director științific al INMH, 1992-1997; președinte al Consiliului științific al INMH, 1992-1995; secretar științic al INMH, 2000-2002; expert evaluator pentru Cercetarea Științifică din Învățământul Superior – 2001; expert internațional nominalizat de Guvernul României (1997) pentru grupul de experți al Convenției Cadru pentru Schimbarea Climei a ONU, în vederea analizei comunicărilor naționale ale țărilor părți ale Anexei I a acestei Conveții.
Domnia sa a fost președinte la conferințe internaționale: a VI-a Conferință mondială privind radioactivitatea naturală a mediului (NRE-VI), 5-9 iunie, 1995, Montreal, Canada; Conferința internațională a Organizației Meteorologice Mondiale/EMEP asupra metodelor statistice avansate și aplicarea la seturile de date de calitatea aerului, 14-18 septembrie, 1998, Helsinki, Finlanda.
Domeniile de cercetare abordate pe parcursul carierei sale au fost: Fizica atmosferei și georadioactivitate; Schimbarea climei și impactul asupra ecosistemelor terestre; Studiul dinamicii seriilor de timp de date geofizice, folosind elemente de teoria complexității – haos determinist și fractali; Fizica reactorilor nucleari.
Dl dr. Cuculeanu a desfășurat și o activitate publicistică remarcabilă: 4 cărți publicate (singur autor și coautor); peste 180 de articole publicate (singur autor și coautor) în reviste de specialitate, lucrări prezentate la conferințe și rapoarte de cercetare importante. De asemenea, a fost editor asociat și referent la diverse publicații naționale și internaționale de profil”, au menționat reprezentanții ANM, în rândurile scrise cu pioasă recunoștință.
Un palmares de premii și distincții
„Pentru întreaga sa carieră și realizările științifice deosebite, dlui dr. Cuculeanu i-au fost decernate numeroase premii și distincții, printre care menționam: Premiul Ștefan Hepites al Academiei Române (2003), Secția de Științe geonomice (Fizica atmosferei), pentru lucrarea: Deterministic Chos in Atmospheric Radon Dynamics, publicată în Journal of Geophysical Research – Atmospheres, Vol. 106, No. D16, 17.961-17.968, August 27, 2001, USA. Diploma de Excelență pentru întreaga activitate și medalia jubiliară, cu ocazia aniversării a 50 de ani de la debutul cercetării de fizica și tehnica reactorilor nucleari din România, acordate de Academia Oamenilor de Știință din România (2007), Diploma și medalia de merit pentru contribuția adusă la dezvoltarea meteorologiei, acordate de Administrația Națională de Meteorologie (2004).
Sincere condoleanțe! Dumnezeu să îl odihnească în pace!”, au încheiat reprezentanții ANM mesajul de condoleanțe care reflectă respectul pe care l-au avut față de dl dr. Vasile Cuculeanu, un profesionist desăvârșit.
Dl dr. Vasile Cuculeanu s-a născut la 1 ianuarie 1942, la Băicoi, în judeţul Prahova.
Dumnezeu să îl odihnească în pace! Sincere codoleanțe familiei îndoliate!
Toată România este în doliu. S-a stins o personalitate remarcabilă!